GÜNDEM 24.03.2026 14:51:33 0
Katarakt sadece yaşlıların kapısını çalmıyor!

Katarakt sadece yaşlıların kapısını çalmıyor!

Katarakt sadece yaşlıların kapısını çalmıyor!


Genel olarak yaşlanmanın doğal bir parçası olarak kabul edilen katarakt, son yıllarda tıp dünyasında şaşırtan bir değişimle gündemde. Doğal göz merceğinin saydamlığını yitirerek görmenin bulanıklaşmasıyla ortaya çıkan bu tablo, artık sadece yaşlıların kapısını çalmıyor; 30’lu ve 40’lı yaşlarda birçok kişi de göz hekimlerine başvuruyor.

İSTANBUL (İGFA) - Genellikle 50 yaşından sonra görmeye alışkın olduğumuz katarakt, artık gençlerin de görme kalitesini tehdit ediyor.

Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin erken yaşta kataraktın en önemli nedeninin genetik miras olduğunu belirterek, “Eğer kişinin aile öyküsünde, özellikle birinci derece akrabalarında katarakt gelişimi varsa, bu durum bireyin mercek yapısının çok daha erken yaşlarda bozulmasına zemin hazırlıyor.” dedi. Genetik kadar modern dünyanın beraberinde getirdiği kronik sağlık sorunlarının da kataraktı yine erken yaşlarda tetikleyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Elgin, “Kontrolsüz seyreden diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve göz içi basıncı katarakt sürecini hızla öne çekiyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLUKTAKİ GÖZ KAZALARI KATARAKTI TETİKLİYOR

Erken kataraktta bir diğer sebep ise göz travmaları.

Prof. Dr. Elgin, küçük yaşlarda yaşanan spor yaralanmaları veya kazalar sonucunda göze alınan sert darbelerin etkisinin yıllar sonra katarakt olarak ortaya çıkabileceğine işaret ediyor. Ayrıca ultraviyole ışınlarının etkisi ve sigara kullanımı genç yaştaki kataraktın "gizli suçluları” arasında yer aldığını söylüyor.

GENÇ YAŞTA KATARAKT NASIL ÖNLENİR?

Prof. Dr. Elgin, erken başlangıçlı katarakttan korunmak için UV ışınlarını engelleyen güneş gözlüğü takmak, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, diyabeti kontrol altında tutmak ve antioksidanlar açısından zengin bir beslenmenin faydalı olacağını söylüyor. Hem katarakt hem de diğer teşhis edilmemiş göz hastalıkları için düzenli göz muayenesinin öneminin altını çizdi.. Kataraktın ilaçla tedavisinin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Elgin, “Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat genellikle damla anestezisi ile yapılır. Gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi uygulanabilir. Hasta, ameliyattan sonra aynı gün taburcu edilebilir ve ertesi gün sosyal yaşantısına dönebilir. Kataraktın tedavisinde uzun yıllardır fakoemülsifikasyon yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde ses dalgaları (Ultrasound) ile kataraktlı lens göz içinde parçalanıp dışarı alınır ve yerine yeni bir mercek yerleştirilir” diye konuştu.

Son yıllarda klasik tek odaklı merceklerin yerini çok odaklı premium (akıllı) göz içi lenslerin de tedavide öne çıktığını aktaran Prof. Dr. Elgin, bu mercekler sayesinde hastalar hem katarakttan kurtuluyor hem de diğer kırma kusurlarının tedavi edilmesiyle net bir görüşe kavuşabildiğini söyledi.



İpekyolu Belediyesi, Kürtçe ve Farsça Dil Kursları İçin Kayıtları Başlattı
Kocasinan Belediyesi, 35 Noktaya Enerji Sağlayacak Güneş Santrali İçin Çalışmalara Başladı
Tepebaşı'nda Dünya Su Günü Paneli: Uzmanlardan Su Krizi ve İklim Değişikliği Uyarıları
Jandarma Genel Komutanlığı GÖKBEY Helikopteri için Tanıtım Filmi Yayınladı
Bakan Kurum daimi temsilcilere COP31'i anlatacak
24 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Operasyonlar: 88 Şüpheli Yakalandı
Ankara'da lise öğrencileri Çanakkale ruhunu sahneye taşıdı
Suç Örgütlerini Öven ve Silahlı Paylaşım Yapan Şahıslara Yönelik Operasyonlarda 358 Şüpheli Yakalandı
Ordu Jandarması Mesudiye'de Yayla Kontrolü ve Kış Şartlarında Eğitim Gerçekleştirdi
Artvin’de ‘dünya su günü’ etkinliği
En iyi pedallar Dünya Şampiyonası için Sakarya’da seçilecek
Konya Selçuklu'ya ikinci Mahalle Külliyesi
Manisa'da şeker ölçüm sensörleri Büyükşehir’den
Eyyübiye Belediyesi, Yaz Öncesi Park ve Yeşil Alan Bakım Çalışmalarını Hızlandırdı
Şahinbeyli Çiftçiler, Tarla Sonrası Müzik Kursunda Buluşuyor
MSB: NATO Çok Uluslu Kolordu Karargâhı kuruluyor
Bursa'da edebiyatla kadın hikayelerine yolculuk
Konya'da 'Balkonlar Bostan Olsun' yaygınlaşıyor

İpekyolu Belediyesi, Kürtçe ve Farsça Dil Kursları İçin Kayıtları Başlattı

Kocasinan Belediyesi, 35 Noktaya Enerji Sağlayacak Güneş Santrali İçin Çalışmalara Başladı

Tepebaşı'nda Dünya Su Günü Paneli: Uzmanlardan Su Krizi ve İklim Değişikliği Uyarıları

Jandarma Genel Komutanlığı GÖKBEY Helikopteri için Tanıtım Filmi Yayınladı

Bakan Kurum daimi temsilcilere COP31'i anlatacak

24 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Operasyonlar: 88 Şüpheli Yakalandı

  • Perşembe 16.2 ° / 4.6 ° Güneşli
  • Cuma 20.5 ° / 6.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.6 ° / 6 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17