TEKNOLOJİ 6.12.2017 12:29:14 0
Cumhurbaşkanına hediye edecekler

Cumhurbaşkanına hediye edecekler

İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi iki genç, güneş ve rüzgâr enerjisi ile çalışan araç ürettiler. 2 saat süren şarj ile 60 kilometre hıza ulaşan ve bir şarjla 100 kilometre yol kat eden iki kişilik araç, tamamen yerli malzemelerle üretildi.


 

İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Ubeyd Aytekin ve Numan Bayrak, 5 aylık süreçte güneş enerjisiyle çalışan araba ürettiler. 17 yaşındaki gençler okullarının bahçesinde düzenledikleri törenle test sürüşlerini yaptılar. İlk test sürüşünü ise AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin yaptı. 2 saat süren şarj ile 60 kilometre hıza ulaşan ve bir şarjla 100 kilometre yol kat eden iki kişilik araç, tamamen yerli malzemelerle üretildi.

 

Test sürüşünün ardından açıklama yapan Milletvekili Şahin, , “Araca 15 Temmuz ismi vererek; genç yaşımıza rağmen kararlılıkla ders vermek istiyoruz diyorlar. Şehidimiz Ömer Halisdemir’in oğluna hediye edilmesi gibi bir düşünceleri vardı. Bakarsınız başka bir araç yapıp hediye ederler. 15 Temmuz ruhu bu günde dimdik ayakta. Biz kürek çeken Türkiye değil, dümeni tutan Türkiye olmak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. Birilerinin elinde dekontlarla hükümetimize, ülkemizin geleceğine ipotek koyma çalışmalarına da en büyük dersi aziz milletimiz verecek. Gençler,  bu aracı Cumhurbaşkanımıza hediye etmek istiyorlar. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımızla toplantımız olacak. Kendisine ileteceğim. Gençlerimizi de Ankara’ya davet edeceğiz inşallah” dedi.

-------------------------------------------------

 

İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Ubeyd Aytekin ve Numan Bayrak, 5 aylık süreçte güneş enerjisiyle çalışan araba ürettiler. 17 yaşındaki gençler okullarının bahçesinde düzenledikleri törenle test sürüşlerini yaptılar. 2 saat süren şarj ile 60 kilometre hıza ulaşan ve bir şarjla 100 kilometre yol kat eden iki kişilik araç, tamamen yerli malzemelerle üretildi.

 

ÖRNEK ÇALIŞMA

Okulun bahçesinde düzenlenen törende konuşan İnegöl İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Alpir, “İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak, ‘Değer verir, değer katan’ sloganıyla öğretmenlerimizden ve öğrencilerimizden gelen proje tekliflerine destek vererek öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirmelerine fırsat veriyoruz. Biz geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerimizi çok önemsiyor, fikirlerinden ilham alıyor ve onları geleceğin liderleri ve tasarımcılar' olarak görüyoruz. Bugün basit bir fikir olarak görünen projelerin çok büyük yeniliklerin ilk kıvılcımı olacağına inanmaktayız. Bu anlamda bugüne kadar öğretmen ve öğrencilerimizle birçok teknik ve sosyal projeyi hayata geçirmenin mutluğunu yaşıyoruz. Türkiye mobilya sektöründe Ar-Ge ve tasarım merkezi unvanına sahip ilk ve tek firma olan Çilek'in gençlerin fikirlerinin gerçeğe dönüşmesinde yardımcı olduğunu görmek bir eğitimci olarak beni mutlu ediyor. Bugüne kadar hayata geçirdikleri tüm projelerde özgün tasarıma ve kaliteye önem vererek, yenilikçi ürünlere imza atan Çilek Mobilya, güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan araba tasarlayan 2 lise öğrencisinin hayalini gerçeğe çevirerek çok önemli bir görev üstlendi. Gelecekte daha iyi ve sürdürülebilir işlerin altına imza atacaklarını inandığımız bu 2 arkadaşın yapmış oldukları bu çalışmanın, İnegöl özelinde hem Bursa'mıza hem de tüm Türkiye'deki tasarım aşığı öğrencilerimize örnek olmasını diliyorum. Bu projeyi gerçekleştiren öğrencilerimiz Muhammed Ubeyd Aytekin ve Numan Bayrak'ı tebrik ediyor, bu projeye destek veren tüm sponsorlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Çilek Firması Yetkilisi Furkan Gerili ise, firmanın gençlerin fikirlerine destek verdiğini belirterek, gençlerin projelerine destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

BİLİCAN’DAN ÖĞRENCİLERE TEBRİK

Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican da, “Geçtiğimiz sene öğrencimiz flaş bellekli araba üretmişti. Şimdide iki öğrencimiz, güçlü birliği içerisinde güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan araba geliştirdiler. Bu bizi mutlu ediyor. İmam Hatip lisesinde öğretim gören öğrencilerimiz, teknik meslek lisesi öğrencileri olsaydılar bu kadar projeleri ilgi çekmeyebilirdi. İmam Hatip lisesinde de olsalar gayretleriyle böyle güzel bir şey yapmışlardır. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

 

“MÜHENDİSLİK BOYUTUNDA BİR İŞ…”

Belediye Başkanı Alper Taban ise, “İki kardeşimizin ortaya koyduğu değeri bizde görmek istedik. Gerçekten çok güzel bir çalışma yapmışlar. Mühendislik boyutunda bir iş… Bu gün ülkemizin kendi yerli otomobilini üretmesini konuşuyoruz. Ciddi çalışmalar yapılıyor. Genç kardeşlerimizin, kendi bölümleri dışındaki bir çalışmayla ilgilenmeleri beni mutlu etti. Bir şeyler üreteceğiz ama ürettiğimiz şeyin katma değeri yüksek olması lazım. Bizim bunları başarmamamız için hiçbir engel yok. Söz sahibi olmak için bu topraklarda üretmek zorundayız. Bizim içimizde parlatılmayı bekleyen cevherler var. Genç beyinler artık içimizden çıkacaktır. Bu gençlerimizin yaptıkları proje bir farkındalıktır. Kardeşlerimizi kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

“DEVRİM OTOMOBİLİNİN ÖNÜNE KET VURULDU”

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’de, “Geleceğin gençliğini güvenen bir Cumhurbaşkanımız var. Biz iktidara geldiğimizde seçilme yaşı 30’du. Şimdi 18’e indi. 1985 senesinde bu okuldan mezun olmuştum. 1997 yılında imam hatip okullarının önüne bir ket vurulmuştu. O dönemde birçok arkadaşımızla birlikte okulların önünde protesto eylemleri yapıyorduk. İnsanların tercihlerine vurulan keti yüksek sesle haykırıyorduk. Rabbim hesap yapanların değil hesapların sahibi olduğu için siz ne hesap yaparsanız yapın sonunda benim hesabım tutar diyor. Bunu kullar aracılığıyla da vesile kılıyor. Hiç olmayacak bir dönemde yeni kurulan partiyi iktidara getiriyor. Süreç kendini geliştiriyor. Toplumdaki ayrıştırılan noktalar birleştirici nokta olarak görüldüğünde bu gün görüyoruz ki imam hatip okulları önündeki katsayı engeli, okulların önündeki yaş engeli, tercih engeli bir bir aşılıyor. Bu iki öğrencimizin, imam hatip okulu tercihi, içlerindeki o üretici, geliştirici ruhu engellememiştir. Güneş enerjisiyle çalışan araç yaptılar. Gençler, kendi geliştirdikleri parçaları bir araya getirerek bir icat yapmışlardır. Gençlerimizi kutluyorum. 1800’lü yılların sonunda fosil yakıtlı araçlar piyasaya sürülmüştü. Şimdi ise yeni trend depolanabilir enerjiyle daha uzun mesafe seyreden, insan sağlığına duyarlı teknolojiler geliştiriliyor. Yeni sisteme adapte olabilmek için herhalde 20 seneye daha ihtiyaç var. Türkiye olarak fosil yakıtlı otomobil sistemini ıskaladık. 1960’lı yıllarda devrim otomobili vardı. O zaman diliminde de Devrim otomobilin önüne ket vuruldu” dedi.

 

“AYAĞIMIZA VURULAN PRANGALARI ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”

Reza Sarraf mahkemesiyle alakalı da değerlendirmelerde bulunan Şahin, “17-25 hadiseleriyle Türkiye’de yapamadıklarını şimdi bir başka ülkenin mahkemelerinde ayaklarımıza pranga vurmaya çalışıyorlar. Ama başarılı olamayacaklar. Bize emanet edilen Türkiye’nin de büyük Türkiye olacağına adımız gibi inanıyoruz. Bunun içinde çalışıyoruz. Amerika’da da mahkemeler açsalar, dünyanın başka ülkelerinde de mahkemeler açsalar, uzayın derinliklerinde de mahkemeler kursalar ayağımıza vurulan prangaları asla kabul etmeyeceğiz. Onlar vurmak isteyecek, biz kalkıp daha dik ve inançlı bir şekilde yürüyeceğiz” diye konuştu.

 

CUMHURBAŞKANINA HEDİYE EDECEKLER

Araca 15 Temmuz isminin verilmesinden memnun olduğunu ifade eden Şahin, “Bu ismi vererek; genç yaşımıza rağmen kararlılıkla ders vermek istiyoruz diyorlar. Şehidimiz Ömer Halisdemir’in oğluna hediye edilmesi gibi bir düşünceleri vardı. Bakarsınız başka bir araç yapıp hediye ederler. 15 Temmuz ruhu bu günde dimdik ayakta. Biz kürek çeken Türkiye değil dümeni tutan Türkiye olmak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. Birilerinin elinde dekontlarla hükümetimize, ülkemizin geleceğine ipotek koyma çalışmalarına da en büyük dersi aziz milletimiz verecek. Gençler,  bu aracı Cumhurbaşkanımıza hediye etmek istiyorlar. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımızla toplantımız olacak. Kendisine ileteceğim. Gençlerimizi de Ankara’ya davet edeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

 

70 KM HIZA ULAŞIYOR

Araç hakkında teknik bilgi veren İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Ubeyd Aytekin, 60 kilometre hıza çıkabileceğini, 100 kilometre yol kat edebileceğini ifade etti.

 

Diğer mucit Numan Bayrak ise, aracın yüzde 100 Türk malı olduğunu söyleyerek, İmam Hatipli olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

 

Konuşmaların ardından AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, sürücü koltuğuna oturarak ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.

 

 




Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
BİLGEHANELERİN HAFIZLIK ÖĞRENCİLERİ İFTAR PROGRAMINDA BULUŞTU
Sarıyer-Kilyos Tüneli'nde hedef 2026
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Ece Seçkin sınırlarını aştı!
'Asansör İstanbul' ilk kez Mayıs'ta kapı açacak
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak
Vali Aygöl müjdeyi verdi!  Yenipazar’a yeni bir gölet daha
Hakan Karagöllü, Tokat sanayisinin sorunları yerinde dinledi
Çayırova Belediyesi, Bornova deplasmanında
Rektör Yılmaz, öğrencilerle güzel havada kitap okudu
Teknopark İstanbul ile ASELSAN'dan işbirliği

Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak

Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!

Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var

1 Nisan'da okullara seçim tatili!

Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi

BİLGEHANELERİN HAFIZLIK ÖĞRENCİLERİ İFTAR PROGRAMINDA BULUŞTU

  • Perşembe 25.5 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13