YAŞAM 2.10.2026 12:01:23 0
Bursa Nilüfer’den sürdürülebilirlikte çifte başarı

Bursa Nilüfer’den sürdürülebilirlikte çifte başarı

Bursa Nilüfer’den sürdürülebilirlikte çifte başarı

Reklam

Bursa Nilüfer Belediyesi, atıl kamu arazilerini üretime kazandıran ve tekstil atıklarını kreş ile sağlık yatırımlarına dönüştüren iki ayrı projesiyle Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde iki kategoride birden ödüle değer görüldü.

BURSA (İGFA) - Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri sonuçlandı. Nilüfer Belediyesi, İstanbul Swissotel The Bosphorus’ta düzenlenen törenden iki ödülle döndü.

Belediye; “Gelir Getiren Ormanlar: Doğa Temelli Kırsal Kalkınma Modeli” projesiyle Biyoçeşitlilik, “Döngüsel Dayanışma Modeli: Giymiyorsanız Giydirin!” projesiyle de Döngüsel Ekonomi Dönüşümü kategorisinde ödül kazandı.

Törende ödülleri Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş ile birim müdürleri teslim alırken, kazanılan ödüller Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e sunuldu.

ATIL ARAZİLER ÇOK KATMANLI ÜRETİMLE CANLANIYOR

Biyoçeşitlilik kategorisinde ödül alan “Gelir Getiren Ormanlar: Doğa Temelli Kırsal Kalkınma Modeli”, tarıma elverişsiz kamu arazilerini kırsal ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. Projede kestane, ıhlamur ve kızılcık gibi değeri yüksek ve yangına dirençli ağaçların altına salep ile tıbbi ve aromatik bitkiler ekilerek çok katmanlı bir tarım modeli uygulanıyor.

Proje kapsamında ilk olarak Güngören ve Unçukuru mahallelerinde şu ana kadar yaklaşık 700 fidan dikildi. İkinci etapta 6 kırsal mahallede bu sayının 2 bine çıkarılması hedefleniyor. 42 dekarlık alanı kapsayan çalışma tamamlandığında yılda yaklaşık 15 ton karbon salımının önüne geçilmesi ve ürünlerin kadın kooperatifleri aracılığıyla işlenerek kırsalda kalıcı gelir sağlanması planlanıyor.

TEKSTİL ATIKLRIN KREŞ VE TIBBİ CİHAZ DESTEĞİ

Döngüsel Ekonomi Dönüşümü kategorisinde ödüllendirilen “Döngüsel Dayanışma Modeli: Giymiyorsanız Giydirin!” projesi ise tekstil atıklarını bakım, yeniden kullanım ve endüstriyel geri dönüşüm süreçleriyle sürekli dolaşımda tutarak yüksek katma değerli sosyal ve çevresel faydaya dönüştürüyor.

Bu yaklaşımla, kullanılabilir giysiler ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve üniversite öğrencilerine ücretsiz ulaştırılırken, kullanılamayacak durumda olan tekstil atıkları ise geri dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Geri dönüşümden elde edilen gelir ise doğrudan tıbbi cihaz ve kreş yatırımlarında kullanılıyor.

İlçe genelinde bulunan 500 tekstil kumbarasından bugüne kadar yaklaşık 1 milyon parça giysi döngüsel ekonomiye dahil edilerek 34 bin 695 vatandaş ve 7 bin 585 üniversite öğrencisine ulaştırıldı. Modelin yarattığı öz kaynaklı döngüsel finansman ile 2024-2025 yıllarında 247 adet tıbbi cihaz temin edilirken, tam donanımlı bir kreş binası daha hayata geçirildi.

“HEM TOPRAĞI KORUYOR HEM DAYANIŞMAYI BÜYÜTÜYORUZ”

Ödüllerin sahada somut karşılığı olan çalışmaların bir sonucu olduğunu belirten Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Bizim için kıymetli olan, yürüttüğümüz her işin doğrudan hemşehrilerimizin hayatına dokunması. Bir yanda atıl duran arazileri kadınlarımızın emeğiyle üretime kazandırıyoruz, diğer yanda kullanılmayan giysileri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kullanılamayacak durumdaki tekstil atıklarını ise geri dönüştürüp elde ettiğimiz gelirle ilçemize kreş ve hastalarımız için tıbbi cihaz kazandırıyoruz. Aldığımız bu iki ödül, kaynaklarımızı doğru kullandığımızın ve sahada karşılık bulan bir model kurduğumuzun göstergesidir” dedi.



Damal Belediye Başkanı Kemal Çamliyurt görevden uzaklaştırıldı
Damal Belediye Başkanı Kemal Çamliyurt görevden uzaklaştırıldı
Kamboçya Başbakanı Türkiye’ye geliyor
Huawei'nin NG WAN çözümü, operatörlerin büyümesini desteklemek üzere geniş ölçekli ticari kullanıma giriyor
Beylikdüzü'nde sağanak mesaisi gece boyunca sürdü
Denizli'de kadınlara sağlık ve şiddetle mücadele eğitimi
Kocaeli'de rekor yağışa canla başla mücadele
Konya'da kadın çiftçiler buluştu
Trabzon'un vizyon projeleri Umman heyetine tanıtıldı
Sakarya'da Vali Doğan ve Başkan Alemdar afet bölgelerinde
Kütahya’nın gelişimi için iş birliği vurgusu
Balıkesir’de genç sporculara bilimsel vizyon
Denizli, Yeşil Bayrak ödülleriyle Türkiye'nin zirvesinde
Batman Sason’da kadın sağlığında yeni dönem
Bursa Nilüfer’de afet çalıştayı
Ankara'da öğrencilerin yükünü hafifleten hizmet
Araç satışlarında Eylül’de dikkat çeken düşüş! Trafiğe 161 bin yeni taşıt çıktı
Külliye’de diplomatik temas
Konya 13. Kitap Günleri kitapseverlerle buluşuyor

Damal Belediye Başkanı Kemal Çamliyurt görevden uzaklaştırıldı

Kamboçya Başbakanı Türkiye’ye geliyor

Huawei'nin NG WAN çözümü, operatörlerin büyümesini desteklemek üzere geniş ölçekli ticari kullanıma giriyor

Beylikdüzü'nde sağanak mesaisi gece boyunca sürdü

Denizli'de kadınlara sağlık ve şiddetle mücadele eğitimi

Kocaeli'de rekor yağışa canla başla mücadele

  • Perşembe 15 ° / 12.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 16.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.1 ° / 8.6 ° Çok bulutlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 5 1 1 5 16
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 5 2 0 8 15
3.AMED SPORTİF FAALİYETLER 7 4 1 2 8 14
4.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 2 1 13 13
5.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 2 1 11 13
6.CORENDON ALANYASPOR 7 3 1 3 2 12
7.KOCAELİSPOR 7 4 3 0 2 12
8.ARCA ÇORUM FK 7 3 3 1 4 10
9.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 1 4 0 10
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 3 3 1 -2 10
11.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 7 2 3 2 -1 8
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 2 3 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 7 2 3 2 -8 8
14.ERZURUMSPOR FK 7 2 3 2 -8 8
15.GÖZTEPE A.Ş. 7 1 3 3 0 6
16.TÜMOSAN KONYASPOR 7 1 4 2 -4 5
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 1 5 1 -9 4
18.EYÜPSPOR 7 1 6 0 -18 3