TEKNOLOJİ 4.08.2026 10:09:02 0
Talep yüzde 70'i aştı... Vlog kameraları açık ara önde

Talep yüzde 70'i aştı... Vlog kameraları açık ara önde

Talep yüzde 70'i aştı... Vlog kameraları açık ara önde

Reklam

İçerik üretiminin hızla yaygınlaşması dolayısıyla son bir yılda kamera ve fotoğraf kategorisine olan talep yüzde 70'in üzerinde artarken, en dikkat çekici değişim ise tüketicilerin satın alma davranışlarında yaşandı.

İSTANBUL (İGFA) - Kullanıcılar artık yalnızca bir kamera satın almak yerine ışık, mikrofon ve diğer ekipmanları da aynı anda tercih ederek kendi içerik üretim stüdyolarını oluşturuyor.

E-ticaret altyapı sağlayıcısı ikas'ın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Menteş, içerik üretiminin niş bir hobi olmaktan çıkarak çok daha geniş kitleler için bir yatırım alanına dönüştüğünü belirterek, sosyal medya ve dijital ticaretin büyümesiyle birlikte kaliteli içerik üretme ihtiyacının doğrudan alışveriş alışkanlıklarına yansıdığını ifade etti.

KOBİ'LER DE KENDİ STÜDYOLARINI KURUYOR

İçerik üretiminin artık yalnızca profesyonellerin değil, bireylerden KOBİ'lere kadar geniş bir kitlenin gündeminde olduğunu vurgulayan Menteş, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ürünlerini tanıtmak, reklam maliyetlerini azaltmak ve sosyal medyada daha görünür olmak amacıyla kendi içeriklerini üretmeye başladığını söyledi. Bu değişim; kamera, ışık, mikrofon ve diğer çekim ekipmanlarına olan talebi doğrudan artırıyor.

Öte yandan akıllı telefon kameralarındaki teknolojik gelişmeler de pazardaki dönüşümü şekillendiriyor. Pek çok kullanıcı profesyonel kamera yerine telefonuyla çekim yapmayı tercih ederken, ışık, mikrofon ve tripod gibi tamamlayıcı ekipmanlara olan talep hızla yükseliyor. Böylece kullanıcılar ihtiyaçlarına göre kendi mobil içerik üretim setlerini oluşturuyor.

VLOG KAMERALARI AÇIK ARA ÖNDE

Kamera kategorisinde son bir yılın en dikkat çekici yükselişi vlog kameralarında yaşandı. Türkiye genelinde bu kategoride yaklaşık yüzde 300'lük büyüme kaydedildi. İçerik üretiminin sosyal medya kullanıcılarından girişimcilere, KOBİ'lerden eğitmenlere kadar çok daha geniş bir kesim tarafından benimsenmesi, bu artışın temel nedenleri arasında yer alıyor. Analog ve şipşak kameralara olan ilgi de özellikle genç kullanıcılar arasında artmaya devam ederken, büyüme hızı açısından vlog kameraları açık ara öne çıkıyor. Bu tablo, içerik üretiminin geçici bir trend olmaktan çıkarak kalıcı bir alışkanlığa dönüştüğünü gösteriyor.

Kamera kategorisinin geniş ürün yelpazesi nedeniyle tek bir ortalama fiyat artışı vermenin doğru olmayacağını belirten Menteş, son bir yılda bazı ürün gruplarında fiyat artışlarının yüzde 60 seviyelerine ulaştığını söyledi.



14. TAYK–Eker Olympos Regatta’da final heyecanı
14. TAYK–Eker Olympos Regatta’da final heyecanı
İzmir'de temiz Körfez için dev yatırım
Kartopu Enez Gönüllüleri'nden 18. günbatımı buluşması
İzmir’de gençler ortak hikâyeler yazıyor
BİK Genel Müdürü Çay: Yerel basının avantajı güven ve yerel hafıza
Tour of Ordu'da sıkı rekabet
İpsala’dan Ankara'da festival mesaisi
Dominik Ankara Büyükelçisi Lora’dan İzmir Büyükşehir'e ziyaret
Kocaeli Derince’de mezarlıklara titiz bakım
İzmir'de esnaf temsilcilerine yapay zekâ eğitimi
Viyadükten atlayan ortopedi doktoru hayatını kaybetti
Antalya Muratpaşa’da yoga ile aktif yaş alıyorlar
Efes Selçuk'tan öğrenciye destek, yerel esnafa nefes
CHP'li Yontar: Ayçiçeğinde üretici tarlasını değil, zararını biçiyor
Ankara Keçiören'den kadın girişimcilere destek
2,1 milyar liralık SED ödemeleri de hesaplarda
Gaziantep eğitim, kültür ve sporda kesintisiz çalışıyor
Türk Kızılay’dan Gazze’de ampüte bireylere protez desteği

14. TAYK–Eker Olympos Regatta’da final heyecanı

İzmir'de temiz Körfez için dev yatırım

Kartopu Enez Gönüllüleri'nden 18. günbatımı buluşması

İzmir’de gençler ortak hikâyeler yazıyor

BİK Genel Müdürü Çay: Yerel basının avantajı güven ve yerel hafıza

Tour of Ordu'da sıkı rekabet

  • Cumartesi 30.4 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.3 ° / 17 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 31.2 ° / 15.3 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.ARCA ÇORUM FK 1 0 0 1 0 1
2.GALATASARAY A.Ş. 1 0 0 1 0 1
3.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
6.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
7.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
8.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
9.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
17.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TÜMOSAN KONYASPOR 0 0 0 0 0 0