BELEDİYE365 6.07.2025 05:30:45 0
Ticaret Bakanlığı Olarak Türkiye Yüzyılında Kooperatiflere Güç Veriyor, Kooperatiflerle Güçleniyoruz

Ticaret Bakanlığı Olarak Türkiye Yüzyılında Kooperatiflere Güç Veriyor, Kooperatiflerle Güçleniyoruz


Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından ilk kez 1923 yılında ilan edilen Uluslararası Kooperatifler Günü, her yıl temmuz ayının ilk cumartesi günü farklı bir tema ile kutlanmaktadır.

Geçtiğimiz yıl “Kooperatifler, herkes için daha iyi bir gelecek inşa ediyor” temasıyla kutlanan günün, bu yılki ana teması “Kooperatifler, daha iyi bir dünya için kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunar.” olarak belirlenmiştir.

Bu tema ile, küresel düzeyde gelir adaletsizlikleri ve farklılıklardan doğan sorunlarla mücadelede, insan odaklı ve demokratik bir yönetim anlayışına sahip kooperatiflerin, çözümün merkezinde yer aldığı vurgulanmaktadır.

Kooperatifler, sürdürülebilir kalkınmayı hedeflerken; sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerleri ön planda tutmaktadır.

2025: Uluslararası Kooperatifler Yılı

Birleşmiş Milletler tarafından “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurar” sloganı ile Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan edilen 2025 yılı; kooperatifçilik çalışmaları açısından bir dönüm noktası oluşturmaktadır.

Bu yıl, ulusal ve uluslararası alanda kooperatiflerin başarı hikayelerini paylaşmak, ilham olmak ve özellikle yeni nesillere kooperatifçilik kültürünü yayma fırsatı sunmaktadır.

Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Faaliyetleri

İmece kültürünün beşiği olan ülkemizde, bu fırsatı en verimli şekilde değerlendirmek adına Bakanlığımız koordinasyonunda oluşturulan Kooperatifler Yılı Komitesi ile Ocak ayından bu yana, özellikle gençlerimiz ve kadın girişimcilerimizi odağa alarak birçok çalışmaya imza atılmıştır.
 
İlk 6 Ayda Gerçekleştirilen Çalışmalar
 
  • Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine kooperatifçilik sunumları ve animasyon filmleriyle farkındalık oluşturuldu.
  • ⁠Yükseköğretim Kurumu iş birliğiyle, üniversite öğrencilerine “kampüs kooperatifçiliği” konusunda bilgilendirme yapıldı.
  • Ticaret erbabının katılımıyla, kooperatifçilik potansiyeli yüksek sektörlerde bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
  • ⁠Kadın emeğinin kooperatifler aracılığıyla ekonomiye kazandırılması amacıyla çalıştaylar ve eğitim programları gerçekleştirildi.
  • ⁠Sosyal kooperatifçilik kapsamında; özel politika gerektiren vatandaşlarımıza yönelik Adalet Bakanlığı ve Yeşilay iş birliğinde bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Bu doğrultuda ceza infaz kurumlarındaki vatandaşlar ve bağımlılıkla mücadele eden bireyler için kooperatifçilik eğitimleri düzenlendi.
  • ⁠KOOPDES Programı kapsamında verilen hibe destek tutarları iki buçuk kat artırılarak, kooperatiflerin üretim, istihdam ve pazarlama kapasitelerinin güçlendirilmesine katkı sağlandı.
  • Ülke genelinde; 1.479'u okul, 74'ü üniversitelerde olmak üzere toplam 1.900’e yakın bilgilendirme çalışması ile yaklaşık 191 bin kişiye ulaşıldı.
Diğer Faaliyetler

Ulusal ve yerel düzeyde kooperatif temalı ödüllü fotoğraf, kısa film, proje tasarımı ve resim yarışmaları düzenlendi.

Başarılı kooperatif uygulamalarına sahip ülkelere çalışma ziyaretleri gerçekleştirilerek, bilgi ve deneyim paylaşımı sağlandı.

Stratejik Adımlar

Yılın ilk yarısında tamamlanan en önemli çalışmalardan biri, “2025-2029 Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı” oldu.

Bu strateji ile, kooperatiflerin;
 
Rekabet gücü yüksek, ticari hayatta daha etkin, çevreye duyarlı ortaklıklar olarak ekonomik ve sosyal alanlarda faaliyet göstermesi, ülkemizin kaynaklarının ve gelirinin daha adil paylaşımına katkıda bulunması hedeflenmektedir.
 
Ticaret Bakanlığı’nın Yılın İkinci Yarısına Yönelik Planları

Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu ve Ticaretin Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ikinci yarıda da kapsamlı çalışmalarımız devam edecektir.
 
Bu kapsamda:
  • 28-31 Ağustos 2025 tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenecek 6. Türkiye Kooperatifler Fuarı,
  • ⁠Uluslararası Kooperatifçilik Hukuku Sempozyumu,
  • Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın resmi olarak yayımlanması,
  • İllerde başta gençlerimiz olmak üzere toplumun her kesimine yönelik bilgilendirme ve farkındalık faaliyetleri
başlıca planlanan çalışmalar arasında yer almaktadır.
 
Ticaret Bakanlığı olarak, 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı kapsamında yürüttüğümüz çalışmaların; 6 milyona yakın ortağı ve çalışanı ile ülkemiz ekonomisinin mihenk taşlarından olan kooperatiflerimize güç katacağına yürekten inanıyor ve 5 Temmuz 2025 Uluslararası Kooperatifler Günü’nü bu bilinç ile kutluyoruz.

Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com


Kocasinan'da Camiler Ramazan'da Gül Suyu ile Temizleniyor
11 İlde Düzenlenen Operasyonlarda 61 Şüpheli Yakalandı
Nilüfer Belediyespor, Süper Lig Lideri Beşiktaş'ı Deplasmanda Yendi
Nilüfer'de Siyasi Görüşler Kardeşlik Sofrasında Buluştu
Manisa Kırkağaç’ta meralara gübre desteği
Çayırova'da Başkan Çiftçi’den gençlere müjde
Nilüfer Belediye Başkanı, Letonya Büyükelçisi'ni Ağırladı
Nilüfer Ramazan Sokağı'nda Kars Kültürü Tanıtıldı
ASMALLWORLD, Türk Hava Yolları ortaklığıyla küresel havayolu üyeliklerini genişletiyor
Ramazan’ın neşesi SEKA Kâğıt Müzesi'nde
İpekyolu Belediye Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü Kutladı
Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, Filistinli Öğrenci Birliği Heyetini Kabul Etti
Huawei, modeller ve iş değeri arasında köprü kurmak için Yapay Zekâ Veri Platformunu başlattı
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Devam Eden Yatırımları Yerinde İnceledi
Eyyübiye'de Altyapı Sonrası Yol ve Park Yenileme Çalışmaları Sürüyor
Yozgat Jandarması, 8 Mart'ta Fabrika İşçisi Kadınları Ziyaret Etti
Şirintepe'de Geleneksel Sokak İftarında 5 Bin Kişi Bir Araya Geldi
Huawei, yapay zekâ çağı için yükseltilmiş Xinghe AI Fabric 2.0 çözümünü tanıttı

Kocasinan'da Camiler Ramazan'da Gül Suyu ile Temizleniyor

11 İlde Düzenlenen Operasyonlarda 61 Şüpheli Yakalandı

Nilüfer Belediyespor, Süper Lig Lideri Beşiktaş'ı Deplasmanda Yendi

Nilüfer'de Siyasi Görüşler Kardeşlik Sofrasında Buluştu

Manisa Kırkağaç’ta meralara gübre desteği

Çayırova'da Başkan Çiftçi’den gençlere müjde

  • Cuma 13.2 ° / 3.2 ° false
  • Cumartesi 10.8 ° / 1.9 ° Güneşli
  • Pazar 11.8 ° / -0.1 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13