BELEDİYE365 27.03.2026 19:57:27 0
Diyarbakır

Diyarbakır'da Kadın Ekonomisi, Kooperatif ve Komün Çalıştayı Gerçekleştirildi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği ve Diyarbakır'daki belediyelerin katkılarıyla düzenlenen çalıştayda, kadın emeğini merkeze alan, ekolojik ve demokratik ekonomi modelleri tartışıldı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, yerel yönetimlerde kadın emeğini merkeze alan, kooperatif ve komün modellerini tartışmaya açan “Kadın Ekonomisi; Kooperatif ve Komün Çalıştayı”na katıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) ile Diyarbakır Büyükşehir, Kayapınar, Yenişehir, Sur ve Bağlar belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen çalıştay, yerel yönetimlerin ekonomi alanındaki çalışmalarını ortak bir perspektifle ele almayı ve kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik komünal ekonomi anlayışı doğrultusunda yeniden yapılandırmayı amaçladı.

Katılımcılar ve Açılış

Yenişehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, GABB Eşbaşkanı Neslihan Şedal, ilçe belediyelerinin eş başkanları ile belediyelerin kadın politikaları ve ekonomi birimlerinde çalışan kadınlar katıldı.

Ekonomi ve Kadın Öznesi

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GABB Eşbaşkanı Neslihan Şedal, kadınlar ve toplumlar için ekonominin en temel özsavunma alanı olduğunu belirtti. Şedal, kapitalist modernite sisteminin bin yıllardır kadın hakikatini hedef aldığını ve kadını ekonomisiz bıraktığını ifade etti.

Ekonominin toplumları bir araya getirdiğini ve bunu yürüten öznenin kadınlar olduğunu vurgulayan Şedal, "Kapitalist modernite, kadının emeğini ve bedenini hedef alarak kendi sistemini inşa etti. Ekonominin temel öznesi olan kadın derin yoksulluğa bırakıldı. Kadınların yeniden özne olabilmesi, ahlaki politik toplumun inşa edilebilmesi ve barışın temel ölçütlerinin yeniden ekonomi ile buluşabilmesi gerekiyor. Bizler eko-ekonominin geliştirilmesinin tartışmasını yürüteceğiz" dedi.

Çalıştayın İçeriği ve Hedefleri

Açılış konuşmasının ardından "Demokratik, Ekolojik, Kadın Özgürlükçü Komünal Ekonomi" ve "Kooperatifler ve Deneyimler" başlıklı oturumlarla devam eden çalıştay, yayımlanacak bir sonuç bildirgesiyle tamamlanacak.

Kadın emeğini merkeze alan çalıştayda; bakım emeğinin görünür kılınması, yerel ihtiyaçlara dayalı üretimin geliştirilmesi, doğayla uyumlu ve piyasa bağımlılığını azaltan bir ekonomi modelinin oluşturulması hedefleniyor. Kooperatif ve komünler, yalnızca üretim ve istihdam araçları olarak değil, aynı zamanda örgütlenme ve toplumsal dönüşüm alanları olarak da ele alınacak.

Değerlendirmeler ve Paylaşımlar

Çalıştay kapsamında belediyelerin kadın ekonomisini güçlendirmeye yönelik mevcut çalışmaları, 2016 öncesi deneyimler ve son dönemde yürütülen faaliyetler birlikte değerlendirilecek. Ayrıca GABB, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar belediyelerinin yer aldığı Ekonomi Komisyonu’nun kooperatif ziyaretlerinden elde ettiği bulgular paylaşılacak. Farklı kooperatif modelleri, işleyişleri ve karşılaşılan sorunlar tartışılacak.

Sürdürülebilir Modeller Üzerine

Çalıştayda; kooperatifleşme süreçlerinde planlama, sürdürülebilirlik, yerel ihtiyaç analizi, belediye-kooperatif ilişkileri, sosyal satın alma, pazarlama ağları ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme gibi başlıklar ele alınacak. Hızlı ve plansız kooperatifleşme yerine uzun vadeli, yerelle uyumlu ve sürdürülebilir modellerin geliştirilmesi amaçlanıyor.


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com


Gelinlikler hayalleri İzmir Bornova'da gerçeğe dönüşüyor
İzmir'de Hasan Ali Yücel Kütüphanesi hizmette
Bakan Yumaklı'dan Konya Şeker'e ziyaret
Kocaeli Kütüphane Haftası’nda şiir buluşması
Ömer Çelik’ten Netanyahu’ya sert tepki! Dini değerler istismar ediliyor
Online Kocaeli Kart ile ulaşımda dijital kolaylık
Konya’da ilçeler arası voleybol heyecanı başladı
Bursa Gönüllü Kuruluşlar'dan Filistin için tek yürek
Kocaeli'de metal objeler yeniden hayat buldu
İzmir'de üreticiye nefes, vatandaşa destek
Kepez Kitap Fuarı'nda Edebiyat, Tarih ve Kültür Buluşuyor
Ümit Uysal, Kepez Kitap Fuarı'nda Siyasi ve Hukuki Gelişmeleri Değerlendirdi
Ticaret'ten market zincirine 'fahiş fiyat' incelemesi... Tarladan markete 5 kat zamlanmış!
Mersin’de planetaryum çocukları evrenle buluşturuyor
Kepez Kitap Fuarı yoğun ilgi gördü
Ercan Kesal, Kepez Kitap Fuarı'nda Edebiyatın Sinemadaki Rolünü Anlattı
İzmir’in deniz savunma mirası dijital sergide
Bakan Gürlek’ten “Avukatlar Günü” mesajı

Gelinlikler hayalleri İzmir Bornova'da gerçeğe dönüşüyor

İzmir'de Hasan Ali Yücel Kütüphanesi hizmette

Bakan Yumaklı'dan Konya Şeker'e ziyaret

Kocaeli Kütüphane Haftası’nda şiir buluşması

Ömer Çelik’ten Netanyahu’ya sert tepki! Dini değerler istismar ediliyor

Online Kocaeli Kart ile ulaşımda dijital kolaylık

  • Pazar 16.3 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.6 ° / 4.6 ° Güneşli
  • Salı 18.5 ° / 5.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 27 20 3 4 43 64
2.TRABZONSPOR A.Ş. 28 19 3 6 25 63
3.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.GÖZTEPE A.Ş. 27 12 5 10 12 46
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 28 8 10 10 -10 34
9.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
10.CORENDON ALANYASPOR 28 6 8 14 1 32
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.KASIMPAŞA A.Ş. 28 6 13 9 -13 27
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 28 6 15 7 -11 25
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 28 4 13 11 -29 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17