EKONOMİ 27.02.2026 09:50:51 0
Kayseri ihracatı geri sardı

Kayseri ihracatı geri sardı

Kayseri ihracatı geri sardı


2025 yılını 3 milyar 847 milyon dolar ihracatla kapatan Kayseri, 2026 ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,94 düşüşle 291 milyon 804 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

KAYSERİ (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak Ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, “İş dünyası olarak tüm gücümüzle üretim, ihracat ve istihdamın sürdürülebilirliği için olağanüstü mücadele veriyoruz. Bu başarı, alın teriyle üretim yapan sanayicimizin ortak emeğinin bir yansımasıdır. Her şeye rağmen üreten, ülkemiz için rekabet eden, istihdam yaratan, kent ve ülke ekonomisine değer katan ihracatçı üyelerimize, çalışanlarına ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜİK verilerine göre 2026 yılı Ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “ Ocak ayında 291 milyon 804 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 oranında azalış yaşanmıştır. İthalatımız ise 129 milyon 532 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 20,82 azalış gerçekleşmiştir. 140 ülkeye Ocak ayında ihracat gerçekleştirdik.“ diye konuştu.

Kayseri’den ihracat gerçekleştirilen ülkeler hakkında da bilgiler veren Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Almanya, ABD, Polonya, İtalya, Avusturya, Irak, Fransa, Fas, Hollanda, Birleşik Krallık’tır.” ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Makine ve Aksamları, Halı, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller gibi sektörlerde artış yaşanırken; Demir ve Demir dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Ham maddeleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“2026 İçin Umut Verici Bir Döneme Giriyoruz”

2025 yılının küresel riskler ve ekonomik zorluklarla geride kaldığını hatırlatan Başkan Gülsoy, yeni döneme dair beklentilerini şu sözlerle aktardı:

“Ülkemizde enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan parasal sıkılaştırma politikalarından en çok reel sektörümüz etkilenmiştir. Özellikle yüksek faiz oranları ve artan maliyetler, üreticilerimizi zorlamıştır. Finansmana erişim, yaptırımlar, hukuki belirsizlikler, sigorta ve tahsilat risklerinin iş dünyasının önündeki temel engellerdir. Ancak dezenflasyon sürecinde kat edilen mesafe ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi yönündeki kararlı adımları, 2026 yılı için umutlarımızı tazelemektedir. İş dünyası olarak beklentimiz, finansman maliyetlerini düşürecek bu indirim sürecinin devam etmesidir.”

“İhracatçının Yükü Hafifletilmeli”

İhracatçıların küresel rekabet gücünü koruyabilmesi için somut destek adımlarının şart olduğunu vurgulayan Gülsoy, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Pazar kayıplarının önüne geçilmesi ve ihracatçımızın toparlanabilmesi için reeskont kredi hacmindeki artışlar sürdürülmelidir. Bunun yanı sıra, döviz dönüşüm desteği daha sade ve erişilebilir bir yapıya kavuşturulmalı, ihracatçıların döviz gelirini bozdurma zorunluluğu ise tamamen kaldırılarak firmalarımıza hareket alanı açılmalıdır.”

Sürdürülebilir büyüme için teknoloji ve katma değer odaklı üretimin anahtar rol oynadığını belirten Gülsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “İşletmelerimizin dijitalleşme ve verimlilik odaklı yeni nesil üretim modellerine yönelmesi artık bir tercih değil, zorunluluktur. Kayseri sanayisi; güçlü üretim altyapısı ve değişime hızlı uyum sağlayan girişimci ruhuyla bu zorlu dönemi aşacak güçtedir. Şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına öncülük eden tüm ihracatçılarımızı ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”



H-ÜFE'de yıllıkta gayrimenkul, aylıkta mesleki hizmetler zirvede
Konya, Suriye'nin üç şehrinde sofra kuruyor
Göreve başlayacağı gün kazada hayatını kaybetti
İftar bereketi İzmir'in aşevinden sofralara uzanıyor
Bursa Büyükşehir'in sofrası bu kez Kestel'e kuruldu
Gaziantep'ten Halep'te 10 bin kişilik iftar
Bursa’nın genç mucitleri geleceği kodluyor
Balçova Teleferik Tesisleri periyodik bakıma alınıyor
CGTN: Merz’in Çin ziyareti, Çin-Almanya ve Çin-Avrupa ilişkilerine yeni bir ivme kazandırdı
Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 14,3
QCY, Track S10'un yakında piyasaya sürüleceğini duyurdu... Potansiyelinizin tamamını ortaya çıkarın
Antalya Muratpaşa’dan çifte galibiyet
İzmir Büyükşehir’den MEB genelgesine yanıt
‘Bilge Hekim Lokman’ Mersin'de gençlerle buluştu
Yumurtanın doğrudan arzında limit artışı... Resmi Gazete'de yayımlandı
Başkan Bozbey, Bursa Gönüllüleri ile buluştu
Şuhut'ta Çevre ve Park Hizmetleri İçin Yeni Bina Tamamlanıyor
Afyonkarahisar'da Ramazan'ın İlk Haftası Dayanışma Ruhuyla Geçti

H-ÜFE'de yıllıkta gayrimenkul, aylıkta mesleki hizmetler zirvede

Konya, Suriye'nin üç şehrinde sofra kuruyor

Göreve başlayacağı gün kazada hayatını kaybetti

İftar bereketi İzmir'in aşevinden sofralara uzanıyor

Bursa Büyükşehir'in sofrası bu kez Kestel'e kuruldu

Gaziantep'ten Halep'te 10 bin kişilik iftar

  • Cuma 4.7 ° / 1.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 7.3 ° / -0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 9.6 ° / -0.7 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 23 12 4 7 15 43
5.GÖZTEPE A.Ş. 23 11 4 8 11 41
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 23 4 11 8 -12 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 23 3 16 4 -22 13