EKONOMİ 25.04.2025 12:31:19 0
Konya

Konya'da şehirlerin geleceği masaya yatırıldı

Konya'da şehirlerin geleceği masaya yatırıldı


Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş ile Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen "III. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği” Çalıştayı, KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

KONYA (İGFA) - İklim değişikliğinin tüm yönleriyle ele alınması, iklim değişikliği konusunda özel çalışma gruplarının oluşturulması, sorunların ve hedeflerin belirlenmesine katkı sağlanması, çıktıların kamuoyu, hükümet ve STK’larla paylaşılması amacıyla düzenlenen "III. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği” Çalıştayı, KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Çalıştayın açılış programına Konya Ticaret Odası ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığı Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan Uzun, Çalıştay Düzenleme Kurulu BaşkanıDoç. Dr. Mahmut Sami Büker, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

“SANAYİ VE İKİZ DÖNÜŞÜMDE KONYA’NIN ÖNCÜ OLACAĞINA GÖNÜLDEN İNANIYORUM”

Çalıştayın açılış konuşmalarını yapan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran; “İklim değişikliği ve şehirlerin geleceği konusunda şehrimizin bütün dinamikleri olarak bir araya geldiğimizde büyük bir katma değer sağlayacağımıza inanıyorum. Konya Tarım Fuarında, Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm yetkililerinin olduğu bir toplantıda ifade ettiğim gibi; Konya’daki bütün kurum ve kuruluşlarımızın ülke içinde ve bürokrasiyle olan ilişkilerindeki söylemleri artık iklim değişikliği ve şehirlerin geleceği olmalı. Sanayi ve ikiz dönüşümde Konya’nın hem pilot il hem de öncü olacağına gönülden inanıyor, çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

“ORTAYA KONULACAK BİLGİ VE ÖNERİLER, GELECEK NESİLLER İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR”

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç; “KTO Karatay Üniversitesi olarak, III. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayına bu yıl da ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İklim değişikliği, artık sadece çevresel bir sorun değil; ekonomik, sosyal ve hatta kültürel boyutlarıyla da toplumlarımızı etkileyen küresel bir kriz hâline gelmiştir. Üniversiteler olarak bizlere düşen görev, bu süreci yalnızca akademik çalışmalarla değil; aynı zamanda topluma dokunan, çözüm önerileri sunan ve farkındalık oluşturan etkinliklerle desteklemektir.İnanıyorum ki bugün burada ortaya konulacak bilgi, deneyim ve önerilersadece Konya için değil, tüm ülkemiz ve gelecek nesiller için yol gösterici olacaktır. Çalıştayın verimli ve başarılı geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞTAYDA, EMİSYON AZALTICI YEDİ ALANIN ALTISI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”

Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca; “İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayının bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Çalıştayda, doksandan fazla akademisyen, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları, oda ve borsa temsilcilerimizle ülkemizin ve küresel olarak Birleşmiş Milletler’in de ortaya koyduğu emisyon azaltıcı yedi alanın altısına dair çalışma yapacağız. Şehrimize katma değer sağlayacak fikir alışverişleri, hata analizleri gibi konuların ele alındığı bir çalıştay olacak. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayımızın sonuçlarının tüm ülkemiz ve dünyamız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“Sadece Bilimsel Çalışmalarla Değil, Aynı Zamanda Tüm Sektörlerin İş Birliği ile Çözümler Üretmeliyiz”

Tarım ve Orman Bakanlığı Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan Uzun; “Enstitü olarak bizler, çölleşme ile mücadele, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir toprak yönetimi alanlarında yürüttüğümüz bilimsel çalışmalarlabu sürece katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Sadece bilimsel çalışmalarla değil, aynı zamanda tüm sektörlerin iş birliği ile çözümler üretmeliyiz. Çalıştayın hem yerel hem ulusal düzeyde uygulanabilir politikaların belirlenmesi açısından önemli çıktılar sunacağına, kamu ve özel sektörün ortak akıl çerçevesinde yol haritaları oluşturmasına vesile olacağına inanıyorum” dedi.

“İklim Değişikliği Çok Yönlü Bir Meseledir”

Çalıştay Düzenleme Kurulu BaşkanıDoç. Dr. Mahmut Sami Büker; “İklim değişikliği, yalnızca bir çevre sorunu değil; sosyal, ekonomik ve toplumsal boyutlarıyla da ele alınması gereken çok yönlü bir meseledir. Bu nedenle düzenlediğimiz çalıştayda, akademik paydaşların yanı sıra kamu kurumlarının, özel sektör temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da etkin katılımı son derece kıymetlidir. Çalıştay süresince yürütülecek olan çalışma gruplarında, bilimsel verilerle saha deneyimini bir araya getirerek uygulanabilir, sürdürülebilir ve etkili çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Bugün burada ortaya konulacak fikirlerin, geleceği de şekillendirecek stratejilere dönüşeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

İki gün süren çalıştayda; sanayide dönüşüm, enerjide dönüşüm, şehirlerde ve binalarda dönüşüm, ulaşımda dönüşüm, çevre yönetimi ve eğitimde dönüşüm, tarım, gıda ve sağlıkta dönüşüm masalarında bir araya gelen uzmanlar,iklim değişikliğinin etkisi, sorunların tespiti ve çözüm önerileriyle Konya’nın karbon nötr şehre dönüşmesi konularını değerlendirecek.



İzmir Gaziemir'de açık alana atığa 1,8 milyar TL 'çevre' cezası!
Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir gelecekiçin dev yatırım
Lise son sınıfa 'hedef temelli' eğitim
Malatya'da ‘El Sanatları Yıl Sonu Sergisi’ büyük beğeni topladı
Antalya Büyükşehir THM korosundan bahar konseri
Antalya'da 'Narenciye Balı' koruma altında
Balıkesir'de öğrenciler bu lokantaları çok sevdi... 30 TL'ye 3 çeşit yemek!
Manavgat’ın içme suyu güvencesi yenilendi
​​​​​​​Denizli’de gençlik konserleri ile bayram coşkusu
Konya Belediyespor bisiklet takımı Trabzon’da 4 madalya kazandı
TEKNO-SEL 2025 coşkusu devam ediyor
İzmit Belediyesi şehit ailelerini yalnız bırakmıyor
İzmir’de su ürünleri denetimlerinde ceza yağdı
Bursa Nilüfer'de farkındalık oluşturan renkli etkinlik
Kocaeli'de Yenişehir’e büyük dokunuş
Türkiye Kupası’nda final zamanı!
İzmir’de Dünya Çiftçiler Günü coşkusu yaşandı
“Kardeşlikten Geleceğe” uluslararası kardeş okul iş birlikleri yöneticileri Bursa'da buluştu
İzmir Gaziemir'de açık alana atığa 1,8 milyar TL 'çevre' cezası!
Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir gelecekiçin dev yatırım

Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir gelecekiçin dev yatırım

Lise son sınıfa 'hedef temelli' eğitim

Malatya'da ‘El Sanatları Yıl Sonu Sergisi’ büyük beğeni topladı

Antalya Büyükşehir THM korosundan bahar konseri

Antalya'da 'Narenciye Balı' koruma altında

Balıkesir'de öğrenciler bu lokantaları çok sevdi... 30 TL'ye 3 çeşit yemek!

  • Perşembe 21.5 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Cuma 24.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.5 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54