EKONOMİ 12.07.2026 13:00:58 0
Kimya sektöründen ilk yarıda tarihi rekor

Kimya sektöründen ilk yarıda tarihi rekor

Kimya sektöründen ilk yarıda tarihi rekor


Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü, 2026'nın ilk altı ayında 17,1 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ilk yarı performansını kaydetti. Sektör, Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 12,6 pay alarak en fazla ihracat yapan ikinci sektör olmayı sürdürdü.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı haziran ayı ihracat verilerine göre, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 2026 yılının ilk yarısında 17,1 milyar dolarlık ihracata ulaşarak tarihi bir rekora imza attı.

Sektörün ihracatı, 2025 yılının aynı dönemine göre yüzde 8,6, 2024'ün ilk yarısına göre ise yüzde 8,4 artış gösterdi. Böylece kimya sektörü, Cumhuriyet tarihindeki en yüksek ilk altı aylık ihracat performansını gerçekleştirmiş oldu.

Yılın ilk aylarında daha sınırlı bir seyir izleyen ihracat, özellikle ikinci çeyrekte hız kazandı. Nisan ayında 3,10 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektör, haziran ayında ise 3,29 milyar dolarla 2026'nın en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. Haziran ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,9, 2024 Haziran ayına göre ise yüzde 48,5 arttı.

Türkiye'nin ilk altı aylık toplam ihracatı 136 milyar dolar olurken, kimya sektörü 17,1 milyar dolarlık hacmiyle toplam ihracattan yüzde 12,6 pay aldı ve en fazla ihracat yapan ikinci sektör konumunu korudu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, elde edilen sonuçların sektörün üretim gücü ve ihracat potansiyelini ortaya koyduğunu belirtti.

Aracı, özellikle nisan ayından itibaren başlayan toparlanmanın haziran ayında yılın en yüksek ihracat rakamına ulaşılmasını sağladığını ifade ederek, bu performansın yılın ikinci yarısı için önemli bir motivasyon oluşturduğunu söyledi.

Göreve geldikleri nisan ayından bu yana sektör temsilcileriyle yoğun istişare yürüttüklerini kaydeden Aracı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumlarıyla yakın iş birliği içinde sektörün sorunlarının çözümü için çalıştıklarını dile getirdi.,

Kimya Teknoloji Merkezi'nin de yeniden yapılandırılması için çalışma yürüttüklerini belirten Aracı, merkezin daha verimli, sürdürülebilir ve sektöre daha fazla katkı sağlayan bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiğini ifade etti. Küresel ticarette belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çeken Aracı, yılın ikinci yarısında da ihracat ivmesini koruyarak sektörün Türkiye ekonomisine katkısını artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.



Bakan Çiftçi, Şemdinli Zirvin Tepe Üs Bölgesi'nde
Kütahya’da Kadın Emeği Günleri emek ve üretimle buluştu
Bursa Osmangazi’de çocuklar doğayı sanata işliyor
Konya Ticaret Odası 70 meslek komitesiyle buluştu
Kocaeli'de Hakkaniye Şehitliği’ne Büyükşehir'den anlamlı dokunuş
Trabzon'da Plaj Voleybolu Turnuvası başlıyor
İletişim Başkanlığı: Son bir ayda FETÖ ile irtibatlı 2 bin 702 sosyal hesaba erişim engeli getirildi
Bakan Gürlek: FETÖ ile mücadelemiz kararlılıkla sürüyor
Konya Şeker'den üreticiye 664,7 milyon liralık avans desteği
Muğla’da Türkiye-Çin dostluğu sanatla buluştu
Tercih dönemi 13'ünde başlıyor... Açıklanan sonuç çocuğunuzun değeri değil
Konya’nın 31 ilçesi Kültür Günleri’nde buluştu
Trabzon’da Uluslararası Horon Festivali'ne yoğun ilgi
Batman uluslararası hava hudut kapısı ilan edildi
Eskişehir’de zabıta ekipleri denetimlerini aralıksız sürüyor
Balon Balığı avcılığı destekleri artırıldı... Zehirli türe destek 35 TL'ye yükseltildi
Kimya sektöründen ilk yarıda tarihi rekor
İzmir'de portatif havuz çocuklara neşe kattı

Bakan Çiftçi, Şemdinli Zirvin Tepe Üs Bölgesi'nde

Kütahya’da Kadın Emeği Günleri emek ve üretimle buluştu

Bursa Osmangazi’de çocuklar doğayı sanata işliyor

Konya Ticaret Odası 70 meslek komitesiyle buluştu

Kocaeli'de Hakkaniye Şehitliği’ne Büyükşehir'den anlamlı dokunuş

Trabzon'da Plaj Voleybolu Turnuvası başlıyor

  • Pazar 35.4 ° / 18.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Salı 28.2 ° / 14.7 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0