GÜNDEM 21.07.2026 13:09:19 0
Bakanlıktan 'çekirge istilası' açıklaması... Ekonomik zarar oluşturan popülasyon yok

Bakanlıktan 'çekirge istilası' açıklaması... Ekonomik zarar oluşturan popülasyon yok

Bakanlıktan 'çekirge istilası' açıklaması... Ekonomik zarar oluşturan popülasyon yok

Reklam

İstanbul ve çevre illerde çekirge istilası yaşandığı yönündeki iddialar üzerine açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, yapılan incelemelerde tarımsal üretimi tehdit eden herhangi bir çekirge yoğunluğu tespit edilmediğini bildirdi.

ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında yer alan "İstanbul ve çevre illerde çekirge istilası yaşanıyor" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık ekiplerinin İstanbul, Tekirdağ başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde yaptığı inceleme ve takiplerde, tarımsal üretimi tehdit eden herhangi bir çekirge istilası ya da ekonomik zarar oluşturacak bir çekirge popülasyonuna rastlanmadığı belirtildi. Açıklamada, kamuoyuna yansıyan görüntülerdeki çekirgelerin tür teşhislerinin yapıldığı ve tamamının Türkiye'de doğal olarak bulunan yerli popülasyonlara ait olduğunun belirlendiği ifade edildi.

Balkanlar, Afrika veya başka bölgelerden Türkiye'ye ulaşan sürü halinde bir çekirge istilasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

İstanbul'da görülen çekirge türünün ise tarımsal ürünlere zarar veren bir tür olmadığı, aksine tarımsal zararlılarla beslenerek doğal dengeye katkı sağlayan Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons) olduğu açıklandı.

Bakanlık, Türkiye'de çok sayıda çekirge türünün doğal olarak yaşadığını, iklim koşulları ve yumurtlama dönemlerine bağlı olarak bazı türlerin popülasyonlarında dönemsel artışlar görülebileceğini bildirdi.

Açıklamada, bazı çekirge türlerinin rüzgâr etkisiyle yerleşim alanlarına taşınabildiği ve sıcak havalarda ışığa yönelmeleri nedeniyle vatandaşlar tarafından daha sık fark edilebildiği belirtilerek, bunun doğal bir süreç olduğu ve istila anlamına gelmediği kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, çekirge popülasyonlarının Yıllık Bitki Sağlığı Mücadele Programı kapsamında 81 ildeki teknik ekipler tarafından düzenli olarak takip edildiğini açıkladı. Son ihbarların ardından İstanbul ve Tekirdağ'daki çalışmaların yoğunlaştırıldığı belirtilirken, tarımsal zararlı türlerin ekonomik zarar eşiğine ulaşması halinde gerekli mücadele çalışmalarının gecikmeden uygulanacağı ifade edildi. Bakanlık, mevcut durumda mücadele gerektiren herhangi bir durum bulunmadığını belirterek, bitkisel üretimin korunmasına yönelik izleme ve denetim çalışmalarının bilimsel esaslar doğrultusunda sürdürüleceğini bildirdi.



Giresun Belediyesi’nden yıkama harekatı
Giresun Belediyesi’nden yıkama harekatı
MEB'den YKS tercihinde rehber olacak kılavuz
12 ülkeden dansçılar Samsun'da Başkan Doğan’ı ziyaret etti
TTB'den Sağlık Raporları Yönetmeliği'nin iptaline dava
Kocaeli Çayırova’da Yaz Spor Okulları çocukları sporla buluşturuyor
Kartlı ödeme tutarı yüzde 50 arttı
Muğla Kavaklıdere'de miniklere güvenli yuva
Balıkesir’de Yaz Spor Okulları çocukları ve gençleri buluşturuyor
Eskişehir’de “Arabasız Pazar” 26 Temmuz’da
Bakan Fidan: Türkiye, ASEAN'ın Diyalog Ortağı olarak kabul edildi
Gaziantep’te su yönetiminde önemli başarı
Sakaryalı milli atlet Yunus Emre Civelek Avrupa şampiyonu oldu
Eskişehir'de Cumhuriyet Mahallesi’ne yeni su deposu ve isale hattı
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nde yeni dönem
Trabzon'da resim kurslarına yoğun ilgi
Manisa’da işgaliye ve görüntü kirliliğine geçit yok
Bursa Büyükşehir’den Demirtaş’a 10 bin metreküplük yeni su deposu
Sakarya'da yağışlara karşı hazırlıklarını tamamladı

Giresun Belediyesi’nden yıkama harekatı

MEB'den YKS tercihinde rehber olacak kılavuz

12 ülkeden dansçılar Samsun'da Başkan Doğan’ı ziyaret etti

TTB'den Sağlık Raporları Yönetmeliği'nin iptaline dava

Kocaeli Çayırova’da Yaz Spor Okulları çocukları sporla buluşturuyor

Kartlı ödeme tutarı yüzde 50 arttı

  • Salı 35.8 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 35 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Perşembe 29.4 ° / 16.6 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0