Menü Vilayet Haber | Bursa Haberleri
Tarih: 27.10.2026 01:00
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Dış Ticaret Hedefleri ve Başarıları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Dış Ticaret Hedefleri ve Başarıları

Facebook Twitter Linked-in

Dış Ticarette Tarihi Başarılar ve Vizyon

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu (ASAD) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye Yüzyılı'nda Dış Ticaret Politikamız" konulu konferansa katılım sağladı. Bakan Bolat, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin küresel ticaretteki konumunu güçlendirmek adına yürütülen çalışmaları ve elde edilen başarıları paylaştı.

Güçlü Bir Ticari Vizyon

Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde üretimden ihracata, yatırımlardan ticari diplomasiye kadar geniş bir yelpazede güçlü bir vizyonla hareket edildiğini belirtti. Bu strateji kapsamında Türkiye'nin küresel ticaretin öncü ülkelerinden biri haline getirilmesi için çalışmalarin kararlılıkla sürdürüldüğünü ifade etti.

Artan İhracat Rakamları ve Rekorlar

İstatistiksel verileri paylaşan Bakan Bolat, 2002 yılında 36,1 milyar dolar olan mal ihracatının 2025 yılında 273,4 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Ayrıca, 2026 yılının ilk 9 ayında mal ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artış göstererek 211 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Eylül 2026 itibarıyla yıllıklandırılmış mal ihracatının 283,7 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti. Hizmet ihracatının ise 2002'den bu yana önemli bir ivme kazanarak geçen yıl 124,9 milyar dolara çıktığını belirtti.

Finansal Destek ve Teknoloji Odaklı Üretim

İhracatçılara Sağlanan Finansal Destek

Bakan Bolat, Türk Eximbank aracılığıyla 2026 yılı Eylül ayı itibarıyla ihracatçılara 49,6 milyar dolarlık destek sağlandığını açıkladı. Bu desteğin, ihracatçıların finansmana erişimini güçlendirmeyi, katma değerli ve teknoloji yoğun üretimi teşvik etmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayisi ihracatındaki payının yüzde 30,4'ten yüzde 43,5'e yükseltildiğini ifade etti.

2029 Yılı İçin Büyük Hedefler

Bakan Bolat, 2029 yılı için mal ve hizmet ihracatını 450 milyar dolara ulaştırma hedefi doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen Türkiye'nin üretim gücü, girişimci iş dünyası ve stratejik vizyonuyla hareket ettiğini vurgulayan Bolat, Türkiye Yüzyılı'nın daha yüksek teknoloji ve güçlü ihracat ile inşa edildiğini ifade etti.


Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —