EĞİTİM 4.03.2026 11:31:32 0
Bursa Nilüfer

Bursa Nilüfer'de Deprem Simülasyon Merkezi 'eğitim mutfağı'na dönüştü

Bursa Nilüfer'de Deprem Simülasyon Merkezi 'eğitim mutfağı'na dönüştü


Nilüfer Belediyesi, Deprem Simülasyon Merkezi’ni bir tatbikat alanının ötesine taşıyarak Bursa’nın afetlere hazırlık mutfağına dönüştürdü. Nilüfer Belediyesi ve MEB AKUB, gençlerin birbirine öğrettiği ‘Akran Eğitimi’ modeliyle afet bilincinde yeni bir dönem başlattı. Projeyle, bilginin paylaştıkça çoğaldığı dev bir bilinç ağı örülmesi hedeflendi

BURSA (İGFA) - Nilüfer Belediyesi, afetlere karşı dirençli bir kent inşa etme vizyonunu, yapı stokunu güçlendirmenin ötesine taşıyarak toplumsal bir bilinç hareketine dönüştürüyor.

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birliği (MEB AKUB) ile hayata geçirilen “Okul Tabanlı Afet Bilinci ve Akran Eğitimi” programı, Bursa’nın en donanımlı tesislerinden biri olan Nilüfer Belediyesi Deprem Simülasyon Merkezi’ni dev bir “eğitim mutfağına” çevirdi.

Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde düzenlenen “Nilüfer Belediyesi MEB AKUB Okul Tabanlı Afet Bilinci ve Akran Eğitimi Yaygınlaştırma Programı”nda projenin yol haritası paylaşıldı. Gerçekleştirilen programa Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut ve iki kurumun yöneticileri katıldı.

Nilüfer Belediyesi ve MEB AKUB arasındaki iş birliği ile ilçe genelindeki tüm öğrencilere ulaşmak hedefleniyor. Üç aşamalı olarak kurgulanan modelde; okullarda temel afet bilinci eğitimi, simülasyon merkezinde uygulamalar ve tatbikatlar gerçekleştirilecek. Proje kapsamında her yıl bin dolayında öğrencinin simülasyon merkezinde eğitim alması hedefleniyor.

KENDİ HAZIRLIĞIMIZI YAPMAK ZORUNDAYIZ

Etkinlikte gençlere hitap eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, deprem hazırlığının sadece yapı stokunu yenilemekten ibaret olmadığını, toplumsal bilincin hayati önem taşıdığını anlattı. Olası bir İstanbul depreminde Bursa’nın kendi kendine yetebilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Şadi Özdemir şunları kaydetti:

“Bugün burada, çocuklarımızın ve kentimizin güvenli geleceği için hayati bir adımı paylaşıyoruz. MEB AKUB ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, Bursa’da sadece Nilüfer’e özel, örnek bir model sunmaktadır. Bu iş birliği sayesinde, belediyemize ait olan ve Bursa’daki iki tesisten biri olan Deprem Simülasyon Merkezimizi, duman odamızı ve tüm eğitim kampüsümüzü öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin hizmetine açıyoruz. Biz burada işin “mutfağını” ve teknik imkanlarını sağlıyoruz; öğretmenlerimiz ise pedagojik formasyonlarıyla bu imkanları en doğru şekilde öğrencilerimize aktarıyor. Bu projenin en heyecan verici yanı ise ‘Akran Eğitimi’ modelidir. Özellikle 11. ve 12. sınıftaki akredite olmuş gençlerimiz, kendi sınıf arkadaşlarına afet bilinci eğitimi verecekler. Gençlerin birbirine öğrettiği, bilginin paylaştıkça çoğaldığı sürdürülebilir bir bilinç ağı oluşturuyoruz.”

Afetlere hazırlıklı olmanın hayati bir sorumluluk olduğunun altını çizen Başkan Şadi Özdemir, “Bu sorumluluğu eğitim camiamızla omuz omuza taşımaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu değerli çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projemizin Nilüfer’imize hayırlı olmasını diliyorum. Hep birlikte daha dirençli ve daha güvenli bir Nilüfer için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE’YE ROL MODEL PROJE

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takdir edilerek tüm Türkiye’ye rol model gösterildiğini aktaran Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut da, “Öğrencilerimizin afetlere karşı yetkinliklerinin artırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için bu merkezin çok büyük önemi var. Öncelikle emeklerinize teşekkür ediyoruz. Ve bu iş birliğini gerçekten çok önemsiyoruz. Burada deneyim kazanacak gençlerimizin bu gönüllük hareketini sadece Nilüfer’e değil Bursa’nın geneline hizmet edecek şekilde dalga dalga büyütmesini arzu ediyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

DENEYİMLE ÖĞRENDİLER

Nilüfer Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü yerleşkesinde bulunan ve Bursa’da yerel yönetimler bazında tek deprem simülasyon merkezi olan tesis, projenin en kritik aşamasını oluşturuyor. Projenin ilk gününde Nilüfer’deki çeşitli okullardan gelen 10. ve 11. sınıf öğrencileri, yerel yönetimler düzeyinde Bursa’daki tek merkez olan Deprem Similasyon Merkezi’nde kapsamlı eğitimlerden geçti.

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, protokol üyeleri ve öğrenciler, birlikte simülasyona katılarak deprem anındaki refleksler ve yapılması gerekenleri deneyimledi.



MÜSİAD Kocaeli’den 'Kocaeli’nin Enleri' ödülü Ekaldes’e
“Bencil Dev” Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahneye taşınıyor
Düzce’de otomobil ile tır çarpışıt: 1 yaralı
Bursa Yıldırım'ın altyapısına Büyükşehir gücü
Çocuklar Ramazan'ı Karagöz ve Hacivat ile öğreniyor
Başkan Erkan Aydın, DAĞ-DER iftarında vatandaşlarla buluştu
İzmir'de Türk Denizciliği ve Çanakkale Gemi Modelleri sergisi açılıyor
Nilüfer Belediyesi ve YASAV’dan kız öğrenciler için yurt protokolü
Bursa Demirtaş’taki çocuklar doyasıya eğlendi
Artvin’de genç kızlar voleybolunun şampiyonu Artvinspor
Manisa Demirci’de iftar sofrası birlik ve bereketi buluşturdu
Belediye gelirlerinde yeni sınıflandırma... Nüfus ve ekonomik kriterlere göre yeniden gruplandırıldı
Muğla Dalaman’da “Halk Berber” hizmete açıldı
Özel gereksinimli bireyler Konya'nın sofrasında buluştu
Güzelbahçe'de 'Gülşah Durbay Yaşam Merkezi' 8 Mart’ta açılıyor
İzmir'de yeşil alan dönüşümünde umut filizlendi
Bursa Nilüfer'de Deprem Simülasyon Merkezi 'eğitim mutfağı'na dönüştü
İzmir Bornova’da işitme engelli öğrencilere diş taraması

MÜSİAD Kocaeli’den 'Kocaeli’nin Enleri' ödülü Ekaldes’e

“Bencil Dev” Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahneye taşınıyor

Düzce’de otomobil ile tır çarpışıt: 1 yaralı

Bursa Yıldırım'ın altyapısına Büyükşehir gücü

Çocuklar Ramazan'ı Karagöz ve Hacivat ile öğreniyor

Başkan Erkan Aydın, DAĞ-DER iftarında vatandaşlarla buluştu

  • Çarşamba 11.3 ° / 1.7 ° Güneşli
  • Perşembe 13.2 ° / 2 ° Güneşli
  • Cuma 13.2 ° / 3.2 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13