YAŞAM 13.05.2025 15:39:50 0
SAHİMSEN: Engelliler Haftası değişimin başlangıcı olabilir

SAHİMSEN: Engelliler Haftası değişimin başlangıcı olabilir

SAHİMSEN: Engelliler Haftası değişimin başlangıcı olabilir


10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla açıklama yapan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN) Engelliler Komisyonu Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Ayşe Sarı, bu haftayı, farkındalık oluşturmanın ötesine geçerek yapıcı çözümler üretmenin ve dayanışmayı büyütmenin fırsatı olarak değerlendirdiklerini belirtti.

ANKARA (İGFA) - Engelli bireylerin, yıllardır dile getirdiği hak ihlallerinin görmezden gelinmesine karşı güçlü bir duruş sergileyen Ayşe Sarı, kamuoyunun dikkatini yeniden çözüm bekleyen sorulara çekti.

Son 1 yıl içinde, erken emeklilik şartlarının zorlaştırılması, teknolojik ürünlerde KDV istisnasının kaldırılması ve ÖTV istisnalı araç alımının kısıtlanması gibi; haklarda geriye gidişin, endişe verici olduğunu belirten Sarı, bu yasal düzenlemelerin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesini ve engelli araçlarının, kimler tarafından kullanılacağına ilişkin Yönetmelik düzenlemesinin iptali için SAHİMSEN tarafından Danıştay’a açılan davanın da olumlu sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti.

FARKINDALIKTAN EYLEME GEÇMENİN ZAMANI

Engellilik konusunun bireysel bir yetersizlik değil, toplumsal bir mesele olduğunu hatırlatan Sarı, insan hakları temelli politika eksikliğinin yapısal sorunları derinleştirdiğine dikkat çekti. “Engellilik, toplumun sorumluluğudur. Bu mesele, toplumun gördüğü gibi vicdani değil, insan haklarına dayalı bir eşitlik meselesidir. Bizler, durduğu yerde çözüm bekleyen değil, artık çözüm dayatan bir mücadele içindeyiz. Engelli bireylerin eğitime, istihdama, sağlığa ve kamusal alanlara tam erişiminin sağlanması için; fiziki erişilebilirliğe ve bilgi ve iletişim teknolojilerine erişime dikkat çekiyoruz. Ve “erişilebilirlik seferberliği başlatılsın” diyoruz. Her bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirebildiği kapsayıcı bir toplum, hepimiz için daha güçlü bir gelecek demektir.” açıklamasını yaptı.

“BİRLİKTE GELİŞEN, BİRLİKTE GÜÇLENEN BİR TOPLUM MÜMKÜN”

SAHİMSEN Engelliler Komisyonu olarak engellilik konusuna, insan hakları temelli bir yaklaşımla yaklaştıklarını dile getiren Ayşe Sarı, “Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’ne tam uyum sağlanması, yalnızca yükümlülük değil, aynı zamanda daha eşit ve onurlu bir toplumun inşası için bir fırsattır. Her bir engelli bireyin ve aile üyelerinin, artık ayağa kalkması gerekir. Sorunların çözümü, birlikte yol yürüdüğümüzde mümkün olacaktır. Politikalar; masa başında, bizlerin olmadığı yerde değil, bizlerin dahiliyeti sağlanarak inşa edilmeli.” ifadelerini kullandı.

AİLE YILI POLİTİKALARI, ENGELLİLİĞİ KAPSAMIYOR

Komisyon Başkanı Sarı, Aile Yılı Politikalarını da değerlendirerek politikaların engelliliği kapsamadığını ifade etti.

Engellilerin ve ailelerinin, derin yoksulluk içinde yaşadıklarını vurgulayan Sarı, “Engelli bireylerin, aile olmalarını destekleyecek ve engelli ailelerini güçlendirecek önlemlerin, Aile Yılı politikalarında yer alması, evde bakım aylığı alan annelere, 2012 yılında verilen; “sigortalanma ve emeklilik hakkı müjdesinin” hayata geçirilmesi ve engelli çocuğuna bakmak için istihdamdan uzaklaşan annelere, istihdam şansı verilmesi gerekiyor” dedi. İşsiz kalan ve yoksullukla yaşayan engelli gençlerin, aile kurma şanslarının da olmadığını ve geleceğe dair umutlarının tükendiğini de belirten SARI, Aile Yılı politikalarının, engelliliği kapsamamasının; riskli bir durum olduğunu ve bu yönüyle Aile Yılının, sadece engeli olmayanları dikkate alan; “sağlamcı” bir anlayışın ürünü olmaktan öteye gidemeyeceğini vurguladı.



Başkan Büyükkılıç’tan Tasmakıran Camii Restorasyon Çalışmalarına Yakın Takip
HEYECAN DORUKTA! HALK OYUNLARI FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Büyükşehir, ‘Kent Estetiği ve Sürdürülebilir Kent Kurulu’nu Kurdu
Büyükşehir Belediyesi toplu taşımadaki yeni hatları duyurdu: 10 farklı hatta güzergâh ve sefer saati güncellemesi
Srebrenitsa Soykırımı 30. Yılı’nda 30 Fotoğrafla Anlatılıyor
Milletin zaferi 15 Temmuz’da Demokrasi Meydanı’nda buluşalım
Türkiye Ralli Şampiyonası Kapadokya Yarışı’na seremonik start
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN YENİ ŞEHİR MEZARLIĞI’NA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRACAK YOL ÇALIŞMASI
Engelsiz yaz atölyelerinde sıcak buluşma
BU PARKTA HEM EĞLENCE HEM DE EĞİTİM VAR!
BAŞKAN ALTAY VE BAŞKAN PEKYATIRMACI BİLGEHANE’DE YAZ ETKİNLİKLERİNE KATILAN ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Kahramanmaraş’ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlik Takvimi Açıklandı
ŞEMSİ YASTIMAN ANILDI
TOROSLAR BELEDİYESİ YÖRÜKLERİN GÖÇ YOLLARINI DÜZENLEDİ
KONYA BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ’NDEN YÜREKLERİ ISITAN KURTARMA OPERASYONU
Pusula Maraş’la Gençler Doğaya Yol Aldı
Binlerce kişi aşureyi tattı, hem diller hem de gönüller lezzet buldu
Başkan Büyükkılıç’tan Melikgazi’de Yatırım Değerlendirme Toplantısı
Başkan Büyükkılıç’tan Tasmakıran Camii Restorasyon Çalışmalarına Yakın Takip
HEYECAN DORUKTA! HALK OYUNLARI FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

HEYECAN DORUKTA! HALK OYUNLARI FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Büyükşehir, ‘Kent Estetiği ve Sürdürülebilir Kent Kurulu’nu Kurdu

Büyükşehir Belediyesi toplu taşımadaki yeni hatları duyurdu: 10 farklı hatta güzergâh ve sefer saati güncellemesi

Srebrenitsa Soykırımı 30. Yılı’nda 30 Fotoğrafla Anlatılıyor

Milletin zaferi 15 Temmuz’da Demokrasi Meydanı’nda buluşalım

Türkiye Ralli Şampiyonası Kapadokya Yarışı’na seremonik start

  • Cumartesi 33.3 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Pazar 35.2 ° / 16.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 17.2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2