GÜNDEM 17.05.2026 09:54:17 0
SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe gitti

SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe gitti

SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe gitti


Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle SGK’nın asgari işçilik araştırmalarına ilişkin uygulamalarında değişikliğe gidildi. İnşaat ve ihale konusu işlerde araştırma süreçleri, iş bitim tarihleri ve prim hesaplamalarına yönelik yeni esaslar belirlendi.

ANKARA (İGFA) - Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan düzenlemeyle, kamu kurumları ve özel nitelikteki inşaat işlerinde yürütülen asgari işçilik araştırmalarının kapsamı yeniden düzenlendi.

SGK’nın ilgili kurum ve kuruluşlardan elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğini değerlendireceği belirtildi.

Yeni yönetmelikle, aynı işveren tarafından yürütülen ve birden fazla yapı ruhsatı bulunan özel bina inşaatlarının belirli şartlar altında tek sicil numarası üzerinden yürütülmesine imkan tanındı. Bunun için parsellerin bitişik ya da yakın olması ve sigortalıların birbirine karışması gibi kriterler aranacak.

İhaleli işlerde geçici kabul işlemlerine ilişkin de yeni hükümler getirildi. İşin eksiksiz tamamlandığının geçici kabul tutanağında belirtilmesi halinde bu tarih iş bitim tarihi olarak kabul edilecek. Eksik veya kusur bulunması durumunda ise eksikliklerin giderildiği tarih esas alınacak.

Düzenlemeyle ayrıca, yarım kalan veya feshedilen ihalelerde işverene ödenen hakediş tutarı üzerinden araştırma yapılacağı hükme bağlandı. Hakediş ödemesi yapılmayan işlerde ise araştırma işlemi uygulanmayacak.

İnşaat maliyet hesaplamalarında kullanılacak kriterler de güncellendi. Birden fazla yıla yayılan inşaatlarda maliyet hesabı yapılırken ilgili yıllardaki birim maliyet bedellerinin aritmetik ortalaması esas alınacak.

Öte yandan, en az 2 yıl boyunca sigortalı çalıştırılmadığı tespit edilen özel nitelikteki inşaat işyerleri hakkında SGK tarafından resen araştırma yapılabilecek. Yönetmelikte ayrıca, tescilsiz veya işçilik bildirimi yapılmamış işyerlerine yönelik prim tahakkuku ve gecikme cezası uygulamalarına ilişkin yeni düzenlemelere de yer verildi.



Astana’da pist bisikleti yarışlarında millilerin altın ve gümüş madalya gururu
İzmir'de tertemiz Narlıdere seferberliği
Otobüs bilet iptallerinde yeni hak! Sefer başlayıncaya kadar iptal yapılabilecek
İzmir'de Açıkhava’ya VIP konforu
Beylikdüzü'nde 'Kırlangıç Gençlik'te 5'inci buluşma
Antalya Muratpaşa'da Başkan Uysal’dan moral ziyareti
İzmir'de görme engelli yazarların başarıları ödüllendirildi
İstanbul 'Birlikte Spor' diyerek 3 bin kişiyle buluştu
Konya Karatay'da tezhip sergisi açıldı
İzmir’in binlerce yıllık şifa mirası belgesel oldu
Ankara Keçiören'de çevre ilaçlanıyor
Merve Özbey Mersin Kültür Yolu'nda coşturdu
KAYSO'dan üretim vurgusu
Bursa Nilüfer’de gökyüzü gençlerle renklendi
SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe gitti
Mersin’de 19 Mayıs ruhu, tarih, doğa ve gençlik ile birleşti
Erciyes sezon rekoruna imza attı
İzmit Çınar Akademisi pilav gününde buluştu

Astana’da pist bisikleti yarışlarında millilerin altın ve gümüş madalya gururu

İzmir'de tertemiz Narlıdere seferberliği

Otobüs bilet iptallerinde yeni hak! Sefer başlayıncaya kadar iptal yapılabilecek

İzmir'de Açıkhava’ya VIP konforu

Beylikdüzü'nde 'Kırlangıç Gençlik'te 5'inci buluşma

Antalya Muratpaşa'da Başkan Uysal’dan moral ziyareti

  • Pazar 21.9 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 19.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.6 ° / 8.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 33 24 4 5 48 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 33 21 2 10 40 73
3.TRABZONSPOR A.Ş. 33 20 4 9 25 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 33 10 13 10 -6 40
10.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
11.KOCAELİSPOR 33 9 14 10 -11 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.İKAS EYÜPSPOR 33 8 17 8 -15 32
14.KASIMPAŞA A.Ş. 33 7 15 11 -17 32
15.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 33 8 18 7 -14 31
16.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30
17.HESAP.COM ANTALYASPOR 33 7 18 8 -23 29
18.ZECORNER KAYSERİSPOR 33 5 16 12 -36 27