YAŞAM 29.09.2026 15:33:54 0
SEDEM’den okullarda şiddete karşı uyarı

SEDEM’den okullarda şiddete karşı uyarı

SEDEM’den okullarda şiddete karşı uyarı

Reklam

Maltepe Belediyesi Sosyal Etkileşim ve Destek Merkezi, çocukların şiddete yönelmesinde aile, okul, çevre ve dijital dünyanın etkisine dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’de son dönemde okullarda yaşanan şiddet olayları toplumsal endişeyi artırırken, Maltepe Belediyesi Sosyal Etkileşim ve Destek Merkezi (SEDEM) yetişkinlere, ailelere ve eğitimcilere yönelik önemli uyarılarda bulundu.

SEDEM Koordinatörü Klinik Psikolog Buse Topuz, çocukların şiddeti neden bir çözüm yolu olarak görmeye başladığını değerlendirerek, koruyucu ve önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekti.

“ŞİDDET YALNIZCA PROBLEMLİ DAVRANIŞ OLARAK AÇIKLANAMAZ”

Bir çocuğun şiddete yönelmesinin tek bir nedene indirgenemeyeceğini belirterek, durumun çok boyutlu ele alınması gerektiğini söyleyen Psikolog Topuz, çocuklar ve gençler arasında yaşanan şiddet olaylarının hepimize önemli bir sorumluluk hatırlattığını vurguladı. “Bir çocuğun şiddete yönelmesini yalnızca öfke, ergenlik ya da problemli davranış olarak açıklayamayız" diyen Topuz, "Aile ortamı, arkadaş ilişkileri, okul, sosyal çevre ve dijital dünyada karşılaşılan içerikler, çocuğun davranışlarının şekillenmesinde doğrudan etkilidir" dedi.

Özellikle ergenlik döneminde reddedilme, dışlanma ve çatışma duygularıyla baş etmenin kritik olduğuna işaret eden Topuz, duygularını ifade etmekte zorlanan çocukların yaşadıkları güçlüğü davranışa dökebileceğini belirtti.

AİLELERE UYARI: “BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ” DEMEYİN

Ebeveynlerin çocuklarını yakından izlemesi gerektiğini söyleyen Topuz, çocuklarla yalnızca sorun çıktığında değil, günlük yaşamın rutininde de bağ kurulması gerektiğini ifade etti. Topuz, arkadaş çevresinin tanınması ve dijital dünyada tüketilen içeriklerin takip edilmesinin önemine dikkat çekerek, ani öfke patlamaları, içe kapanma, tehdit içeren söylemler ve belirgin davranış değişikliklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Ebeveynlerin sık yaptığı bir hataya da değinen Topuz, “Ebeveynler olarak çocuğumuzu çok iyi tanıdığımızı düşünebiliriz. Ancak ‘Benim çocuğum böyle bir şey yapmaz’ düşüncesi, risk işaretlerini fark etmemizi güçleştirebilir. Buradaki amaç çocuğumuzdan şüphe etmek değil; onu yakından gözlemlemek ve davranışlarının ardındaki ihtiyacı anlamaya çalışmaktır" diye konuştu.

TEHLİKELİ ARAÇLARA ERİŞİM SINIRLANDIRILMALI

Yetişkinlerin temel koruma sorumluluğuna da dikkat çekerek, ciddi zarar verme potansiyeli taşıyan araçların güvenli şekilde muhafaza edilmesinin hayati önem taşıdığını söyleyen Topuz, bu tür araçlara erişimin sınırlandırılmasının sıradan bir tedbir değil, yetişkinlerin temel bakım ve gözetim yükümlülüğü olduğunu vurguladı.

Maltepe Belediyesi SEDEM’in çocuklar ve ailelerin yanında olduğunu hatırlatan Topuz, çocuklarla iletişim kurmakta zorlanan veya ebeveynlik sürecinde desteğe ihtiyaç duyan vatandaşların kurumun sunduğu hizmetlerden yararlanabileceğini belirtti.



Van sınırında 412 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Van sınırında 412 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Keşanlı sporcular Milli Takım seçmelerine hazırlanıyor
İzmir’den Akdeniz kentlerine iklim iş birliği çağrısı
Bakan Bolat: Türkiye, Avrupa için stratejik ortak
Muğla'da kayıp kaçakla mücadelede 62,9 milyon Avroluk hamle
Bursa İnegöl'den öğrencilere hayvan sevgisi eğitimi
SEDEM’den okullarda şiddete karşı uyarı
Bursa Osmangazi'de çöp eve belediyeden hızlı müdahale
Başkan Alemdar son durumu Sakarya AKOM’dan paylaştı
The Coffee Bean & Tea Leaf® ve Al-Ghunaim, Kuveyt'teki 130. kafe dönüm noktasını kutladı
U.S. Polo Assn., 2026 Sonbahar-Kış Global Koleksiyonuyla ‘Game On’ ruhunu hayata geçiriyor
Türksat'tan Bursa'ya 'süper yayın' altyapısı... 300 bin hane Süper Headend dönemi
Niksar Belediyesi Altyapı ve Üstyapı Çalışmalarına Devam Ediyor
Şarkışla'da Gıda Güvenliği ve Hijyen Denetimleri Devam Ediyor
Niksar Belediyesi'nden S Plakalı Servis Araçlarına Denetim
Damlaca Mahallesi Muhtarı Ahmet Turan Gürledik'ten Belediye Başkanı Kasım Gültekin'e Ziyaret
Tokat İl Emniyet Müdürü Faruk Aydın'dan Belediye Başkanı Semih Tepebaşı'na Veda Ziyareti
Edremit Belediyesi Cumhuriyet Kupası Halı Saha Turnuvası Başladı

Van sınırında 412 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Keşanlı sporcular Milli Takım seçmelerine hazırlanıyor

İzmir’den Akdeniz kentlerine iklim iş birliği çağrısı

Bakan Bolat: Türkiye, Avrupa için stratejik ortak

Muğla'da kayıp kaçakla mücadelede 62,9 milyon Avroluk hamle

Bursa İnegöl'den öğrencilere hayvan sevgisi eğitimi

  • Salı 16.3 ° / 14.2 ° Hafif sağnak yağışlı
  • Çarşamba 15.5 ° / 13.8 ° Hafif sağnak yağışlı
  • Çarşamba 15.5 ° / 13.8 ° Hafif sağnak yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 6 4 1 1 8 13
2.GALATASARAY A.Ş. 6 4 1 1 3 13
3.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 7 12
4.KOCAELİSPOR 6 4 2 0 3 12
5.CORENDON ALANYASPOR 6 3 1 2 2 11
6.FENERBAHÇE A.Ş. 6 3 2 1 10 10
7.TRABZONSPOR A.Ş. 6 3 2 1 8 10
8.KASIMPAŞA A.Ş. 6 2 0 4 2 10
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 3 2 1 1 10
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 6 2 2 2 0 8
11.ARCA ÇORUM FK 6 2 3 1 1 7
12.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 6 2 3 1 -1 7
13.GENÇLERBİRLİĞİ 6 2 3 1 -8 7
14.ERZURUMSPOR FK 6 2 3 1 -8 7
15.TÜMOSAN KONYASPOR 6 1 4 1 -4 4
16.SAMSUNSPOR A.Ş. 6 1 4 1 -6 4
17.GÖZTEPE A.Ş. 6 0 3 3 -4 3
18.EYÜPSPOR 6 1 5 0 -14 3