GÜNDEM 30.04.2025 13:34:32 0
Anadolu’nun ilk camisi ayağa kalkıyor

Anadolu’nun ilk camisi ayağa kalkıyor

Anadolu’nun ilk camisi ayağa kalkıyor


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 6 Şubat 2023’teki asrın felaketinde yıkılan ve restorasyonu Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Hatay Habib-i Neccar Camii’nin ihya sürecinde çalışmaların titizlikle devam ettiğini söyledi.

KONYA (İGFA) - Konya Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Hatay’daki Habib-i Neccar Camii’nin restorasyonundaki çalışmaları hızla sürdürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yürütülen restorasyon çalışmalarının sadece bir yapı onarımı olmadığını, aynı zamanda iki şehir arasında gönül köprüsü kurulduğunu vurguladı.

“BÖYLE BİR EMANETİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ONUR”

Başkan Altay, Habib-i Neccar Camii’nin Anadolu’nun ilk camisi olarak bilindiğini anımsatarak, “Habib-i Neccar Camii, sadece Hatay’ımızın değil, tüm İslam dünyasının ortak mirasıdır. Böyle bir emaneti yeniden ayağa kaldırmak bizim için büyük bir onur, büyük bir sorumluluktur. Deprem felaketinin ardından Konya’nın Hatay’da yürüttüğü çalışmalar, kardeşliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Barınma, lojistik destek, sosyal hizmetler ve altyapı çalışmaları gibi pek çok alanda Hatay’ın yanında olan Konya, Habib-i Neccar Camii restorasyonuyla bu desteği kalıcı hale getiriyor. Burada yaptığımız her iş, yarın torunlarımıza bırakacağımız bir kardeşlik mirasıdır. Konya olarak Hatay’ın yanında olmaya devam edeceğiz. Anadolu’nun ilk camisindeki çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız. Habib-i Neccar Camii’nin yeniden yükselmesi, sadece bir yapının restore edilmesi değil; birlik, beraberlik ve kardeşliğin de sembolü olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

TARİH YENİDEN AYAĞA KALKIYOR

Bu süreçte emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Altay, restorasyon çalışmalarında önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını belirterek, “Caminin, kuzey beden duvarındaki yeni taşlar üzerinde el tarağı (mucarta ) işçiliği yapıldı. İç cephede ise enjeksiyon boruları çıkarıldı, izlerin taş yüzeyinde temizliği ve sıva öncesi taşlarda yüzeylendirme yapıldı. Son cemaat mahfili, kemer taşlarının imalatı ve montajı yapıldı. Yine caminin, kuzeybatı fil ayağı üzerinde nefaset sıva denemesi, kuzey, güney ve doğu iç cephe duvarında kaba sıva uygulaması yapıldı. Avlu taç kapı üstünde ve kadın namazgahında üst ahşap çatının montajı yapıldı. Devamında iç cephe tonoz kemerlerine ait ahşap kontraplakların yerine hazırlığı yapıldı. Minare taşlarının karot ile delimi, iç ve dış taşlarının sıra imalatı yapıldı. Ayrıca batı beden duvarı, basınçlı su makinesi ile taş yüzeyler üzerinde yıkama işlemi yapıldı. Yapının her bir taşını, her bir detayını büyük bir hassasiyetle ele alıyoruz. İnşallah çalışmalarımızı mümkün olan en kısa sürede tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.



Nevşehir’in 71. Yıl Dönümü Çeşitli Etkinlik ve Açılışlarla Kutlanacak
İzmit Belediyesi’nden dolandırıcılık uyarısı
Başiskele’nin D-100 ulaşımına yeni nefes
Kayseri Talas'tan geleceğin teknoloji yıldızlarına yaz desteği
Toplu iş sözleşmelerinde yeni dönem... Özel hakem süreci belirlendi
Başkan Bozbey: Önceliğimiz, kurumların devamlılığıdır
KAYSO'dan E-ihracat'a güçlü destek
Keşan DOÇEK Voleybol Takımı şampiyonluk turunda
Enerji filomuza iki yeni nesil sondaj gemisi eklendi
Baraçlı, Gebze bölgesinde yatırımları inceledi
Kemer Belediyesi’nin aşure ikram programı başladı
Kayseri Melikgazi'ye Havacılık ve Uzay Teknolojileri Meslek Lisesi
Devlet memurlarına yarı zamanlı çalışma 'Resmi'leşti
Libya’dan Bursa’ya yeniden yapılanma sürecinde iş birliği daveti
28 ile DEAŞ'a 153 gözaltı!
BAŞKANIMIZ, ÖRNEKEVLER MAHALLESİ´NDE VATANDAŞLARIMIZLA BULUŞTU
Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, Siirt'e atandı
Dünya kültürleri Denizli’nin ilçelerinde sahne alıyor
Nevşehir’in 71. Yıl Dönümü Çeşitli Etkinlik ve Açılışlarla Kutlanacak
İzmit Belediyesi’nden dolandırıcılık uyarısı

İzmit Belediyesi’nden dolandırıcılık uyarısı

Başiskele’nin D-100 ulaşımına yeni nefes

Kayseri Talas'tan geleceğin teknoloji yıldızlarına yaz desteği

Toplu iş sözleşmelerinde yeni dönem... Özel hakem süreci belirlendi

Başkan Bozbey: Önceliğimiz, kurumların devamlılığıdır

KAYSO'dan E-ihracat'a güçlü destek

  • Cuma 35.9 ° / 18 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.2 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Pazar 35.9 ° / 18.8 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2