BİLİM 3.11.2020 11:09:00 0
Bursa, İKMAMM ile Kompozit Teknolojilerinde Söz Sahibi Olacak

Bursa, İKMAMM ile Kompozit Teknolojilerinde Söz Sahibi Olacak

Ayrıntılar>>>


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ileri kompozit malzeme üreten ve kullanan sektörlerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ve sektörün Ar-Ge altyapısını güçlendirmek amacıyla İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi (İKMAMM) kuruldu. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen merkez, sanayicilere hem Ar-Ge hem de test merkezi olarak hizmet verecek.

 

BTSO tarafından Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) destekleriyle, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) bünyesinde kurulan İKMAMM’ın açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bursa sanayisinin katma değeri yüksek teknolojik ürünlere geçişinde ve sektörel dönüşümünde kritik bir rol üstlenecek olan İKMAMM, geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen kompozit malzemeler alanında Bursa’yı bir teknoloji üssü konumuna taşımayı hedefliyor.

 

 

20 FARKLI TEST, 5 FARKLI YÖNTEMLE PROTOTİP ALTYAPISI

Sektörde Ar-Ge çalışmalarına öncülük edecek olan İKMAMM prototip üretiminden test ve analiz faaliyetlerine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek. Kompozit alanında 20 farklı test ve 5 farklı yöntemle prototip altyapısı sunan merkez özellikle numune üretimi alanındaki güçlü donanımıyla dikkat çekiyor. Merkezde kompozit malzemelerle ilgili temiz oda, otoklav, RTM kalıplama, termo-plastik kalıplama presleri, kür fırını, pre-preg makinesi gibi cihazlar yer alıyor. 

 

TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI YANMA LABORATUVARI

Türkiye’nin en kapsamlı yanma laboratuvarlarından birinin yer aldığı İKMAMM, raylı sistemler, otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılan ekipmanların yanma testlerinin Türkiye’de yapılmasına imkan sağlayacak. Sanayiciler daha önce yurt dışında yüksek maliyetlerle gerçekleştirmek zorunda kaldıkları söz konusu testleri çok daha uygun maliyetlerle, hızlı ve güvenilir bir şekilde İKMAMM’da gerçekleştirebilecek.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE DESTEK

İKMAMM, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi noktasında da önemli bir misyon üstlenecek. Merkez, kompozit malzeme üretimi yapan firmalarla, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında spesifik projeler geliştirilmesine imkan sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önümüzdeki 3 yıllık süreçte İKMAMM üstünden 25 KOBİ’ye teknik destek verip ileri teknolojili ürünler geliştirmeleri ve ticarileştirmeleri için destek olacak. Ayrıca TÜBİTAK Sanayi-Doktora Programı kapsamında 23 doktora öğrencisi araştırmacı, Ar-Ge ve üretim süreçlerinde uzman İKMAMM ekibiyle birlikte çalışacak.

 

“KOMPOZİT SEKTÖRÜNÜ ÖRGÜTLEYEN YENİ BİR MODEL”

Merkezin, GUHEM ile birlikte gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kompozit malzemelerin yüksek mukavemetli ve çevre dostu oldukları için gelecek yıllarda otomotiv başta olmak üzere tekstil, savunma, havacılık ve raylı sistemler gibi birçok sektörde yoğun şekilde kullanılacağını söyledi. Kompozit malzemeleri geliştirmenin çok ciddi bir bilgi birikimi ve Ar-Ge altyapısı gerektirdiğini kaydeden Bakan Varank, “Bursa sanayisi bu malzemeleri geliştirmede yeni kabiliyetler edinsin diye İKMAMM’ı kurduk. Firmalar, kendi bünyelerinde gerçekleştiremedikleri Ar-Ge’yi buradaki altyapıları kullanarak geliştirme imkânına sahip olacaklar. Burayı sadece bir araştırma merkezi değil, aynı zamanda kompozit sektörünü örgütleyen yeni bir model olarak görmemiz gerekiyor. Merkez kanalıyla firmaların ticari gelişimlerini hızlandıracağız. Dolayısıyla, Ar-Ge’den çok daha fazlasını sunan bir altyapıyı Bursa’ya kazandırıyoruz. Başka bir ifadeyle; hem sanayinin mevcut kabiliyetlerini geliştiriyor, hem de yeni kabiliyetler edinmesini sağlıyoruz.” dedi.

“BURSA’NIN GELECEĞİNE YAPILMIŞ BİR YATIRIM”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, göreve geldikleri günden bu yana yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü bir Bursa oluşturmak hedefiyle kararlı adımlar attıklarını söyledi. Bu süreçte makro ölçekli 40’ı aşkın projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Burkay, İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’ni de Bursa’ya kazandırdıkları için gururlu olduklarını belirtti. İKMAMM ile son derece stratejik bir alan olan kompozit malzemeler sektöründe Bursalı sanayicilerin üretim kabiliyetini geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Burkay, “BTSO olarak ortaya koyduğumuz vizyon ile sanayicilerimizi katma değeri yüksek iş alanlarına yönlendiriyoruz. Otomotiv, tekstil, makine gibi geleneksel sektörlerimizin yanında raylı sistemler, kompozit, havacılık ve savunma gibi sektörlerde de Bursa’yı küresel bir oyuncu haline getirmeyi amaçlıyoruz. İKMAMM bu noktada şehrimizin geleceğine yapılmış çok önemli bir yatırım. Yarının malzemesi olarak adlandırılan kompozit sektöründe firmalarımız bugünden bu teknolojileri geliştirme imkanına sahip olacak.” dedi.

 

“İKİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ DAHA KURACAĞIZ”

BUTEKOM bünyesinde Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin ardından Bursa’ya kazandırdıkları ikinci mükemmeliyet merkezi olan İKMAMM’ın kompozit sektöründe özgün ürünlerin üretilmesi ve geliştirilmesi için gerekli olan güçlü Ar-Ge altyapısına sahip olduğunu kaydeden Başkan Burkay, “Tüm sanayicilerin merkezimizin imkanlarından faydalanmalarını bekliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a projemize destekleri için şükranlarımı sunuyorum. Yakın zamanda nanoteknoloji ve mikromekanik-mikroelektronik alanlarında iki ayrı mükemmeliyet merkezini daha Bursa’mıza kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.




Başkan Altay: “Üretim kapasitemiz günlük 150 bine çıkacak”
Nilüfer'de öğrenciler tarımla tanıştı
Vidinlioğlu: “Kastamonu’muzdaki Bu Merkez Türkiye’deki Üçüncüsü”
ALPER NURİ ÇİL VEFAT İLANI
ALPER NURİ ÇİL VEFAT İLANI
ZELİHA ALTIN VEFAT İLANI
ÜLKE GENELİ ORTAK SINAV SORU VE CEVAPLARI YAYIMLANDI
MAHALLE İFTARLARIMIZI TAMAMLADIK
BASIN EMEKÇİLERİ KARTAL’DA İFTARDA BİR ARAYA GELDİ
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN İLÇEDEKİ OKULLARA İÇME SUYU İSTASYONLARI
BAŞKAN GÜLTAK; ''BİRİLERİ HALKIMIZA KİRLİ BİR OYUN KURMAK İSTİYOR''
AKDENİZ’DE GELENEKSEL TÜRK İSLAM SANATI ESERLERİ SERGİSİ
BAŞKAN BAYDİLLİ’YE SEÇİM OFİSLERİNDE VATANDAŞLARDAN TAM DESTEK
Gönül Sofrası Başkarcı Mahallesi'nde Kuruldu
İstanbul’da Düzenlenen “MAHZEN-23” Operasyonuyla Uluslararası Seviyede Aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov Yakalandı
20 İlde FETÖ’ye Yönelik Olarak Son Bir Hafta İçinde Düzenlenen “KISKAÇ-11” Operasyonlarında 70 Şüpheli Yakalandı
ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN YAPAY ZEKÂ SİSTEMİ ULUSLARARASI ÖDÜLE ADAY
Başkan Mehmet Kuş’un Batıkent’teki Projesi Hayran Bıraktı

Başkan Altay: “Üretim kapasitemiz günlük 150 bine çıkacak”

Nilüfer'de öğrenciler tarımla tanıştı

Vidinlioğlu: “Kastamonu’muzdaki Bu Merkez Türkiye’deki Üçüncüsü”

ALPER NURİ ÇİL VEFAT İLANI

ALPER NURİ ÇİL VEFAT İLANI

ZELİHA ALTIN VEFAT İLANI

  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
  • Pazar 25.6 ° / 13.4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13