YAŞAM 29.06.2026 12:11:41 0
Gaziantep

Gaziantep'teki Karkamış Kuş Cenneti gözlemcilerin yeni rotası olacak

Gaziantep'teki Karkamış Kuş Cenneti gözlemcilerin yeni rotası olacak


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış'ta yapımı süren Kuş Gözlem Noktası'nı inceledi. 1,5 km'lik rota ve 3 gözetleme kulesinin yer alacağı proje, bölgeyi doğa fotoğrafçılığı ve kültür turizmi için merkez yapmayı hedefliyor.

GAZİANTEP (İGFA) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış’ta yapımı devam eden Kuş Gözlem Noktası’nda incelemelerde bulunarak son hazırlıkları yerinde değerlendirdi.

Karkamış Arkeolojik Kazı Alanı’nın hemen yanında, Fırat Nehri kıyısında bulunan, Türkiye'nin en önemli kuş göç rotalarından biri üzerinde yer alan ve eşsiz bir ekosisteme ev sahipliği yapan kuş cennetinde çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

Çevreye zarar vermeden, doğal yaşamı koruma ilkesiyle hayata geçirilen proje kapsamında oluşturulan 1,5 kilometrelik gezi rotasında ziyaretçiler bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğini ve eşsiz doğal güzelliklerini yakından keşfetme imkânı bulacak. İnşa edilen 2’si 3 metre, 1’i ise 6 metre yüksekliğinde olmak üzere toplam 3 gözetleme kulesi sayesinde bölge, yalnızca ziyaretçiler için değil, bilimsel araştırmalar ve doğa fotoğrafçılığı açısından da önemli bir cazibe merkezi haline gelecek.

Antik kent, kuş gözlem alanları ve mesire yerleri, doğayla uyumlu şekilde inşa edilecek yollar ve köprülerle birbirine bağlanacak. Böylece ziyaretçiler, tarihi miras ile doğal zenginlikleri aynı rota üzerinde deneyimleme fırsatı yakalayacak.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ilan edilen bölgede 238 kuş türü, 810 bitki türü, 38 amfibi ve sürüngen türü ile 16 balık türü bulunuyor.

İncelemeler ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgenin hem Geç Hitit Dönemi’nin en önemli miraslarından birine hem de Fırat Nehri’nin sunduğu eşsiz doğal zenginliklere ev sahipliği yaptığını belirterek, dünyanın en fazla kuş çeşidinin olduğu alanın burası olduğunu söyledi. "Elimizde büyük bir hazine var. Kuş gözetleme kuleleriyle fotoğrafçılıkta bu çok önemli" diyen Başkan Şahin, "Geliyorlar saatlerce kuşu çekmeye çalışıyorlar. Çünkü burada kuş çeşitliliği Manyas’tan daha fazla. Antik kentten gelince bir buçuk kilometrelik yolla birlikte kuş gözlem kulelerine çıkacaklar ve dünyada nadir görülen kuş çeşitlerini burada gözetleyecekler ve fotoğrafını çekecekler. Hepimiz Fırat'ın çocuklarıyız. Hitit Dönemi bize emanet. 12 bin yıllık tarih bize emanet. Biz de şu an bunun hakkını veriyoruz. Karkamış'ın önü çok aydınlık. Önünde çok büyük bir gelecek var. Biz de oraya dokunuyoruz. Küçük bir dokunuş, büyük bir kültür turizminin altlığını hazırlayacak" diye konuştu.



Türkiye Şampiyonları Siirt'te belli oldu
Türkiye’nin elektronik haberleşme yatırımlarında rekor... 5G'nin gücüyle rekor yatırım
Trabzon’da Aile Festivali sona erdi
Ordu’da sahillerde zabıta denetimleri artırıldı
Renault Trucks, ticari araçlardaki çözüm alanını genişletiyor
HEGEM uyarmıştı: Yılın ilk yarısında suç oranları tırmandı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Çin’de Türkiye’yi temsil etti
Gazi Yarı Maratonu için kayıtlar başlıyor
Genç Sahne’den alkış alan final... 6 aylık emek “Kapılar” ile sahneye taşındı
Gaziantep'te yeni aşevi için geri sayım başladı
TAYK BMW Borusan Otomotiv Kabotaj Bayramı 100. Yıl Kupası'nda şampiyonlar belli oldu
Saadet Partisi Bursa’dan orman yangınları raporu
Kocaeli Halkevi Gençlik Merkezi’nde sanat dolu final
Samsun Kültür Yolu'na Bengü'ü final
Bakan Tekin’den öğretmenlere mesleki mesajı: En büyük gücümüz sizlersiniz
TÜBİTAK, 170 aday araştırmacı alacak... Başvurularda son gün 20 Temmuz
SİBERAY’dan 'sahte bungalov' ilanı uyarısı! Tatil planınız dolandırıcılığa dönüşmesin!
Horasanlılar Derneği'nden bereket ve kardeşlik buluşması

Türkiye Şampiyonları Siirt'te belli oldu

Türkiye’nin elektronik haberleşme yatırımlarında rekor... 5G'nin gücüyle rekor yatırım

Trabzon’da Aile Festivali sona erdi

Ordu’da sahillerde zabıta denetimleri artırıldı

Renault Trucks, ticari araçlardaki çözüm alanını genişletiyor

HEGEM uyarmıştı: Yılın ilk yarısında suç oranları tırmandı

  • Pazartesi 33.7 ° / 14.8 ° Güneşli
  • Salı 35.2 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 17.4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30