YAŞAM 8.10.2026 17:05:14 0
Sivas Kayalıpınar’da önemli keşif... 3 bin 400 yıllık Hitit arşivi gün yüzüne çıktı

Sivas Kayalıpınar’da önemli keşif... 3 bin 400 yıllık Hitit arşivi gün yüzüne çıktı

Sivas Kayalıpınar’da önemli keşif... 3 bin 400 yıllık Hitit arşivi gün yüzüne çıktı

Reklam

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sivas Kayalıpınar’daki 2026 yılı kazılarında Kral II. Tudhaliya dönemine ait 131 çivi yazılı tablet ve parçasının gün yüzüne çıkarıldığını, geçtiğimiz sezon bulunanlarla birlikte sayının 184’e ulaştığını açıkladı.

SİVAS (İGFA) - Sivas’taki kazılarda Kral II. Tudhaliya dönemine ait 131 çivi yazılı tablet ve parçası bulundu; arşiv 184 belgeye ulaştı.

Sivas’ın Yıldızeli ilçesindeki Kayalıpınar kazılarında, Hitit tarihine ışık tutacak çok önemli bir keşif yapıldı. Eski Asur ve Hitit kaynaklarında Šamuḫa olarak geçen yerleşimde sürdürülen çalışmalarda, yaklaşık 3 bin 400 yıl öncesine ait devlet belgeleri gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2026 yılı kazılarında Kral II. Tudhaliya dönemine ait 131 çivi yazılı tablet ve parçası bulunduğunu açıkladı. Geçen sezon ortaya çıkarılan buluntularla birlikte arşivdeki toplam tablet ve parça sayısı 184’e ulaştı.

“21. YÜZYILIN EN KAPSAMLI HİTİTÇE ARŞİVİ”

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kayalıpınar’daki kraliyet arşivinin 21. yüzyılda ortaya çıkarılan en kapsamlı Hititçe arşiv olduğunu belirtti. Hititçe ve Hurrice kaleme alınan belgelerin, dönemin devlet yönetimi, askerî gelişmeleri, inanç dünyası ve kraliyet ailesinin yaşamına doğrudan ışık tuttuğunu ifade etti.

SALGIN, CENAZE RİTÜELİ VE KRALİYET AİLESİ KAYITLARI

Arşivde yer alan belgeler arasında en dikkat çekici olanların, şehirden şehre yayılan yüksek ateşli bir salgını anlatan metinler olduğu bildirildi. Tabletlerde özellikle çocukları ve bebekleri etkileyen hastalığın, kraliyet ailesinde büyük kaygı yarattığı görülüyor. Belgelerde, henüz anne sütüyle beslenen bir bebek prensesin sağlık durumu, hastalığı ve ardından vefatı ile onun için yapılan cenaze ritüelleri de ayrıntılı biçimde kayıt altına alındı.

Kraliyet arşivinde yer alan bir başka mektup ise Hititlerin karşı karşıya olduğu askerî tehdidi ortaya koydu. Batı Anadolu’daki Hitit generallerinin kraldan asker, at ve savaş arabası talep ettiği, yardım gelmemesi halinde ordunun yok olabileceği yönünde uyarıda bulunduğu belirlendi.

KUŞ FALI TABLETLERİ YENİ BİLGİLER SUNUYOR

Arşivde ayrıca kehanet, fal, mektup, ritüel ve dua türünde metinlerin de bulunduğu aktarıldı. Kuş falcılarının farklı bölgelere giderek yaptıkları gözlemleri kayıt altına alan tabletlerin, Hititlerin inanç sistemi ve kehanet uygulamalarına dair daha önce bilinmeyen bilgiler sunduğu ifade edildi. Kayalıpınar kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 2021 yılından bu yana Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor. Buluntuların, Hitit tarihinden dinî uygulamalara, dilin gelişiminden kâtiplik kültürüne kadar birçok alanda yeni araştırmalara kapı aralaması bekleniyor.



Türk Dünyası’nın genç kalbi Kocaeli’de atacak
Türk Dünyası’nın genç kalbi Kocaeli’de atacak
Beylikdüzü'nün 2027 bütçesi 9,4 milyar TL olarak kabul edildi
Bakan Çiftçi’den Yunanistan’a 'iade' mesajı: Suçlular sınırları aşsa da adaletten kaçamaz
Vakıflar'ın yükseköğrenim burs başvuruları için tarih netleşti
Yerli savunma sanayinden TSK’ya yeni teslimatlar... Denizhan-76 göreve hazır
Adalet Bakanlığı’ndan fon soruşturması açıklaması
CHP’de İzmir ve Cemil Tugay polemiği büyüyor... Deniz Demir'den Özgür Özel'e: İzmir halkından özür dile!
Yapay zeka asistanlarıyla konuşurken dikkat
Trabzonlu öğrenciler Çilekli Düşler Köyü’nde eğlendi
Sivas Kayalıpınar’da önemli keşif... 3 bin 400 yıllık Hitit arşivi gün yüzüne çıktı
10.10 Dünya Balıkesirliler Günü coşkusu başlıyor
Konya Şeker'den üreticilere çifte avans müjdesi
Sakarya’ya 45 yeni spor alanı daha geliyor
Kitap Fuarı’nda Kocaelispor rüzgarı
Antalya Kemer Liman Caddesi’nde kış öncesi bakım çalışması
Kütahya Design Week 2026 açıldı
Bursa Osmangazi'de imece salça bereketi! 180 aileye kışlık destek
Kars'ta öğrencilerden şehrin tarihine yolculuk

Türk Dünyası’nın genç kalbi Kocaeli’de atacak

Beylikdüzü'nün 2027 bütçesi 9,4 milyar TL olarak kabul edildi

Bakan Çiftçi’den Yunanistan’a 'iade' mesajı: Suçlular sınırları aşsa da adaletten kaçamaz

Vakıflar'ın yükseköğrenim burs başvuruları için tarih netleşti

Yerli savunma sanayinden TSK’ya yeni teslimatlar... Denizhan-76 göreve hazır

Adalet Bakanlığı’ndan fon soruşturması açıklaması

  • Perşembe 23.8 ° / 13.8 ° Çok bulutlu
  • Cuma 26.5 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 15.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 6 4 1 1 8 13
2.GALATASARAY A.Ş. 6 4 1 1 3 13
3.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 7 12
4.KOCAELİSPOR 6 4 2 0 3 12
5.CORENDON ALANYASPOR 6 3 1 2 2 11
6.FENERBAHÇE A.Ş. 6 3 2 1 10 10
7.TRABZONSPOR A.Ş. 6 3 2 1 8 10
8.KASIMPAŞA A.Ş. 6 2 0 4 2 10
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 3 2 1 1 10
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 6 2 2 2 0 8
11.ARCA ÇORUM FK 6 2 3 1 1 7
12.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 6 2 3 1 -1 7
13.GENÇLERBİRLİĞİ 6 2 3 1 -8 7
14.ERZURUMSPOR FK 6 2 3 1 -8 7
15.TÜMOSAN KONYASPOR 6 1 4 1 -4 4
16.SAMSUNSPOR A.Ş. 6 1 4 1 -6 4
17.GÖZTEPE A.Ş. 6 0 3 3 -4 3
18.EYÜPSPOR 6 1 5 0 -14 3