YAŞAM 24.04.2026 12:16:48 0
Trakya’dan nükleer santral tepkisi! Sonuç bildirgesi yayımlandı

Trakya’dan nükleer santral tepkisi! Sonuç bildirgesi yayımlandı

Trakya’dan nükleer santral tepkisi! Sonuç bildirgesi yayımlandı


Vize’de düzenlenen “Trakya Nükleer Santral İstemiyoruz” panelinin sonuç bildirgesinde, planlanan projenin çevre, sağlık ve kamu yararı açısından ciddi riskler taşıdığı vurgulandı.

Mehmet AYTAÇ / EDİRNE (İGFA) - Kırklareli’nin Vize ilçesinde düzenlenen “Trakya Nükleer Santral İstemiyoruz” panelinin sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.

Trakya Platformu, Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Trakya Belediyeler Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen panelin ardından açıklamayı Keşan Kent Konseyi yaptı.

Panelde, bilim insanları, hukukçular, yerel yöneticiler ve bölge halkının katılımıyla nükleer santral projesi çok yönlü ele alınırken hazırlanan bildirgede, ortaya konulan bilimsel ve toplumsal veriler doğrultusunda Trakya’da planlanan nükleer santrale yönelik güçlü bir toplumsal karşıtlık olduğu ifade edildi. Yaklaşık 14 bin dönümlük alanda planlanan projenin; kamu yararı, çevre hakkı ve yaşam hakkı ilkeleriyle örtüşmediği belirtilirken, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın sağlıklı çevrede yaşama hakkını güvence altına alan hükümlerine de vurgu yapıldı.

Proje alanının; orman, tarım arazisi ve içme suyu koruma havzası içinde yer aldığına dikkat çekilen bildirgede, bölgenin Istranca Ormanları ve longoz ekosistemleri gibi yüksek ekolojik değere sahip alanlarla doğrudan bağlantılı olduğu kaydedildiği bildiride, ayrıca alanın Longoz Ormanları Milli Parkı’na yakınlığı nedeniyle hassas bir ekosistemi tehdit ettiği ifade edildi. Açıklamada, nükleer santralin özellikle deniz ekosistemi üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açabileceği, balıkçılık faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceği ve bölgedeki doğal dengeyi bozabileceği uyarısında bulunuldu. Nükleer kazaların riskinin sıfırlanamayacağına dikkat çekilerek, radyasyonun geniş coğrafyalara yayılabileceği ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceği belirtildi.

Enerji politikalarına da değinilen bildirgede, Türkiye’nin mevcut enerji kapasitesinin talebin üzerinde olduğu, bu nedenle nükleer enerjiye kısa vadede zorunlu ihtiyaç bulunmadığı savunuldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha güvenli ve ekonomik alternatifler sunduğu ifade edildi. Sürecin şeffaf yürütülmediği ve yerel paydaşların karar alma mekanizmalarına yeterince dahil edilmediği eleştirisinin de yer aldığı açıklamada, Trakya’nın yalnızca bölgesel değil, geniş bir coğrafya için kritik bir tarım ve su kaynağı olduğu hatırlatıldı.

Sonuç bildirgesinde, nükleer santral projesinin durdurulması, sürecin bilimsel ve katılımcı bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesi ve bölgenin doğal varlıklarının daha güçlü koruma statüleriyle güvence altına alınması çağrısı yapıldı. Açıklamada, Trakya halkının yaşam alanlarına yönelik tehditlere karşı durmaya devam edeceği vurgulandı.



513 kilometrelik efsane rota sporcuları bekliyor... Efeler Yolu'nda ikinci buluşma
Kocaeli İzmit'te istiridye mantarı üretimiyle vatandaşa destek oluyor
Ordu’da toplu ulaşımda akıllı durak dönemi
Trabzon’da Şehit Uzman Onbaşı için anma programı
Formula 1 Türkiye’ye geri dönüyor... 2027’den itibaren 5 yıl İstanbul’da yarış heyecanı
Çamlıca Camii’nde 333 öğrenci hafızlık icazetini aldı
ATFF'den MKE Ankaragücü'ne ziyaret
İstanbul’da tarihi eser operasyonu: 12 gözaltı
Bursa Yıldırım'da 'Emir Buhari' yenilenen yüzüyle açıldı
Yolcu Akademi 'İran' temalı ilk sayısıyla okurla buluşuyor
Antalya’da 35 yıllık ana hat vana yenilendi
Bakan Tekin açıkladı... Güvenli okul için yeni adımlar
Denizli Büyükşehir’de sanat dolu bir hafta
MHP iki il teşkilatını daha feshetti, yeni atamalar yapıldı
Trabzon Boztepe Gündüz Bakımevi’nde sona gelindi
Bursa’nın yaşayan belleği Yılmaz Akkılıç'a vefatının 16. yılında özel belgesel
Bursa Nilüfer’in geleceği Barış Meclisi’nde
Türkiye’den İran’a 'şifa kervanı' yola çıktı

513 kilometrelik efsane rota sporcuları bekliyor... Efeler Yolu'nda ikinci buluşma

Kocaeli İzmit'te istiridye mantarı üretimiyle vatandaşa destek oluyor

Ordu’da toplu ulaşımda akıllı durak dönemi

Trabzon’da Şehit Uzman Onbaşı için anma programı

Formula 1 Türkiye’ye geri dönüyor... 2027’den itibaren 5 yıl İstanbul’da yarış heyecanı

Çamlıca Camii’nde 333 öğrenci hafızlık icazetini aldı

  • Cuma 16.1 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.2 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Pazar 20.3 ° / 7.6 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 30 22 3 5 46 71
2.FENERBAHÇE A.Ş. 30 19 1 10 38 67
3.TRABZONSPOR A.Ş. 30 19 3 8 25 65
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 30 16 7 7 18 55
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 30 13 8 9 17 48
6.GÖZTEPE A.Ş. 30 12 6 12 10 48
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 30 10 8 12 -3 42
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 30 9 11 10 -1 37
9.TÜMOSAN KONYASPOR 30 9 11 10 -3 37
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 30 9 11 10 -8 37
11.KOCAELİSPOR 30 9 12 9 -9 36
12.CORENDON ALANYASPOR 30 6 9 15 0 33
13.KASIMPAŞA A.Ş. 30 7 13 10 -12 31
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 30 7 16 7 -19 28
15.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 30 6 17 7 -15 25
16.İKAS EYÜPSPOR 30 6 17 7 -22 25
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 30 4 15 11 -36 23
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 30 5 20 5 -26 20