YAŞAM 25.05.2025 17:49:26 0
Sakarya

Sakarya'da otizmle ilgili doğrular ve yanlışlar

Sakarya'da otizmle ilgili doğrular ve yanlışlar


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezinde “Otizm: Doğrular ve Yanlışlar” başlıklı söyleşi gerçekleşti. Söyleşide katılımcılar merak ettiği soruları sorma imkanı buldu.

SAKAYA (İGFA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Sakarya Üniversitesi Bilim İletişim Ofisi iş birliğinde düzenlenen “Otizm: Doğrular ve Yanlışlar” başlıklı söyleşi,Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) gerçekleşti.

SAÜ Bilim söyleşileri kapsamında gerçekleşen etkinlikte, Doç. Dr. Canan Sola Özgüç, otizm spektrum bozukluğu hakkında toplumda yaygın olan yanlış inanışlar ve bilimsel gerçekler üzerine keyifli ve öğretici bir sohbet gerçekleştirdi. Katılımcıların da aktif olarak sorular yönelttiği interaktif söyleşide, otizmli bireylerin gelişim süreçleri, sosyal yaşama katılımları ve ailelerin karşılaştığı güçlükler gündeme taşındı.

Gerçekleşen etkinlikte açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Canan Sola Özgüç, “Otizm, genellikle yaşamın ilk yıllarında belirtilerini gösteren nörogelişimsel bir durumdur. Bu nedenle erken tanı, doğru yönlendirme ve aile desteği büyük önem taşır. Aile bazı yapılması gereken aşamaların çocuklarında olmadıklarını gördüklerinde aile hekimleriyle bu durumu paylaşabilirler. Aile hekimleri durumu inceledikten sonra çocuk hekimlerine, çocuk psikiyatrisine yönlendirme yapabilirler. Burada tıbbi tanımlama dediğimiz bir süreç geçerlidir. Psikiyatristlerimiz otizm için geliştirilmiş ölçeklerimiz var ve bu ölçekleri kullanıyorlar. Otizmli çocuklarımız klinik gözleme dayalı belirli hareketleriyle zaten bu durum ortaya çıkıyor. Bu şekilde tanıyı koymuş oluyorlar” dedi.

Doç. Dr. Özgüç açıklamalarının devamında, “0 – 6 yaş bizim için çok değerlidir. Çocuklar bu dönemde etkileşimi, iletişimi ilerlettikleri dönemde daha da bağımsız olabiliyorlar. Diyelim ki biz 2 yaşında fark ettik ve hemen tanımızı aldık. 2 yaş baktığınızda okul yaşı değildir. Ama biz yoğun özel eğitim diyoruz. Yoğun özel eğitim derken çocuğun uyanık olduğu her saat diyoruz aslında. Uyandı hemen etkileşime başlaması lazım. Biz duruma ne kadar erken müdahale edebilirsek bağımsızlaştırma adına o kadar yol kat etmiş oluruz. Okullarımızda hala otizmli öğrencilerin öteki, farklı olarak algılandığı için kaynaştırma eğitimlerinde çok çok zorlanıyoruz. Ne kadar küçük yaşta biz bu durumu diğer öğrencilere anlatırsak o kadar iyidir. Erken müdahale ile çocukların ilkokulda arkadaşlarıyla iletişimlerini arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.



Ordu Çiseli Şelalesine güvenli yol
İzmir Gaziemir'deki yangın kontrol altına alınıyor
Tofaş'ın potasına bir takviye daha
Erzurum’daki şiddet olayı davasına Bakanlık müdahil olacak
Seyitgazi’de şehit olan AKUT gönüllüleri son yolculuğuna uğurlandı
TİHEK yeni dönem ilk toplantısını gerçekleştirdi
İşçi sayısı artarken sendikalaşma oranı düştü! En fazla işçi hangi sektörde?
Bursa Büyükşehir'in ‘Sağlık Otobüsü’ devrede
Tokat İl Genel Meclisi'nden Erbaa’da kırsal kalkınma hamlesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enver İbrahim'le görüştü
Bursa'da Başkan Özdemir, Fethiye sakinleriyle buluştu
Sağlık alanında yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de
Kocaeli Gölcük'te sünnet çocuklarının mutluluğu şölene dönüştü
Ordu'da 68. gölet yapılıyor
İzmitliler yoga etkinliğinde buluştu
Sivas'ta Başkan Uzun’dan “Basın Parkı” müjdesi
Mersinli Kadınlar, aşure etkinliğinde biraraya geldi
Muğla itfaiyesinden artan sıcaklar sonrası yangın uyarısı
Ordu Çiseli Şelalesine güvenli yol
İzmir Gaziemir'deki yangın kontrol altına alınıyor

İzmir Gaziemir'deki yangın kontrol altına alınıyor

Tofaş'ın potasına bir takviye daha

Erzurum’daki şiddet olayı davasına Bakanlık müdahil olacak

Seyitgazi’de şehit olan AKUT gönüllüleri son yolculuğuna uğurlandı

TİHEK yeni dönem ilk toplantısını gerçekleştirdi

İşçi sayısı artarken sendikalaşma oranı düştü! En fazla işçi hangi sektörde?

  • Perşembe 41.9 ° / 22.1 ° Güneşli
  • Cuma 38.3 ° / 20.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.6 ° / 19 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2