SAĞLIK 25.09.2017 17:49:06 0
Dr. Ender Saraç sağlıklı yaşamın sırlarını Misi’de paylaştı

Dr. Ender Saraç sağlıklı yaşamın sırlarını Misi’de paylaştı

Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 11’incisini düzenlediği Misi Yerel Lezzetler Şenliği’nde sağlıklı yaşam sırlarını paylaşan Dr. Ender Saraç, “Beyaz ekmek, beyaz şeker ve mısır şurubu ömrü kısaltan zehirlerdir” diyerek uyarıda bulundu.


 

Nilüfer Belediyesi’nin, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Gümüştepe (Misi) Mahallesi’nde düzenlediği ve geleneksel hale gelen Misi Yerel Lezzetler Şenliği, bu yıl da büyük ilgi gördü. Yerel lezzetlerin tanıtılması amacıyla bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen şenliğe, Bursa’nın dört bir yanından katılım oldu. Misi’ye gelen vatandaşlar, hem günün keyfini çıkardı hem de bölgede yetişen ürünlerin bulunduğu tezgâhlardan alışveriş yapma fırsatı buldu. Dr. Ender Saraç’ın, “Yediklerimiz ilaçlarımız, ilaçlarımız yediklerimiz olsun” konulu söyleşisiyle başlayan şenlik, iki ayrı kategoride düzenlenen lezzet yarışmalarıyla devam etti.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ve Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Aysel Okumuş da şenliğe katılanlar arasındaydı.

 

BOZBEY: YEREL MUTFAĞIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ

 

Yerel kültürle mutfak zenginliğini bütünleştirilemediğini kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Bunun için de fast food tarzı yemeklere yöneliyoruz. Bunun sonucunda da hem kilolarımız hem de hastalıklarımız artıyor” dedi. Başkan Mustafa Bozbey şöyle konuştu: “Bizler, yerel kültürümüzün oluşturduğu mutfağımıza, gıdamıza, ürünlerimize sahip çıkmak zorundayız. Nilüfer Belediyesi bu konuda Türkiye’de öncü kurumlardan biridir. Özellikle GDO’ya ve yenilenemez ürünlere karşı yapmış olduğumuz çalışmalar var. Tohum takas şenliğimizle iki bin yıllık ürünlerin tohumlarına ulaşıyoruz. Bu tohumların çoğaltılmasına yönelik çalışmalar yapmak bizim için son derece önemli. Birçok ürünün tadını ve kokusunu kaybettik. Ancak bu tür çalışmalarla geri kazanmak mümkün. Bu konuda duyarlı olmalıyız.”

 

Nilüfer’in 64 mahallesinde 43 kadın derneği bulunduğunu kaydeden Başkan Bozbey, “Kadın derneklerimizle, yerel kültürü zenginleştirerek, onlarla üreteceğimiz projelerle bu zenginliği geleceğe taşıma arzusundayız” şeklinde konuştu.

 

SARAÇ: HEMEN ÖLEMİYORUZ DEFOLU MAL OLARAK KALIYORUZ

 

Şenlikte, sağlıklı beslenme ile ilgili önemli bilgiler veren Dr. Ender Saraç’a da halkın ilgisi büyük oldu. Yerel tatların tanıtılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Ender Saraç, bu konuda önemli çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür etti. Dr. Ender Saraç, “Bu tür etkinlikler, ülkemizin müthiş lezzetlerini birbirimize duyurmaya yardımcı oluyor” dedi.

Türkiye’de mutfak kültürünün değiştiğini ifade eden Saraç, “Mutfağımıza kinoa da, unutulan tarhananın cinsleri de girdi. Eskisi gibi kaliteli ve iyi bir beslenme kalmadı. Fast food kültürü bizi ezdi geçti. Kanser, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık, kötü, sağlıksız beslenme ve stresten dolayı oluşmaya başladı. Ancak bir uyanış da başladı. Artık akıl kazanmaya başladı. Kendine iyi bakan, zararlı maddelerden uzak duran, kilosuna ve bedenine dikkat eden kişiler de çok daha uzun ve sağlıklı yaşamaya başladı. Ülkemizde, ortalama yaşam süresi uzadı. Artık hemen ölemiyoruz. Ama defolu mal olarak ortada kalıyoruz. 60 yaşın üzerinde milyonlarca insan kalitesiz ve ızdıraplı şekilde yaşıyor” diye konuştu.

 

Kadın ve erkeklerde bel boyunun çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Ender Saraç, “Erkeklerde 94, kadınlarda 88 santimetreden fazlaysa, birçok kronik hastalığı satın alıyorsun. Hayattaki en büyük düşmanın odur” dedi.

 

Erkekte yağlanma olmaması gerektiğini kaydeden Saraç, “Erkekte yağlanmak dişiliktir. Erkeğin göbek ve bel kısmında yağ varsa, dişilik yönü artıyor demektir. Erkekte neden daha çok kas var? Kaslarımızı kullanmamız gerekiyor. Kullanmazsan dişileşiyorsun, hastalanıyorsun. Erkek bedeninde yağ olmaz” dedi.

 

“GEÇ SAATTE PROTEİN AĞIRLIKLI KAHVALTI EDİN”

 

Sağlıklı beslenme için çeşitli tüyolar veren Dr. Ender Saraç, “Kilo almamak için mantıklı miktarda yememiz gerekiyor. Sofraya oturunca birkaç çeşidi birden, bir çırpıda bitiren iştahlı bir toplumuz. Buna gerek yok. İki öğün ve iki çeşit yeter. Kilo vermek ve formunu korumak isteyenler, sabah geç ve protein ağırlıklı kahvaltı edin. Hamur işi ve tatlıyı fazla yemek, hayatımızı kısaltıyor. Kahvaltıyı hamur işi ile değil, tam organik çavdar ekmeği, bir tane katı yumurta, zeytin ve bolca taze peynir ile yapın” şeklinde konuştu.

 

“BEYAZ EKMEK ZEHİRDİR”

 

Beyaz ekmeğin ömrü kısaltan bir zehir olduğuna dikkat çeken Saraç, “Beyaz ekmek biraz lezzetli olmasının dışında hiçbir şifası ve yararı yoktur. Aynı şekilde beyaz şeker de öyle. Çocuğunu seven, evine beyaz ekmek, beyaz un, beyaz şeker ve mısır şurubu sokmasın. Evinize esrar sokmakla, tabak tabak baklava, dilim dilim beyaz ekmek, mısır şuruplu şeyler sokmak arasında çok bir fark yok” dedi.

 

 “AKŞAM YEMEÄžİ HAFİF VE ERKEN SAATTE OLMALI”

 

Akşam yemeğinin de mümkün olduğunca erken saatte ve hafif yenmesi gerektiğinin altını çizen Saraç, karaciğer açısından çok önemli olduğunu belirtti. Saraç, “Bütün vücudun metabolizmasındaki en önemli organ karaciğerdir. Karaciğerin, güneş battıktan sonra sindirim kapasitesi ve hızı yüzde 40 yada 50 düşer. Aynı yemeği öğlen yemekle, akşam geç saatte yemek arasında çok fark var” dedi.

 

 “BAZI SEBZELER YAZ MEVSİMİNDE ZEHİRE DÖNÜŞÜYOR”

 

Bazı şifalı bitkilerin, yaz mevsiminde tüketildiği takdirde adeta zehire dönüştüğünü kaydeden Dr. Ender Saraç, “Lahana, Brüksel lahanası ve brokoliyi yazın tüketmeyin. İçindeki sülfür oranı yükseliyor. Şifalı bitkiler olan sebzeler, aslında bir zehire dönüşüyor” şeklinde konuştu. Saraç,  sarımsak, pırasa ve soğanın, doğal bir antibiyotik olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Kırmızı etin çok önemli bir protein kaynağı olduğunu, ancak doğru bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Ender Saraç, “Eti işlenmemiş olarak tüketin. Sanayi tipi etten uzak durmak lazım. Aynı zamanda mangala dikkat. Dünyada birçok ülkede mangal yasaklandı. Kömüre 15 santimetreden daha yakın pişen mangaldaki ete, yoğun miktarda karbonmonoksit gazı yapışıyor. Eti yakmayın” dedi.

 

 SARAÇ’TAN ÇAY ÖNERİLERİ

 

Alkali içeceklerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Saraç, “Yasemin çayı, yeşil çay, papatya çayı, açık siyah çay için. Türk kahvesini de sade için. Doğal ayran, kefir, su, maden suyu için. Bursa’da siz en güzel ve en kaliteli maden sularına sahipsiniz. Uludağ sizin için bir nimet. Şahane mineralli su var. Böyle mucize içecekler varken, sürekli şekerli ve asidik beslenmeyin” ifadelerini kullandı.  

 

 Dr. Ender Saraç, Misi Kış Çayı, Kadın Çayı ve Erkek Çayı adını verdiği basit ve son derece sağlıklı çayları da söyleşi sırasında yaptı. Saraç, yaptığı bu çayları ve tariflerini katılımcılarla paylaştı.

 

 YEREL LEZZETLER YARIŞTI 

 

Dr. Ender Saraç’ın söyleşisinin ardından, Nilüfer Belediyesi Kadın Dernekleri Yarışması ve Misi Yemek Yarışması’na geçildi. Dr. Ender Saraç, ’ın da jüri üyeleri arasında yer aldığı yarışmada, her iki kategoride de en güzel yemeği seçmekte zor anlar yaşandı.  11 kadın derneğinin katıldığı Nilüfer Belediyesi Kadın Dernekleri Yarışması’nda, Çalı Kadın Derneği’nin “Ayva çubuğunda kuzu kebap” yemeği birinci olurken, Konak Kadın Derneği’nin “Halise” isimli keşkek yemeği ikinci, Ürünlü Kadın Derneği’nin kaburga dolması yemeği de üçüncü oldu.

 

Kadın derneklerinin katıldığı yemek yarışmasının ardından, Misi’nin yerel lezzetlerinin yer aldığı yemek yarışması yapıldı. Sevilay Özdemir zerde yemeğiyle birinci olurken, Hülya İravul keşkek yemeğiyle ikinci, Şahinde Dülger de mantı yemeğiyle üçüncü olmaya hak kazandı. Dereceye girenlere ödüllerini, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Aysel Okumuş,  Dr. Ender Saraç ve Başkan Danışmanı Hande Koç ile birlikte verdi. Başkan Mustafa Bozbey, Dr. Ender Saraç’a etkinliğe katılarak önemli bilgileri paylaşmasından dolayı teşekkür ederek Nilüfer kadın derneklerinin doğal ürünlerden oluşturduğu gıda sepetini hediye etti.

 

Yemek yarışmasının ardından, Nilüfer Halk Dansları Topluluğu ve Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası sahne aldı. Nilüfer Halk Dansları Topluluğu gösterisiyle büyük alkış alırken, Roman Orkestrası da müzikleriyle coşku dolu anlar yaşattı. 




Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı
MASKİ, Değnekler Mahallesini sağlıklı altyapıya kavuşturuyor
Taner Acar'dan mitinge davet
Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu
İnegöl'de olası olumsuzluklara 'Akıllı Şehir' önlemi
Gölcük’te 79 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirdi
Çayırova’da Sıfır Atık Yaşam Sokağı kuruldu
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’den Bergama'ya ziyaret
İnegöl'e nefes aldıracak projede sona gelindi
Karacabey Boğazı’nda deniz suyu kalitesi bu tesis ile artacak
Kayseri'de çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler
ABD'li heyet Türkiye'de
Ece Seçkin'den Türkiye'de bir ilk
Başkan Palancıoğlu AK Parti Melikgazi ilçe teşkilatı ile iftarda buluştu
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
İş ve ekonomi dünyası Sapanca’da buluşacak
Depremzade öğrenciye veda etkinliği 

Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı

MASKİ, Değnekler Mahallesini sağlıklı altyapıya kavuşturuyor

Taner Acar'dan mitinge davet

Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu

İnegöl'de olası olumsuzluklara 'Akıllı Şehir' önlemi

Gölcük’te 79 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirdi

  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
  • Pazar 25.6 ° / 13.4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13