KÜLTÜR 7.10.2021 15:07:00 0
Altın Çağın Hekimleri Beyaz Perdede

Altın Çağın Hekimleri Beyaz Perdede

.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) destekleriyle Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ‘8. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl sağlık çalışanlarına ithaf edilen festivalde, altın çağın hekimleri başlığında İbni Sina, El Biruni, İbni Cessar, Er Razi, El Zehravi, İbni Bacce ve İbni Nefis’in hayat hikayeleri beyaz perdeye taşındı.

 

BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen ödül törenine, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, BTSO Yönetim ve Meclis Divan üyeleri ve kamu kurum temsilcileri katıldı. Bakan Yardımcısı Demircan yaptığı açılış konuşmasında, bakanlık olarak manevi önderlerin gelecek nesillerce de tanınması ve bu kutlu mirasın yaşatılması adına gösterilen çabanın bir parçası olmaktan daima büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Demircan, “Hayali zihinlerde oluşturan sanattır. En etkili sanat da sinema. Sinemada tasarladığınız her şeyi gerçeğe dönüştürmek için adım atıyorsunuz. O yüzden böyle özel çalışmalara sunduğu destekten dolayı BTSO yönetimini kutluyorum. BTSO doğru yolda. Onlara büyük bir alkış istiyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.” dedi.

 

“KALEMLERİNİ AŞK İLE BULUŞTURAN KARDEŞLERİMİZE TEŞEKKÜRLER”

Festivalin, yaşama ve insanlığa bakışıyla tüm dünyaya örnek olmuş değerleri sinema sanatının gücüyle kalıcı hale getirme çabasının İslam medeniyetinin ve kadim Anadolu'nun maneviyatını gönendiren bir çaba olduğunu ifade eden Demircan, "Böylesi bir çabanın yareni olmuş, fikir ve gönül dünyalarını değerlerimizi yüceltmeye vakfetmiş kıymetli genç kardeşlerime bizleri bu anlamlı etkinlikte bir araya getirdikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Fedakar sağlık çalışanlarımıza armağan edilen bu yarışma için kalemlerini aşk ile kağıtla buluşturan değerli kardeşlerimiz,  ömürlerini bilime ve insanlığa adayan şahsiyetlerin hikayelerini başarıyla yansıttılar. Kendilerine bu ulvi çabalarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

 

“FESTİVAL BURSA’NIN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin en büyük sanayi ve üretim merkezi olan Bursa’nın aynı zamanda yüzlerce yıllık kültür mirası ve saygın geçmişi ile dünyanın en önemli değerleri arasında yer aldığını söyledi. Kültürel mirasın evrensel değerlerin yanında gençlere yeni öğrenme ve gelişme fırsatları sunarken, keşfetme güdüsünü beslediğini belirten Burkay, “Oda olarak bizler şehrimizin ve ülkemizin ekonomisini güçlendirmek için elimizden gelen gayreti göstermenin ötesinde eğitim, kültür ve sanat alanlarında da hizmet etmek adına birçok özel çalışma gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz, bu yönüyle de kentimizin tanıtımına önemli katkılar sağlıyor. Bursa’yı kültür ve sanatta da ileriye taşıyacak projelere öncelik vermeyi sürdüreceğiz.” dedi.

 

FEDAKAR SAĞLIK ÇALIŞANLARI UNUTULMADI

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen 11 Eylül saldırıları sonrasında dünya genelinde Müslümanlara karşı ortaya çıkan negatif algı ve tutumların bütün dünyada hızla artarak devam ettiğini vurguladı. Vali Canbolat, şöyle konuştu: "Film, müzik, tiyatro gibi evrensel dili olan sanatları bu noktada çok iyi değerlendirdiğimizde İslamafobinin önüne nispeten geçmemiz mümkün olacaktır. Buradan hareketle festivalin çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini ifade etmek isterim. Çünkü güzel bir incelik gösterip bu yılki festivali dünya genelinde yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına ithaf ettiler." 

 

478 SENARYO BAŞVURUSU

Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Eda Sürmeli, Avrupa’nın karanlık çağında İslam dünyasının altın çağı olduğunu belirterek, “Onlar, çağlarının ötesinde yaşayan İslam’ın güneşinde kadim coğrafyamızın büyük değerleriydi. Senaryo kategorisinde 478 senaryo başvurusu ile yarışmamızı taçlandıran tüm senaristlerimize, kısa film yarışmasında 268 yönetmenimize teşekkür ediyorum. Kültür ve sanatına sahip çıkmayan kadim değerlerine ileri kuşaklara medeniyetler tarih sahnesinde boy gösteremez. Festivalimize katkılar sunan Bakanlığımıza, BTSO’ya, tüm kuruluş ve şahıslara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

ÜNLÜ YÖNETMEN MECİDİ’YE ONUR ÖDÜLÜ

Konuşmaların ardından ilk olarak dünyaca ünlü İranlı yönetmen Mecit Mecidi'ye onur ödülü verildi. Mecidi, festivalin İslamiyet’in değerli isimlerinin dünyaya tanıtılmasına büyük katkı sağladığını söyledi. Daha sonra ödül törenine geçildi. Senaryo kategorisinde "El Biruni" temalı ödül Hakan Ayvaz'a, İbni Sina" temalı ödül Serhat Arslanoğlu'na, "Er Razi" temalı ödül Engin Deveci'ye, "İbni Nefis" temalı ödül Aykut Topçu'ya, "El Zehravi" temalı ödül Canan Dilek'e, "İbni Bacce" temalı ödül Oğuzhan Ünal'a, "İbni Cessar" temalı ödül Ozan Kanar'a verildi. 

 

EN İYİ FİLM ENİZ MANAZ’A

Gecede, en iyi film ödülü ‘Abella’nın yönetmeni Eniz Manaz, en iyi ikinci film ödülü Ahmet Mücait Aydoğan, en iyi üçüncü film ödülü Muhammet Furkan Daşbilek ve BTSO özel mansiyon ödülü ise Mustafa Aydın’a verildi. Programa ayrıca Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, Bursa Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.



Çankırı Belediyesi, Türk Halk Müziği Korosu ve Tiyatro Kursu Açıyor
Pendik Belediyesi Bilim Merkezleri Aralık Etkinlikleri İçin Kayıtlar Başladı
Mudanya'da çakar lambalı araca trafikten men!
Bursa Osmangazi'de ‘Girişimci Kafası’ engellilik farkındalığına ışık tuttu
Kahramanmaraş'ta Aralık Ayı Kültür Sanat Programı Açıklandı
Bursa Osmangazi'de Saadet Partili kadınlardan 5 Aralık açıklaması
Gölcük’te Dünya Kadın Hakları Günü kutlaması
Bursa'da özel çocuklar bilimle buluştu
Muş'ta Kış Öncesi Kaldırım Onarım Çalışmaları Hızlandı
Oyun gibi gözükse de gerçekte siber casusluk!
İzmit Körfezi temizlik projesi Türkiye'ye örnek oluyor... Körfez dip çamuru temizliği ile canlanıyor
Geyve'de 10 Kilometrelik Asfalt Çalışması İlçenin Yol Ağını Tamamlıyor
Pendik Millet Bahçesi'nde PenCR Teras Hizmete Açılıyor
Küçükçekmece'de Dünya Engelliler Günü Dayanışma Yemeği Düzenlendi
TEMA'dan 'toprak' vurgusu! Kentleşme, tarım topraklarını yok ediyor
Konya'da 'Altın Dokunuşlar' buluşması
Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetler Birliği 41. Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
Kayseri'de Engelliler Günü'nde Şampiyonluk Kutlaması ve Yeni Proje Tanıtımı

Çankırı Belediyesi, Türk Halk Müziği Korosu ve Tiyatro Kursu Açıyor

Pendik Belediyesi Bilim Merkezleri Aralık Etkinlikleri İçin Kayıtlar Başladı

Mudanya'da çakar lambalı araca trafikten men!

Bursa Osmangazi'de ‘Girişimci Kafası’ engellilik farkındalığına ışık tuttu

Kahramanmaraş'ta Aralık Ayı Kültür Sanat Programı Açıklandı

Bursa Osmangazi'de Saadet Partili kadınlardan 5 Aralık açıklaması

  • Cuma 17 ° / 7.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.6 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 15.4 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8