YAŞAM 7.11.2026 15:51:34 0
Sağlıklı Kentler Birliği COP31’de

Sağlıklı Kentler Birliği COP31’de

Sağlıklı Kentler Birliği COP31’de

Reklam

Başkanı Dr. Cemil Tugay olan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 9-20 Kasım 2026'da Antalya'da gerçekleşecek COP31'e hazırlanıyor. Birlik, yerel yönetimlerin iklim kriziyle mücadelesini ve projelerini uluslararası platforma taşımayı hedefliyor.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın başkanı olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, iklim kriziyle mücadele kapsamında geliştirdiği projeleri ve yerel deneyimleri COP31’e taşımaya hazırlanıyor. Birlik, yerel yönetimlerin uluslararası alanda görünürlüğünün artırılmasını, yeni iş birliklerinin kurulmasını ve kentlerin iklim değişikliğine karşı direnç kapasitesinin güçlendirilmesini hedefliyor. Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Gökçe Başkaya, “COP31’de öncelikli hedeflerimizden biri, yerelin sesini tüm dünyaya duyurmak” dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 9-20 Kasım 2026 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31’inci Taraflar Konferansı (COP31) için hazırlıklarını sürdürüyor. İklim kriziyle mücadelede kentlerin rolünü güçlendirmeyi hedefleyen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 150’yi aşkın üye belediyesinin çalışmalarını, projelerini ve çözüm önerilerini uluslararası platforma taşımak için bir yılı aşkın süredir hazırlanıyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Gökçe Başkaya, COP31 hazırlıklarını, yerel yönetimlerin iklim kriziyle mücadelede karşılaştığı sorunları ve konferanstan beklentilerini anlattı. Yerel COP toplantılarında elde edilen deneyimleri, iklim taahhütlerini ve hayata geçirilen projeleri uluslararası kamuoyuyla paylaşmayı amaçladığını aktaran Başkaya, sürecin aynı zamanda kentler arasında bilgi ve deneyim aktarımını güçlendireceğini ifade etti.

“YERELİN SESİNİ TÜM DÜNYAYA DUYURMAK İSTİYORUZ”

COP31’e 1 yıldan uzun zamandır hazırlandıklarını söyleyen Gökçe Başkaya, “İklim krizi aynı zamanda bir sağlık krizi ve buna verilecek yanıt kentlerde başlıyor. Bu nedenle COP31’de üye belediyelerimizin, belediye başkanlarımızın yaptıkları tüm çalışmaları uluslararası alana taşımak, uluslararası alandaki deneyimleri, farklı kurumların deneyim ve paylaşımlarını da üye belediyelerimize aktarmak istiyoruz. Aslında COP31'e taşımak istediğimiz en önemli çıktılardan biri yerelin sesini tüm dünyaya duyurmak” dedi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 150'yi aşkın üye belediyesinin olduğunun altını çizen Başkaya, “Elimizden geldiğince tüm belediyelerimizi COP31 süreci hakkında bilgilendirmeye çalıştık. Hazırladığımız çıktıları da belediyelerimizin sesi olarak COP31’e taşıyacağız” diye konuştu.

ULUSLARARASI KENT AĞLARIYLA YENİ İŞ BİRLİKLERİ HEDEFLENİYOR

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’nın Türkiye’deki ulusal ağı olan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin COP31 süreci boyunca uluslararası kent ağlarıyla yeni iş birlikleri geliştirmeyi hedeflediğini söyleyen Başkaya, “Biz Dünya Sağlık Örgütü, Sürdürülebilir Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, UCLG Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler gibi kurumlarla temas halindeyiz. Tabii COP31’de çok fazla uluslararası katılımcı olacak. Bu nedenle bu organizasyonu yeni iş birlikleri geliştirmek için önemli bir fırsat olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı kent yaklaşımında iklim politikalarının yanı sıra sosyal eşitsizliklere de odaklandıklarını belirten Başkaya, şöyle konuştu: “Yerel COP deneyimimizi COP Youth ve COP Woman olarak çeşitlendirdik. Sadece belediyelerin, belediye başkanlarının değil bir yandan gençlerin, kadınların sesini de COP31'e taşımak için böyle bir program yaptık. Burada da tabii ki Sosyal İklim Derneği gibi bir gençlik sivil toplum kuruluşuyla hareket ettik. Yine belediyelerimizi dahil ettik, İzmir Büyükşehir Belediyemiz vardı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile de çalıştık. Biliyorsunuz onlar da kırılgan gruplara oldukça önem veriyorlar. Bu tip etkinliklerimizi yine paydaş kurum ve kuruluşlarla COP31'e taşımak üzere hazırlığımızı yaptık” dedi.

BEŞ BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR

COP31 programında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin yer alacağı oturumlardan da söz eden Başkaya, “9–18 Kasım tarihleri arasında Mavi Bölge, Yeşil Bölge ve alan dışındaki birçok panel oturumlarında yer alacağız. Bu oturumlarda beş başlığı öne çıkaracağız: Yerel iklim konferansları, Tek Sağlık, aşırı sıcakların sağlığa etkileri, gençler ve iklim adaleti” dedi. Önce yerel COP'lardan, yurttaşlarla birlikte düzenlenen yerel iklim konferanslarından bahsedeceklerini belirten Başkaya, sözlerine şöyle devam etti: “9 Kasım'da ICLEI Avrupa ile birlikte bu konuda iki oturum düzenliyoruz: Mavi Bölge'deki Türkiye Pavyonu'nda ‘İklim Eylemi İçin Yerel Diyaloglar’ ve Yeşil Bölge'deki Sağlık Bakanlığı Pavyonu'nda ‘Sağlıklı ve Dirençli Kentler İçin Yerel İklim Konferansları’. Birlik Başkanımız ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın yanı sıra Şanlıurfa, İnegöl ve Bahçelievler belediye başkanlarımız da kentlerindeki deneyimleri paylaşacaklar.”



Bursa Yenişehir'e Kosova'dan kardeş şehir
Bursa Yenişehir'e Kosova'dan kardeş şehir
Keçiören çevre projelerini COP31'de tanıtacak
KAPSÜL, üç yeni programı hayata geçiriyor
Balıkesir Büyükşehir'den Manyas'a yeni su kaynağı
Düzce'de 17 yaşındaki genç cinayete kurban gitti
Antalya Büyükşehir COP31’de 72 etkinlikte yer alacak
Sağlıklı Kentler Birliği COP31’de
Antalya Büyükşehir’in Engelsiz Hizmet Komisyonu toplandı
Antalya Elmalı’da Yuva Yayla Yolu’na Büyükşehir dokunuşu
HİSAR A+ Otonom'dan tam isabet! Yerli hava savunma sistemi hedefi vurdu
BELMEK'te kadın emeği görücüye çıktı
Narlıdere'de çocuklar istedi Erman abileri yaptı
ABB'den üniversitelilere ücretsiz halı saha
Bursa'nın hafızası geleceğe taşınıyor
Ankaralı üreticiye ABB'den dev katkı
Jandarma uyardı: Para isteğine inanmayın... WhatsApp'ı korumak için bunları yapın
İBB'den ulaşıma yeni bir hizmet
İzmir'de bir sahne, binlerce gülümseme

Bursa Yenişehir'e Kosova'dan kardeş şehir

Keçiören çevre projelerini COP31'de tanıtacak

KAPSÜL, üç yeni programı hayata geçiriyor

Balıkesir Büyükşehir'den Manyas'a yeni su kaynağı

Düzce'de 17 yaşındaki genç cinayete kurban gitti

Antalya Büyükşehir COP31’de 72 etkinlikte yer alacak

  • Cumartesi 11.3 ° / 3.2 ° Güneşli
  • Pazar 11 ° / 2 ° Güneşli
  • Pazartesi 12.9 ° / 1.2 ° Çok bulutlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 8 1 1 11 25
2.AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 7 1 2 14 23
3.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 2 1 16 22
4.KASIMPAŞA A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 6 3 1 8 19
6.FENERBAHÇE A.Ş. 10 5 4 1 14 16
7.ARCA ÇORUM FK 10 5 4 1 5 16
8.KOCAELİSPOR 10 5 4 1 2 16
9.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 3 3 4 15
10.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 10 4 4 2 1 14
11.ERZURUMSPOR FK 10 4 4 2 -6 14
12.CORENDON ALANYASPOR 10 3 4 3 -7 12
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 3 5 2 -4 11
14.GENÇLERBİRLİĞİ 10 3 5 2 -6 11
15.TÜMOSAN KONYASPOR 10 2 6 2 -7 8
16.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 2 7 2 -10 8
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 1 8 1 -16 4
18.EYÜPSPOR 10 1 9 0 -25 3