BİLİM 21.12.2020 12:49:00 0
‘Tek Çare Uzay’da Gündem: GUHEM

‘Tek Çare Uzay’da Gündem: GUHEM

Ayrıntılar>>>


Türkiye’nin ilk uzay temalı merkezi olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), NASA’da görev yapan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız ile Damla Pekgöz’ün sunduğu ‘Tek Çare Uzay’ programında ele alındı.

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen GUHEM’in Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Youtube kanalından her hafta Cumartesi günü yayınlanan ‘Tek Çare Uzay’ programında merkez hakkında bilgiler aktardı. Mirahmetoğlu, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın 2013'te ortaya koyduğu vizyonuyla GUHEM'in hayata geçirildiğini ifade ederek, merkezde 15 farklı temada 160'a yakın düzenek olduğunu dile getirdi. Mirahmetoğlu, salgının etkisinin azaltmasıyla birlikte GUHEM’in önümüzdeki dönemde ziyaretçilerini ağırlayacağını söyledi.

 

ASTRONOTLAR NE YER, NE İÇER, NASIL UYUR?

Halit Mirahmetoğlu, GUHEM’de ay üzerinde yürümenin birebir yapılabileceği bir simülatörün yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: “Havacılık ve uzayla ilgili her türlü faaliyet, bu merkezde bulunuyor. Buraya gelen bir çocuğumuz ve gencimiz günlerce zaman geçirebilir. 13 bin metrekarelik bir alana sahip merkez, 2 kattan oluşuyor. İlk kat, havacılık üzerine kurulu. Buradaki simülatörlerde birebir uçak kullanma deneyimi edinilebilecek. Tamamen hareketli bir sivil uçağın nasıl kullanılabileceğini öğretiyoruz.  İkinci katta uzay teması işleniyor. Çok özel bir asansörümüz var. Asansörde geri sayım yapılıyor ve fırlatma simüle ediliyor. İkinci katta ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ sizi karşılıyor. Bu bölümde astronotlar ne içer, ne yer, nasıl uyur, uzayda spor nasıl yapılır? Bunları da bu bölümde ziyaretçilerimize anlatacağız. Hedefimiz GUHEM ile ulusal ve uluslararası birçok etkinliği Bursa’ya kazandırmak. GUHEM’in bir marka haline gelmesini istiyoruz.”

 

“GUHEM’DEN ETKİLENMEMEK İMKANSIZ”

NASA’da görev yapan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız, GUHEM gibi bir merkezin Türkiye’de hayata geçmesinin çok heyecan verici olduğunu ifade ederek, “Bu merkezden etkilenmemek imkansız. Sadece Bursa değil, tüm Türkiye’den çocuklarımız ve gençlerimiz burayı ziyaret etmeli. Aileler de burayı incelemeli. Çünkü çocuklar, her ne kadar uzay ve havacılıkla büyüse de üniversite sınavından sonra bölüm seçimi zamanı geldiğinde ailenin etkisinde kalıp başka meslekleri tercih edebiliyor. Aileler, uzay ve havacılıkla ilgili fazla bir şey bilmediği için gençleri doğru yönlendiremiyor. GUHEM’in sunumundan çok etkilendim. Bizim şu anda ABD’de yaşadığımız uygulamaları bizzat orada yaşayabilirsiniz. Harika bir iş çıkarılmış. Bu projenin hayata geçmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“FARKLI DENEYİM ALANLARI MEVCUT”

Damla Pekgöz ise ‘Tek Çare Uzay’ programının bir bölümünü GUHEM’de yapmak istediklerini dile getirerek, “GUHEM beni oldukça etkiledi. Burada farklı farklı deneyim alanlarının olduğunu öğrendik. Çok heyecanlandım. Bu merkezin çocuklara ve gençlere yeni ufuklar kazandıracağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.



BAŞIMIZ SAĞOLSUN
İstek 1915 Çanakkale Okulları'nda Karşılıksız Öğrenim Yardımı İmkânı
BAŞKAN ALTAY ACES HEYETİNE KONYA’NIN ÖRNEK BİSİKLET YATIRIMLARINI ANLATTI
Bilgi Evi Öğrencilerinden Göz Dolduran LGS Performansı
Başkan Hallaç, Sünnet Şöleninde Çocuklarla Yakından İlgilendi
Başkan Hallaç: “Sanatla büyüyen bir nesil, geleceğe umut olur.”
YKS Adıyaman İl Birincisi Musa Çelebi’den Başkan Hallaç’a Ziyaret
Kahta Belediyesi Yaz Spor Okulları’nda Basketbol ve Voleybol Heyecanı Sürüyor
Başkan DEMİR, Ankara'da Milletvekillerimiz Av.Haluk İPEK ve Hasan ÇİLEZ 'e ziyaret gerçekleştirdi.
Başkan DEMİR'e Ziraat Bankası Hamamözü Şube Müdürü olarak atanan Uygar GÜLİŞ'den ziyaret.
15 Temmuz Şehitlerini Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Gezici Sanat Atölyesi, çocuklarla buluştu
Başkan DEMİR, Bülent Börekçilik Üretim Tesisi İnşaat Çalışmalarını Yerinde İnceledi.
İlçemizde görev süresi sona eren Kaymakam Büşra ERDOĞAN DURAMAZ Belediye Başkanımız Cihan DEMİR’e veda ziyaretinde bulundu.
Minik kulaçlar ikinci dönemi tamamladı
İlçemize Hayırlı Uğurlu Olsun.
Zabıta olmak için parkurda ter döktüler
LALE VADİSİ PARKI'NDA AYDINLATMA ÇALAIŞMLARI TAMAMLANDI
BAŞIMIZ SAĞOLSUN
İstek 1915 Çanakkale Okulları'nda Karşılıksız Öğrenim Yardımı İmkânı

İstek 1915 Çanakkale Okulları'nda Karşılıksız Öğrenim Yardımı İmkânı

BAŞKAN ALTAY ACES HEYETİNE KONYA’NIN ÖRNEK BİSİKLET YATIRIMLARINI ANLATTI

Bilgi Evi Öğrencilerinden Göz Dolduran LGS Performansı

Başkan Hallaç, Sünnet Şöleninde Çocuklarla Yakından İlgilendi

Başkan Hallaç: “Sanatla büyüyen bir nesil, geleceğe umut olur.”

YKS Adıyaman İl Birincisi Musa Çelebi’den Başkan Hallaç’a Ziyaret

  • Cumartesi 38.6 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazar 39.2 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 39.6 ° / 21.3 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2