GÜNDEM 30.04.2025 13:34:32 0
Anadolu’nun ilk camisi ayağa kalkıyor

Anadolu’nun ilk camisi ayağa kalkıyor

Anadolu’nun ilk camisi ayağa kalkıyor


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 6 Şubat 2023’teki asrın felaketinde yıkılan ve restorasyonu Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Hatay Habib-i Neccar Camii’nin ihya sürecinde çalışmaların titizlikle devam ettiğini söyledi.

KONYA (İGFA) - Konya Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Hatay’daki Habib-i Neccar Camii’nin restorasyonundaki çalışmaları hızla sürdürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yürütülen restorasyon çalışmalarının sadece bir yapı onarımı olmadığını, aynı zamanda iki şehir arasında gönül köprüsü kurulduğunu vurguladı.

“BÖYLE BİR EMANETİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ONUR”

Başkan Altay, Habib-i Neccar Camii’nin Anadolu’nun ilk camisi olarak bilindiğini anımsatarak, “Habib-i Neccar Camii, sadece Hatay’ımızın değil, tüm İslam dünyasının ortak mirasıdır. Böyle bir emaneti yeniden ayağa kaldırmak bizim için büyük bir onur, büyük bir sorumluluktur. Deprem felaketinin ardından Konya’nın Hatay’da yürüttüğü çalışmalar, kardeşliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Barınma, lojistik destek, sosyal hizmetler ve altyapı çalışmaları gibi pek çok alanda Hatay’ın yanında olan Konya, Habib-i Neccar Camii restorasyonuyla bu desteği kalıcı hale getiriyor. Burada yaptığımız her iş, yarın torunlarımıza bırakacağımız bir kardeşlik mirasıdır. Konya olarak Hatay’ın yanında olmaya devam edeceğiz. Anadolu’nun ilk camisindeki çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız. Habib-i Neccar Camii’nin yeniden yükselmesi, sadece bir yapının restore edilmesi değil; birlik, beraberlik ve kardeşliğin de sembolü olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

TARİH YENİDEN AYAĞA KALKIYOR

Bu süreçte emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Altay, restorasyon çalışmalarında önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını belirterek, “Caminin, kuzey beden duvarındaki yeni taşlar üzerinde el tarağı (mucarta ) işçiliği yapıldı. İç cephede ise enjeksiyon boruları çıkarıldı, izlerin taş yüzeyinde temizliği ve sıva öncesi taşlarda yüzeylendirme yapıldı. Son cemaat mahfili, kemer taşlarının imalatı ve montajı yapıldı. Yine caminin, kuzeybatı fil ayağı üzerinde nefaset sıva denemesi, kuzey, güney ve doğu iç cephe duvarında kaba sıva uygulaması yapıldı. Avlu taç kapı üstünde ve kadın namazgahında üst ahşap çatının montajı yapıldı. Devamında iç cephe tonoz kemerlerine ait ahşap kontraplakların yerine hazırlığı yapıldı. Minare taşlarının karot ile delimi, iç ve dış taşlarının sıra imalatı yapıldı. Ayrıca batı beden duvarı, basınçlı su makinesi ile taş yüzeyler üzerinde yıkama işlemi yapıldı. Yapının her bir taşını, her bir detayını büyük bir hassasiyetle ele alıyoruz. İnşallah çalışmalarımızı mümkün olan en kısa sürede tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.



Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri sanat ve edebiyatla taçlandı
Hatay'da Özel Gereksinimli Vatandaşa Polis Ekiplerinden Doğum Günü Sürprizi
Samsun'da Hafriyatta Yeşil Dönüşüm OSB'lerde Yatırımı Hızlandırıyor
Kocasinan'da Evde Bakım Hizmetiyle Yüzler Güldürülüyor
Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı
Çarşamba'da Altyapı Yenileme Çalışmaları Başladı
Yalova Belediyesi 2025 Yılında Tarımsal Üretime Tohum, Fide ve Buğday Desteği Sağladı
Yeni Cuma Parkı yaz aylarında botanik bahçesine dönüşecek
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediye Başkanları Hacıveyiszade Mahallesi'nde Vatandaşlarla Bir Araya Geldi
BTÜ’de “5 Dakikada TEKNOFEST” heyecanı
Atık Tekstillerden Sosyal Faydaya Projesi Tamamlandı
Karatay’da öğrenciler sabah namazı programında buluşuyor
Küçükçekmece'de Zabıta Personeline İletişim Eğitimi Verildi
Odunpazarı'nda 2026 Yeni Yıl Pazarı Hazırlıkları Başladı
Akdeniz Üniversitesi’nden Muratpaşa Dostluk Parkları’na ziyaret
Develi'ye 100 Milyon TL'lik Yeni Terminal Binası Hizmete Hazır
Pendik'te Yayalar 16. Bölge İmar Uygulaması Tescil Edildi
Nurhayat Altaca Kayışoğlu: “Özgür sanat olmadan demokrasi olmaz”

Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri sanat ve edebiyatla taçlandı

Hatay'da Özel Gereksinimli Vatandaşa Polis Ekiplerinden Doğum Günü Sürprizi

Samsun'da Hafriyatta Yeşil Dönüşüm OSB'lerde Yatırımı Hızlandırıyor

Kocasinan'da Evde Bakım Hizmetiyle Yüzler Güldürülüyor

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Çarşamba'da Altyapı Yenileme Çalışmaları Başladı

  • Pazar 12 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 9.7 ° / 2.1 ° false
  • Salı 12.7 ° / 2.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8