YAŞAM 2.05.2026 11:48:30 0
Öksüz kaldı, yeni ailesini buldu

Öksüz kaldı, yeni ailesini buldu

Öksüz kaldı, yeni ailesini buldu


İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda aile bağları yeni yavrularla biraz daha güçlenirken, tıpkı insanların dünyasındaki gibi mutluluk ve hüzün bir arada yaşanıyor. Bir yanda kısa süre önce dünyaya gözlerini açan iki yavru ayı anneleri Şımarık’ın kollarında baharın tadını çıkarıyor. Diğer yanda ise üç aylıkken annesini kaybeden yavru zebra Gözde kendine yeni bir aile ararken parktaki komşuları zürafalar tarafından koruma altına alındı.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Doğal Yaşam Parkı’nda baharla birlikte yalnızca doğa değil, umut da yeniden filizleniyor. Parkta yeni doğumların heyecanı ile sıra dışı dostlukların heyecanı bir arada yaşanıyor. 140 türden yaklaşık 1800 hayvana ev sahipliği yapan parkta, bu baharın en özel hikâyelerinden biri ayı “Şımarık” ile yazılıyor. Henüz 3 aylıkken annesini kaybeden Gözde isimli zebra ise hüzünlü ama bir o kadar da umut dolu bir öykünün kahramanı haline geldi.

Ayı yavruları mutlu
Parkta bulunan 6 ayıdan biri olan “Şımarık”, kış aylarında doğal davranışlarını sergileyerek inine çekildi ve burada doğum yaptı. Doğal Yaşam Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, yaklaşık 300 gram ağırlığında, biri dişi biri erkek iki yavrunun dünyaya geldiğini belirterek, “Ayılar iri cüsselerine rağmen oldukça küçük, gözleri kapalı ve tüysüz yavrular doğurur. Anne, aylar boyunca in içerisinde yavrularını emzirir. Baharla birlikte yavrular gün yüzüne çıkar. Biz de aynı süreci parkta doğal koşullara uygun şekilde sağladık” dedi.

“Doğal hayatta yaşama şansları yok”
Yavruların gelişim sürecinin titizlikle takip edildiğini belirten Eğrilmez, ilerleyen dönemde diğer ayılarla kontrollü adaptasyon sürecinin başlatılacağını, kokular ve sesler aracılığıyla birbirlerini tanıyan ayıların uygun koşullarda bir araya getirileceğini ifade etti. Ayıların İzmir’deki hikâyesinin geçmişte sokaklarda zorla oynatılan “dansçı ayıların” kurtarılmasıyla başladığını hatırlatan Eğrilmez, şunları söyledi: “O dönem kurtarılan ayılar önce eski hayvanat bahçesine, ardından Doğal Yaşam Parkı’na getirildi. Bugün burada yaşayan ayılar onların torunları. Biz mümkün olduğunca yaban hayvanlarını doğal yaşamlarında görmek istiyoruz. Fakat doğal hayatta yaşama şansı olmayan, insanla temas eden hayvanlara da Doğal Yaşam Parkı’nda sahip çıkıyoruz. Ayılar da o canlılardan.”

Gözde hayata sevgiyle tutundu
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda bu bahar beklenmedik dostluklar da kuruluyor. Hikâyenin merkezinde zebra yavrusu Gözde var. Henüz üç aylıkken annesini kaybeden Gözde, hayatının en kırılgan döneminde insan eliyle büyütüldü. Veteriner hekimler, bakıcılar ve teknikerler onun için adeta bir aile oldu. Özel biberonlarla beslendi, gece gündüz gözetildi. Zamanı geldiğinde sürüye katılması bekleniyordu. Ancak Gözde, alana salındığında kendi sürüsüne değil zürafalara yöneldi. Tellerin ardından kurulan sessiz dostluk, alanda gerçek bir bağa dönüştü. Gözde, Kamili ve Radost ile birlikte gezmeye başladı. Zürafalar da onu sahiplendi; korudu, kolladı.

Zürafalar zebrayı sahiplendi
Doğal Yaşam Parkı’nda veteriner hekim olarak görev yapan Duygu Aldemir, Gözde’nin yalnız kalmaktansa, kendini güvende hissettiği bu dostluğu seçtiğini tahmin ettiklerini söyledi. Zebraların sosyal ve sürü halinde yaşayan hayvanlar olduğunu hatırlatan Aldemir, “Zebralar sürü halinde hareket eden ve birbirini destekleyen, kollayan hayvanlar. O nedenle zebra sürüsüne katılmasını istedik. Ancak çok şaşırdığımız bir durum yaşandı. Gözde’yi alana saldıktan sonra onun zebralarla değil de zürafalarla yakın arkadaş olmak istediğini gördük. Daha önce tel arkasından kurdukları iletişim sayesinde Gözde, Kamili ve Radost’un en yakın arkadaşı oldu. Onlarla beraber alanda geziyor. Onlar da Gözde’yi koruyup, kolluyor. Şu anda çok havalı arkadaşları var” dedi.
Gözde’nin zamanla zebra sürüsüne uyum sağlayacağını belirten Aldemir, “Şimdilik kendini güvende hissettiği alanda, zürafalarla birlikte hareket ediyor. Yalnız kalmaktansa bir grup içinde olması onun için daha sağlıklı. Adaptasyon süreci zamanla tamamlanacaktır” diye konuştu.



Kolejden çocuklara tiyatro ziyafeti
A Takımı’na zaman ve mevsim fark etmiyor
Keşan TSO’dan esnaf odalarına çıkarma
Engelsiz Kafe 11 yaşında
18 haftada 106 çocuğa umut oldular
Manisa Büyükşehir şoförlerine hayati eğitim
Antep sokaklarına bahar geldi
Erdoğan: "Gelecekte daha iyi anlaşılacak"
Eskişehir'de çiftçi söyleşileri başladı
ADD Bursa Şubesi Anıtkabir’de
Kocaeli'de Mayısta kar sevinci
Eskişehir Sarıcakaya maden projesine yargı engeli
Gürcistan’daki Türklerin ilham veren hikâyeleri beyazperdede
Diyarbakırlı engelliler atölyelerde meslek öğreniyor
Diyarbakır'da yeni nesil çöp konteynerleri alanlarda
Kadınların ritmi Denizli’ye enerji kattı
Denizli Büyükşehir’den klasik müzik resitali
Denizli’de dev buluşma: On binler Sefo konserine akın etti

Kolejden çocuklara tiyatro ziyafeti

A Takımı’na zaman ve mevsim fark etmiyor

Keşan TSO’dan esnaf odalarına çıkarma

Engelsiz Kafe 11 yaşında

18 haftada 106 çocuğa umut oldular

Manisa Büyükşehir şoförlerine hayati eğitim

  • Cumartesi 12 ° / 4.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 10.5 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.1 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 31 23 3 5 49 74
2.FENERBAHÇE A.Ş. 31 19 2 10 35 67
3.TRABZONSPOR A.Ş. 31 19 4 8 24 65
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 32 17 7 8 20 59
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 31 14 8 9 21 51
6.GÖZTEPE A.Ş. 31 13 6 12 12 51
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 31 11 8 12 -2 45
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 32 10 12 10 -2 40
9.TÜMOSAN KONYASPOR 32 10 12 10 -3 40
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 32 9 13 10 -13 37
11.KOCAELİSPOR 31 9 13 9 -10 36
12.CORENDON ALANYASPOR 31 6 10 15 -1 33
13.KASIMPAŞA A.Ş. 31 7 14 10 -16 31
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 31 7 17 7 -14 28
15.İKAS EYÜPSPOR 31 7 17 7 -19 28
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 31 7 17 7 -21 28
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 31 5 15 11 -34 26
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 31 5 20 6 -26 21