EKONOMİ 14.03.2025 11:22:29 0
İnşaat sektörü potansiyelinden uzakta

İnşaat sektörü potansiyelinden uzakta

İnşaat sektörü potansiyelinden uzakta


Hazır Beton Endeksi verilerine göre Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi, Şubat ayında yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endeks oldu. Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken en çok düşüş Faaliyet Endeksi’nde görüldü

ANKARA (İGFA) - Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymayı sürdürüyor.  

Hazır Beton Endeksi 2025 Şubat Ayı Raporu’na göre, tüm endeksler geride bırakılan Şubat ayında yukarı yönlü hareket etti. Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endeks olurken, geçen yılın aralık ayından itibaren bir değişim trendi gösteren Beklenti Endeksi, diğer tüm endekslerin üstünde bir yerde konumlanmasına rağmen henüz inşaat sektörünün potansiyelini harekete geçirebileceği noktadan uzak durumda.

Geride bırakılan şubat ayında Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumda olduğunun gözlendiği raporda en çok düşüş Faaliyet Endeksi’nde görüldü.  Güven ve Hazır Beton Endeksleri benzer oranda düşüş gösterdi.  

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Şubat ayında tüm endeksler yukarı yönlü hareket ettiğini belirterek, "Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi şubat ayında yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endekstir. Beklenti hariç diğer endeksler eşik değerin altında kalmıştır. Geçen yılın aynı ayına göre Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler azalmış, en çok düşüş ise Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür" dedi. 

Ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Işık, 2025 yılında enflasyon üzerinde etkili olan döviz kuru volatiliteden uzak, beklenen patikada yoluna devam edecek ve bu da enflasyonla mücadelede Türkiye’ye destek olacağını söyledi. "Merkez Bankasının yeterli döviz stoku var ve mevcut durumda dövize koşmayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir ancak faiz düzeyinin enflasyonun altına inmesi durumunda bu risk yeniden gündeme gelebilir" diyen Başkan Işık, "Yani elinde parası olan vatandaşın faizden reel anlamda kazanamayınca, her zamanki alışkanlığına geri dönmesi ülkemizde yeniden bir dolarizasyon sürecini tetikleyebilir. Bunun çözümü ise yine inşaat sektöründedir. Nasıl ki son dönemde konuta bir yöneliş varsa, insanlar konutu bir yatırım aracı olarak görüyorlarsa, dolara yatırımın alternatifi konut olmaya devam etmelidir" değerlendirmesinde bulundu.



Manisa'da Başkan Zeyrek Muradiye’de
TÜRKİYE 16 YIL ÖNCE YÜKSEK HIZLI TRENLE TANIŞTI
Çorumlular Ankara Keçiören’de buluştu
Bursa Yıldırım’da müzik dinletisi
Başkan Kaya, Aygören Vadisi sakinleriyle iftarda buluştu
Günlerce süren başvuru tarama süreci yarım saate indi
Mehmet Akif Darıca Millet Kütüphanesi’nde anıldı
Kampüs yolundaki bisiklet yolu yenileniyor
Stresle başa çıkma yöntemleri!
Büyükşehir’den Adrasan’a 100 milyon TL’lik arıtma tesisi yatırımı
Bursa Yıldırım Belediyesi’nden deprem eğitimi
Minik öğrencilerden Jandarma Komutanlığı’na anlamlı ziyaret
SURUÇ’A ULAŞIMI 25-30 KİLOMETRE KISALTACAK YOL, DAHA KONFORLU HALE GETİRİLİYOR
Başkan Zeyrek Sahurda Hal Esnafıyla Buluştu
Sözde çiftçinin yalanını Bakanlık söndürdü!
Kocaeli'de Başkan Büyükgöz onları unutmadı
YÜKSEK HIZLI TRENLER 97 MİLYONU TAŞIDI
Kuzdere’de altyapı çalışmaları devam ediyor

Manisa'da Başkan Zeyrek Muradiye’de

TÜRKİYE 16 YIL ÖNCE YÜKSEK HIZLI TRENLE TANIŞTI

Çorumlular Ankara Keçiören’de buluştu

Bursa Yıldırım’da müzik dinletisi

Başkan Kaya, Aygören Vadisi sakinleriyle iftarda buluştu

Günlerce süren başvuru tarama süreci yarım saate indi

  • Cuma 26.3 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.8 ° / 14.2 ° false
  • Pazar 29.6 ° / 14.8 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 26 21 0 5 37 68
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 25 12 5 8 14 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Göztepe 25 10 9 6 10 36
7.İstanbul Başakşehir 25 10 9 6 7 36
8.Gazişehir Gaziantep 25 10 10 5 0 35
9.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
10.Antalyaspor 26 9 11 6 -17 33
11.Trabzonspor 25 8 9 8 9 32
12.Kasımpaşa 26 7 8 11 -6 32
13.Alanyaspor 26 8 11 7 -8 31
14.Konyaspor 26 7 12 7 -8 28
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 25 6 10 9 -18 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35