EKONOMİ 24.03.2025 12:58:22 0
İşe alım piyasasında hareketlilik bekleniyor

İşe alım piyasasında hareketlilik bekleniyor

İşe alım piyasasında hareketlilik bekleniyor


Türkiye'deki işverenler önümüzdeki çeyrek için 20 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile aktif işe alım beklentisini taşırken küresel çapta Türkiye, istihdam beklentileri açısından sıralamada üst yarıda yer aldı. Türkiye'deki işverenler önümüzdeki çeyrek için aktif iş piyasası bekliyor

İSTANBUL (İGFA) - ManpowerGroup'un İstihdama Genel Bakış Araştırması'nın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 41 ülkede 39 bin 449 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi.

Araştırma politika, ticaret, uluslararası iş birliği ve regülasyonlarda önemli değişikliklerin ufukta göründüğü ve küresel belirsizliğin yüksek seyrettiği bir dönemde gerçekleştirildi.

ABD, büyük ticaret ortaklarına yönelik ek gümrük tarifeleri uygularken ülkelerin birbirlerine daha fazla karşılık verme ihtimalleri de yükseldi. Birçok ülke, kendine yeterliliklerini artırmaya odaklanan içe dönük politikalara yönelerek önceliklerini değiştirdi. Yapay zekânın hızla gelişmesiyle birlikte, regülasyonlar ve rekabetçilik arasındaki denge üzerine tartışmalar yoğunlaştı. Şirketler, belirsizlik karşısında farklı tepkiler verdi. Kimileri, bu değişimlerin büyümeyi teşvik edeceğine inanırken diğerleri daha temkinli yaklaşıyor veya değişime ayak uydurma baskısı hissediyor.

Bu ortamda, küresel istihdam görünümü istikrarlı kaldı ve mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü (NEO) üst üste üçüncü çeyrekte 25 seviyesinde sabit kalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 3 puan arttı. Bu veriler, işverenlerin önümüzdeki çeyrekte alım seviyelerini koruduğunu ve küresel iş gücü piyasasının dayanıklılığını sürdürdüğünü gösterdi.

İŞVERENLERİN ÖNÜMÜZDEKİ ÇEYREK ÖN GÖRÜSÜ

Öte yandan önümüzdeki çeyrek için Türkiye'deki şirketler 20 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile aktif işe alım beklentileri taşıyor.

Türkiye'deki istihdam görünümü, geçen çeyreğe göre 5 puan ve 2024'ün ikinci çeyreğine kıyasla 8 puan güçlendi. Küresel çapta Türkiye, istihdam beklentileri açısından bu verilerle sıralamada üst yarıda yer aldı. İstihdam beklentilerindeki artışı da dikkat çeken Türkiye, küresel ortalama artışının 5 puan üzerinde bir yükseliş kaydederek işverenlerin işe alım beklentilerinde çeyrek bazda en fazla artışı gösteren ülke oldu.

Sonuçlarla ilgili değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Sıkı para politikaları enflasyonu düşürmeyi başarsa da bu durum ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden oldu. Ancak son dönemde bazı olumlu gelişmeler var. Merkez bankası faiz oranlarını düşürerek yabancı yatırımları teşvik ediyor ve Türkiye'de istihdam görünümü iyileşmeye devam ediyor.” dedi.

EN GÜÇLÜ VE EN ZAYIF SEKTÖRLER

Türkiye'nin en rekabetçi sektörü, 30 puanlık istihdam görünümüyle taşımacılık, lojistik ve otomotiv sektörü oldu.

Sektör, geçen çeyreğe göre 4 puan, 2024'ün ikinci çeyreğine kıyasla 24 puanlık bir artış gösterdi. Küresel sıralamada Türkiye, bu sektörde onuncu sırada yer alırken sektörün küresel ortalamasının 7 puan üzerine çıktı.

Geçen çeyreğe kıyasla en büyük büyümeyi kaydeden sektör ise endüstriyel ürünler ve malzemeler sektörü oldu.



İzmir Bornova'nın zemin çalışmaları tamamlanıyor
Bakan Yerlikaya'nın bayram telsiz mesajı
İnternet alışverişlerinde yeni dönem
Karadeniz'de mayın tespit edildi! SAS timi etkisiz hale getirdi
Ankara'da 300 bin genç faydalandı
2024 teftişlerinde 710 milyon TL'lik kamu alacağı ödetildi
Şampiyon atletler yeniden İstanbul'a geliyor
Bursa'da Osmangazili miniklere 'sıfır atık' eğitimi
'Hava'da yolcu hakları dijitalleşti
18’inci International Junior Cup yarın başlıyor
Diyarbakır ulaşımına yapay zeka
CBME Türkiye 2025'in katılımcı başvuruları başladı
Şehit ailesi çifte bayram sevinci yaşadı
Tatilde ihmal edilmemesi gereken 8 siber önlem
Bakanlıktan 'sürdürülebilir' geri dönüşüm klibi
AstraZeneca'dan Çin'e 2,5 milyar dolarlık yatırım... Çin'deki ilk ve tek aşı üretim tesisi olacak
Tatilin ilk iki gününde trafik 19 can aldı!
Pfizer'den Sağlık Bakanlığı onaylı 39. 'klinik eğitim'

İzmir Bornova'nın zemin çalışmaları tamamlanıyor

Bakan Yerlikaya'nın bayram telsiz mesajı

İnternet alışverişlerinde yeni dönem

Karadeniz'de mayın tespit edildi! SAS timi etkisiz hale getirdi

Ankara'da 300 bin genç faydalandı

2024 teftişlerinde 710 milyon TL'lik kamu alacağı ödetildi

  • Pazartesi 18.6 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 19.6 ° / 9.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 12.8 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39