YAŞAM 3.11.2026 17:57:43 0
Ligarba, Maçka'nın yeni ekonomik değeri olacak

Ligarba, Maçka'nın yeni ekonomik değeri olacak

Ligarba, Maçka'nın yeni ekonomik değeri olacak

Reklam

Maçka Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen, ligarba üretiminin geliştirilmesi ve ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesinin amaçlandığı tarım paneline katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Maçka’nın tarımsal potansiyeline dikkat çekerek, ligarba üretiminin ilçenin ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

TRABZON (İGFA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Maçka Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen Ligarba (maviyemiş) konulu tarım paneli programına katıldı.

Maçka Belediyesi Halil Atmaca Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Başkan Genç’in yanı sıra Trabzon Vali Yardımcısı ve Ortahisar Kaymakamı Muhammed Lütfi Kotan, Maçka Kaymakamı Şahin Demir, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Maçka Dernekler Federasyonu Başkanı Erkan Ataç, Maçka Ziraat Odası Başkanı Oğuz Öğün, Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk ve çok sayıda kişi katıldı.

Panelde, bölge tarımı açısından önemli bir ürün haline gelen ligarbanın üretimi, yetiştiriciliği, ekonomik potansiyeli ve bölge çiftçilerine sağlayabileceği katkılar ele alındı.

NE KADAR ÜRETİRSEK O KADAR GÜÇLÜYÜZ

Maçka’nın tarımsal potansiyelini değerlendirerek ligarba üretiminin ilçeye ekonomik katkı sağlayacağını belirten Başkan Genç, “Ne kadar üretirsek o kadar güçlüyüz. Böyle bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle günün şartlarını iyi değerlendirmek ve üretimi mevcut koşullara göre yeniden ele almak gerekiyor. Trabzon’umuz, toprak yapısı itibarıyla çay ve fındık üretiminde önemli bir tarımsal potansiyele sahip. Ancak Maçka özelinde baktığımızda, arazi yapısı nedeniyle verimli bir fındık üretimimiz bulunmuyor. Çay üretimimiz ise yok denecek kadar az. Dolayısıyla yeni bir bakış açısı geliştirmek, ilçemize özgü ve burada daha yaygın üretilebileceğine inandığımız ürünleri değerlendirmek durumundayız. Bu noktada karşımıza ligarba çıkıyor. Yaban mersini ve maviyemiş olarak da bilinen bu bitkinin bizim yöremizdeki adı ligarba. Bizim çocukluğumuzdan beri bildiğimiz, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde doğal olarak yetişen ligarba, bugün piyasa koşullarında 600 ila 750 lira arasında fiyat bulabiliyor” dedi.

TARIMSAL ÜRETİMDE YENİ PROJEKSİYON ŞART

Başkan Genç, ligarbanın sağlık açısından taşıdığı özelliklerin yanı sıra ekonomik getirisiyle de dikkat çektiğini ifade ederek, “Sağlıklı özellikleriyle öne çıkan, tıbbi ve aromatik bitkiler arasında değerlendirilen bu ürün, ekonomik açıdan da önemli bir potansiyel taşıyor. Fındığın içinde bulunduğu ekonomik koşulları da göz önünde bulundurduğumuzda, tarımsal üretimde yeni bir projeksiyon ortaya koymak artık bir zorunluluk haline geliyor. Bu düşünceyle hareket ediyoruz. Proje fikri Maçka Dernekler Federasyonumuzdan geldi. Maçka söz konusu olduğunda, bu toprakların bir evladı olarak elbette kayıtsız kalamazdık. Kıymetli Maçka Belediye Başkanımızla birlikte bu çalışmaya sahip çıkmak istedik. Üstelik ligarba, Maçka’ya özgü ve burada öne çıkarılabilecek bir ürün. Amacımız, bu potansiyeli ortaya çıkarmak, yeni bir üretim anlayışı geliştirmek ve Trabzon olarak tarımda farklı alanlarda da öncü olmaktır” diye konuştu.

ÜRETELİM VE DAHA ÇOK KAZANALIM

Başkan Genç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hep birlikte el ele verelim, daha çok üretelim ve ekonomimizi daha ileriye taşıyalım. Halkımızın, vatandaşlarımızın daha fazla kazanmasını sağlayalım. Daha çok çalışalım, daha çok üretelim ve daha çok kazanalım. İlçemizi sosyoekonomik açıdan, altyapısıyla ve bütün yönleriyle daha üst seviyelere taşıyalım. Altyapı konusunda da çok önemli adımlar attık. Derdimiz, güzel ilçemizi her alanda daha ileriye götürmek. Bizler belediye başkanlarıyız. Bugün varız, yarın yokuz. Önemli olan, görev yaptığımız süre içerisinde ilçemize ne bırakabildiğimiz, nelerin üzerine koyabildiğimizdir. Bizden önce de çok sayıda belediye başkanı görev yaptı. İlçemize bir çivi çakan herkesten Allah razı olsun. Bizim anlayışımız budur. Biz de bir çivi daha fazla çakalım, değer üretelim; ilçemizi, şehrimizi ve ülkemizi daha ileriye taşıyalım istiyoruz. Bu düşüncelerle emeği geçen herkese teşekkür ediyor, toplantımızın hayırlı olmasını ve güzel sonuçlar getirmesini diliyorum.”



Konya'daki tarihi eserler yeniden ayağa kaldırılıyor
Konya'daki tarihi eserler yeniden ayağa kaldırılıyor
Balıkesir'de 293 üreticiye süt otu tohumu desteği
1,9 milyar dolarlık enerji yatırımı geliyor
AK Parti’nin 25’inci yılında yeni anayasa ve ikinci '25 yıl' mesajı
Eskişehir'in içme suyu altyapısı güçleniyor
Giresun'un boş yüzeyleri sanatla hayat buluyor
Bursa Jandarma’da trafik ve UTV eğitimleri tamamlandı
Bursa Nilüfer’de 'Tek Sağlık' buluşması
Antalya'da Elmalı'nın altyapısı güçleniyor
Lykos Yarı Maratonu İstanbul'da tanıtıldı
CHP’li Milletvekili Kara MESEM'deki çocuk işçi ölümlerini gündeme taşıdı
Ligarba, Maçka'nın yeni ekonomik değeri olacak
Cevdet Yılmaz: Enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz
İzmir'de su ürünleri denetimleriyle teknolojiyle güçlendi
Fon tasfiyesinde 247 bin yatırımcıya 97,3 milyar TL'lik ödeme yapıldı... Ara ödemelere bu hafta da devam
Kılıçdaroğlu: Hükümetin fındık politikası yok ama yolsuzluk politikası var
Efkan Ala’dan yeni Anayasa mesajı: Yaptıklarımız garanti altına alınsın
OMP, UnisonIQ’yu Agent Library ve Agent Studio ile genişletiyor... Uygulanabilir tedarik zinciri planları üreten yapay zeka ajanları

Konya'daki tarihi eserler yeniden ayağa kaldırılıyor

Balıkesir'de 293 üreticiye süt otu tohumu desteği

1,9 milyar dolarlık enerji yatırımı geliyor

AK Parti’nin 25’inci yılında yeni anayasa ve ikinci '25 yıl' mesajı

Eskişehir'in içme suyu altyapısı güçleniyor

Giresun'un boş yüzeyleri sanatla hayat buluyor

  • Salı 22 ° / 11.2 ° Çok bulutlu
  • Çarşamba 15.8 ° / 10.8 ° Hafif sağnak yağışlı
  • Perşembe 13.3 ° / 8.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 8 1 1 11 25
2.AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 7 1 2 14 23
3.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 2 1 16 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 6 3 1 8 19
5.KASIMPAŞA A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.FENERBAHÇE A.Ş. 10 5 4 1 14 16
7.ARCA ÇORUM FK 10 5 4 1 5 16
8.KOCAELİSPOR 10 5 4 1 2 16
9.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 3 3 4 15
10.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 10 4 4 2 1 14
11.ERZURUMSPOR FK 10 4 4 2 -6 14
12.CORENDON ALANYASPOR 10 3 4 3 -7 12
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 3 5 2 -4 11
14.GENÇLERBİRLİĞİ 10 3 5 2 -6 11
15.TÜMOSAN KONYASPOR 10 2 6 2 -7 8
16.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 2 6 2 -8 8
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 1 8 1 -16 4
18.EYÜPSPOR 10 1 9 0 -25 3