Bakan Göktaş, Suça Sürüklenen Çocuklar Çalıştayı'nda Risk Faktörlerini Değerlendirdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların suça sürüklenmesinde okuldan kopuş, dijital riskler ve aile içi sorunlar gibi birçok faktörün etkili olduğunu belirtti. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen çalıştayda kon
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocuğun suça sürüklenmesinin birbiriyle bağlantılı birçok risk unsurunun aynı anda ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Göktaş, "Okuldan kopuş, devamsızlık, akran zorbalığı, aile içi sorunlar, sokak ve suç çevreleriyle temas, bağımlılık riski bu süreci beslemektedir." dedi.
Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'un ev sahipliğinde, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen "Suça Sürüklenen Çocuklar Çalıştayı"na katıldı.
Çok Boyutlu Bir Mesele
Açılış konuşmasında çalıştayı "kıymetli" bulan Bakan Göktaş, burada suça sürüklenen çocuklar meselesinin hukuk, sosyal politika, aile yapısı, eğitim, güvenlik ve dijital çevre boyutlarıyla ele alınacağını söyledi. Göktaş, meselenin son dönemde üzücü ve hassas bir gündem başlığı haline geldiğini, kamu vicdanını yaralayan olayların art arda yaşanmasının bunun temel sebebi olduğunu vurguladı.
Dijital Risklere Dikkat Çekti
TBMM'de bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasının meselenin daha geniş bir çerçevede ele alındığını gösterdiğini anlatan Göktaş, "Özellikle dijital mecralardaki zararlı içeriklerin çocukların risk alanlarıyla temasını artırdığını vurgulamak isterim." diye konuştu.
Sosyal Medya Düzenlemesinin Ayrıntıları
Çocukları ve gençleri daha güvenli bir dijital ortamla buluşturmayı amaçlayan sosyal medya düzenlemesini "kritik bir adım" olarak gördüklerini belirten Göktaş, şunları kaydetti:
"Bugün birçok ülke, çocukları dijital ortamda karşılaşabilecekleri risklerden korumak için ciddi ve kapsamlı tedbirler alıyor. Biz de ülkemize özgü, dengeli ve uygulanabilir bir model geliştirmek amacıyla bir yılı aşkın süredir bu konuya çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda 15 yaş altındaki çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesinin temel çerçevesini oluşturduk."
Yasaklayıcı Değil, Koruyucu Yaklaşım
Göktaş, temel yaklaşımlarının yasaklayıcı bir anlayış olmadığının altını çizerek, "Oyunları kapatmak, toptan yasaklamak gibi bir gündemimiz yok. Amacımız, Türkiye'de faaliyet gösteren yurt dışı kaynaklı oyun platformlarında, ulaşılabilir bir yasal temsilciyle kullanıcı haklarını koruyan bir sisteme geçmek. Ayrıca oyunların uygun oldukları yaş grubuna göre sınıflandırılarak sunulmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.
Erken Uyarı Mekanizmalarını Güçlendirme Hedefi
Riskin ilk işaretini okulda, mahallede ve aile içinde fark edecek erken uyarı mekanizmalarını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan, öncelikle çocuğun eğitimle bağını koruyan, aileyi destekleyen ve sosyal hizmet müdahalesini zamanında devreye alan yapıyı geliştirmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Üç Aşamalı Politika
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hayata geçirdikleri tüm politikaların merkezinde "çocuğun iyilik halini koruma ve üstün yararını gözetme" ilkesinin bulunduğunu dile getiren Göktaş, bu anlayış doğrultusunda politika ve uygulamaları "erken müdahale", "aileyi güçlendiren koruyucu ve önleyici hizmetler" ve "yoğun ve ihtisaslaşmış müdahale" olmak üzere üç aşamada hayata geçirdiklerini bildirdi.
Toplumun Tüm Paydaşlarına Çağrı
Çalıştayı, suça sürüklenmeyi üreten tüm faktörleri, toplumun vicdanıyla birlikte ele alan önemli bir platform olarak gördüğünü belirten Göktaş, şunları kaydetti:
"Bu konu, tek bir kurumun, tek bir disiplinin ya da sadece bir mevzuat başlığının sınırları içinde değerlendirilemez. Burada konuştuğumuz mesele, doğrudan doğruya çocuğun korunması, toplum güvenliğinin güçlendirilmesi, adalet sistemimizin insan odaklı niteliğinin güçlendirilmesi meselesidir. Amacımız mağduru koruyan, adaleti geciktirmeyen ve suça sürüklenmeyi kaynağında durduran bir sistemi hep birlikte kurmak ve inşa etmektir."
Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
belediye365.com
Bakan Göktaş, Uluslararası Milli İrade Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Öğrencilerle Bir Araya Geldi
Yomra Belediye Başkan Yardımcısı, İlçe Çocuk Koruma Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na Katıldı
Milli Maç Heyecanı İzmit Belediye Meydanı'nda Yaşanacak
İzmit Belediyesi Sanat Akademisi Yeni Sahnesini Açtı
İzmit Oyuncak Müzesi'nde Akbank Sanat İş Birliğiyle Atölyeler Düzenlenecek
İzmit Belediyesi, Yeni Yerli Hizmet Araçlarını Lansmanla Tanıtacak
- Perşembe 12 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 9.5 ° / 2.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Cumartesi 12.5 ° / 2.7 ° false


