EKONOMİ 18.03.2025 15:57:19 0
GİB: Hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiştir

GİB: Hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiştir

GİB: Hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiştir


Gelir İdaresi Başkanlığı, bazı şirketlerin vergi borçlarının ertelendiği yönündeki haberlerin yanıltıcı olduğunu belirterek, hiçbir şirketin vergi borcunun ertelenmediğini açıkladı. Yanlış bilgilendirmelerin vergi uyumunu bozma amacı taşıdığını vurguladı.

ANKARA (İGFA) - Bazı şirketlerin vergilerinin ertelendiği yönünde yanıltıcı içerikli haber ve paylaşımlar üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. 

Halka açık şirketlerin kamuoyuna açıkladığı finansal tablolardan hareketle yapılan haber ve paylaşımlarda “Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar TL, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar TL vergi borcu ertelendi. Kimi dev şirketler 2024'te kuruş vergi ödemedi.” şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yapılarak Bakanlığımızın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışıldığının altı çizildi.

Söz konusu haberlerde ismi geçen hiçbir şirketin vergi borcu ertlenmediği gibi taksitlendirilmediğinin de altını çizen Gelir İdaresi Başkanlığı, "Söz konusu paylaşımlara konu olan ertelendiği iddia edilen vergiler, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplara ilişkin olup şirketlerin gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerini göstermekte, vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmemektedir" denildi.

Başkanlık, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Ülkemizde kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler Vergi Usul Kanununa (VUK) göre defter tutmak ve mali tablolarını hazırlayarak beyanda bulunmak mecburiyetindedir. Bunun dışında bağımsız denetime tabi şirketler, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından uluslararası kurallara uyumlu olarak yayımlanmış Türkiye Muhasebe Standartlarına göre de mali tablolarını oluşturmakta ve Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuatı çerçevesinde kamuoyuna açıklamaktadır.  TMS 12 No’lu Standarda göre mali tablolarda; ertelenmiş vergi borçları /ertelenmiş vergi varlığı olarak iki hesap türü yer almakta ve bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülükler ve haklar muhasebeleştirilmektedir.

Dolayısıyla, yeterli muhasebe bilgisine sahip olunmaksızın sadece bu hesap bakiyelerine bakılarak şirketlerin vergi borcu ertelendi şeklinde haber ve paylaşımlar yapılması son derece yanlış ve yanıltıcıdır. Vergi uyumunu bozmak amacıyla yapılan bu tür haber ve paylaşımlara itibar edilmemesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur"



Aksaray'da Doğal Yaşam Köyü ve Hobi Bahçeleri Projesinde İnşaat Çalışmaları Başladı
Kahramanmaraş'ta Yatırım ve Altyapı Çalışmaları Değerlendirildi
Kocaeli İzmit'te Derince’deki Kıbrıs Gazilerine vefa ziyareti
Kekemelik utanılacak değil, anlaşılması gereken bir durum
Kocaeli Körfez’de 28 sokağa nefes aldıran dokunuş
Bursa'da dönüşümlü su kesintilerine devam
Kayseri'de Meteoroloji Katlı Kavşağı 29 Ekim'de açılıyor
Kocaeli’de yerel renkler sergide hayat buldu
İzmir'de kömür satış yerleri ve katı yakıt kullanan apartmanlara sıkı denetim
Keşan Sivritepe 11 Kasım'da yeniden ağaçlandırılacak
Mersin ücretsiz hizmetle fark yarattı
BUSADER Cumhuriyet coşkusunu sanatla buluşturdu
Altınay Teknoloji Kampüsü'nün temeli atıldı
KAFUM'da Kültür ve Edebiyat Şöleni Altıncı Gününde Devam Edecek
Gölcük'te 'Sağlıklı Toplum Sağlıklı Gölcük'e start
ÇAK-TİM'den okullarda afet farkındalığı
Avustralya Başkonsolosu’ndan Başkan Tugay’a ziyaret
Ankara Keçiören Zabıtası'ndan trafiği rahatlatan mesai
Aksaray'da Doğal Yaşam Köyü ve Hobi Bahçeleri Projesinde İnşaat Çalışmaları Başladı
Kahramanmaraş'ta Yatırım ve Altyapı Çalışmaları Değerlendirildi

Kahramanmaraş'ta Yatırım ve Altyapı Çalışmaları Değerlendirildi

Kocaeli İzmit'te Derince’deki Kıbrıs Gazilerine vefa ziyareti

Kekemelik utanılacak değil, anlaşılması gereken bir durum

Kocaeli Körfez’de 28 sokağa nefes aldıran dokunuş

Bursa'da dönüşümlü su kesintilerine devam

Kayseri'de Meteoroloji Katlı Kavşağı 29 Ekim'de açılıyor

  • Çarşamba 21.4 ° / 12.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 20.9 ° / 13.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.4 ° / 12.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 4 3 1 2 13
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 8 3 3 2 3 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 2 4 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 8 1 4 3 -2 6
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 9 1 8 0 -12 3