Menü Vilayet Haber | Bursa Haberleri
Tarih: 02.04.2026 08:20
Nilüfer'de Bahar Ritüelleri ve Kadın Emeğinin Kültürel İzleri Konuşuldu

Nilüfer'de Bahar Ritüelleri ve Kadın Emeğinin Kültürel İzleri Konuşuldu

Facebook Twitter Linked-in

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Gastroetnomüzikolojik Kaynatmalar etkinliğinde bu ay, baharın gelişi ve mutfak kültüründeki kadın izleri konuşuldu.

Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu'nda gerçekleştirilen "Gastroetnomüzikolojik Kaynatmalar" etkinliğinin bu ayki konusu, mutfak kültüründeki kadın izleri ve baharın gelişi oldu. Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı'nın kurgusu ve sunumuyla düzenlenen etkinlikte, Mart ayının hem Kadınlar Günü'nü hem de doğanın uyanışını temsil etmesinden hareketle, bu iki tema etrafında şekillenen kültürel anlatılar paylaşıldı.

Geleneklerin Toplumsal Cinsiyetle Bağı

Söyleşiye konuşmacı olarak Doç. Dr. Zeliha Nilüfer Nahya ve Fatma Güler katıldı. Etkinlikte, Anadolu'nun köklü geleneklerinden Çiğdem Pilavı ve Nevruz kutlamalarından, saya gezmelerine ve marteniçka takma ritüellerine kadar baharı karşılayan pek çok adet, müzik ve yemek kültürü eşliğinde incelendi. Bu geleneklerin toplumsal cinsiyet rolleriyle olan bağlantısı ve kadınların bu somut olmayan mirası günümüze nasıl taşıdığı detaylı bir şekilde ele alındı.

Kilerden Kültürel Hafızaya

Programda, evlerdeki kilerlerin gıda depolama alanı olmasının ötesinde, besinle kurulan ilişkinin, kültürel hafızanın ve toplumsal düzenin temel bir parçası olduğu vurgulandı. İnkalardan Antik Mısır'a uzanan tarihsel örneklerle besin saklama yöntemlerinin gelişimi aktarılırken, kadınların üretimden tüketime kadar gıda döngüsünün merkezindeki emeğine dikkat çekildi. Endüstriyel tarım ve modern gıda teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla görünmez kılınan bu geleneksel bilgi birikimi ile kadınların ev içindeki organizasyon ve kriz çözme becerileri katılımcılara aktarıldı.

Mübadele Geleneği Sahneye Taşındı

MÜBADİL KADINLAR "MISIR KOYMA" GELENEĞİNİ CANLANDIRDI

Bahar ezgilerinin de yer aldığı etkinliğin kapanış bölümünde, Görükleli mübadil kadınların baharı karşılama ritüellerinden biri olan "mısır koyma" geleneği sahneye taşındı. Görükle Kadın Derneği temsilcileri tarafından gerçekleştirilen canlandırma, izleyicilere kültürel hafızanın günümüzde nasıl yaşatıldığını görsel bir sunumla aktardı. 


Bursa,Nilüfer Belediyesi

Bursa,Nilüfer Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —