BELEDİYE365 13.04.2025 02:16:03 0
Türkiye ile ABD Arasındaki

Türkiye ile ABD Arasındaki "Tarife Diplomasisi" Çalışma Grubuyla Hızlanacak


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife kararları sonrası ABD ile görüşmeler yapılacağını belirterek, "Bu konularla ilgili yoğun çalışma temposu içindeyiz ve çalışma grubu oluşturduk. Diğer bakanlıklarımızdan da katılımcılar var, bugün Ankara'da bu çalışma grubu önemli bir toplantı yapacak." dedi.
 
Ticaret Bakanı Bolat, son dönemde yoğunlaşan ticaret diplomasisi ve ülkeler arası ilişkilere ilişkin değerlendirmede bulundu.
 
ABD Başkanı Trump'ın ekonomi ve dış ticaret politikasında içe dönük program izleyeceğini vadettiğini anımsatan Bolat, Trump'ın başkanlık görevini devralır almaz yoğun şekilde ülkenin dış ticaret açığının yüksek olduğu Meksika, Kanada gibi komşu ülkeleri, Avrupa Birliği (AB) ve Çin gibi dünyanın büyük ekonomileri ile ticaret aktörlerine yönelik ilave gümrük vergisi artışları ilan ettiğini söyledi.
 
Bakan Bolat, ilave gümrük vergisi artışları karşısında Çin ve bazı ülkelerin "misilleme" açıklamaları yaptıklarını hatırlatarak, ABD'nin 2 Nisan'da genel anlamda gümrük vergisi artışı ilan etmesinin küresel piyasalarda düşüşler meydana getirdiğini anlattı.
 
Küresel emtia piyasalarında başta petrol olmak üzere ciddi düşüş meydana geldiğine dikkati çeken Bolat, şöyle konuştu:
 
"Çok hareketli bir dönem. Panik yapmayacağız, suhuletle hareket edeceğiz. Bu konularla ilgili yoğun çalışma temposu içindeyiz ve çalışma grubu oluşturduk. Diğer bakanlıklarımızdan da katılımcılar var. Bugün (11 Nisan) Ankara'da bu çalışma grubu önemli bir toplantı yapacak. Biz ABD'nin yeni dış ticaret politikası ve almakta olduğu ilave gümrük vergilerinin Türkiye'mizin dış ticaretine hem ABD ile ikili olarak hem de diğer pazarlarda çok taraflı olarak ürün, sektör ve toplam ticaret bazında ne gibi etkileri olabileceğine çalışıyoruz." dedi.
 
- "Resmi mektup gönderiyorum"
 
Ticaret Bakanı Bolat, bu konuda gerekli aksiyonlarının hazır olduğunu dile getirerek, "ABD Ticaret Bakan Yardımcısı ile bakan yardımcıları düzeyinde temaslarımız oldu. ABD Ticaret Bakanı'na da bu konuda resmi bir mektup gönderiyorum ve müzakereler istiyoruz. Zaten ABD tarafı da bu yeni politikalarıyla ilgili olarak 'Ülkelerle müzakereye açığız' dedi." ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin ABD ile dış ticaret hacmine dikkati çeken Bolat, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Onların Türkiye'ye 15,5 milyar dolar, bizim ABD'ye 11 milyar dolar civarında doğrudan yatırımlarımız var. Turizm alanında 1,3 milyon Amerikalı turist Türkiye'ye geliyor. Birinci görevimiz, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin yara almadan bu yeni süreçte devam etmesi. İkinci görevimiz de bu süreçte Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerini daha üst rakamlara çıkarmak. Ortalık toz duman içinde. Sabah farklı, akşam farklı gelişme olabiliyor. O yüzden teyakkuzda olmak, alarmda olmak ama panik yapmamak, hazırlıklı olmak, çalışma gruplarını sürekli olarak yeni değişen kararlara göre ürün, sektör bazındaki etkileri çalışarak etki analizlerini yapmak ve resmi görüşmelerde de iki tarafın faydasına olacak şekilde müzakereleri canlı tutmak ve sürdürmek, şu an bunları yapıyoruz."
 
- Japonya ziyaretinin yeni yatırım ve ticaret fırsatları oluşturması bekleniyor
 
Ticaret Bakanı Bolat, Japonya'nın dünya ticareti ve ekonomisinde önde gelen ülkeler arasında olduğuna işaret ederek, EXPO 2025 Osaka'nın hazırlıklarının tamamlandığını, etkinliğin 13 Nisan'da başlayacağını bildirdi.
 
Burada Türkiye'yi temsil edeceklerini vurgulayan Bolat, "Türkiye'mizin milli günü biliyorsunuz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mız ve bu anlamda kültür sanat, ticaret ve turizm etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bir gün de Tokyo'da Japon hükümet yetkilileri, iş temsilcileri, işveren örgütleriyle görüşmelerimiz ve iş, yatırım forumu toplantılarımız olacak." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Bolat, Japonya'nın Türkiye açısından öneminin büyük olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
 
"Japonya'nın Türkiye'de ciddi büyük yatırımları var, 3 milyar dolar civarında. Çok daha fazlasının olmasını arzu ediyoruz. Geçen yıl itibarıyla 5,4 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Biz bu ticaretin daha dengeli, her iki ülke için de verimli olması açısından Japon hükümeti ve ilgili bakanlıkla görüşmeler halindeyiz, müzakereler sürdürüyoruz. EXPO'nun ve Japonya'ya yapacağımız resmi programın inşallah iki ülke için ama özellikle de ülkemiz için yeni yatırım ve ticaret fırsatları oluşturması için mücadele ediyoruz."
 
- "OECD'nin çalışmalarına katkı sunmaktan memnuniyet duyuyoruz"
 
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) İstanbul'daki merkezinin faaliyetlerinin devam etmesi konusunda dün imzaladıkları mutabakat zaptına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bolat, Türkiye'nin teşkilatın kurucu üyesi olduğunu anımsattı.
 
Bakan Bolat, özellikle son yıllarda OECD'nin sadece "zenginler kulübünün teşkilatı" olarak değil, aynı zamanda güney, doğu ve yeni kalkınmakta olan ülkelerin, yeni gelişen piyasa ülkelerinin de işbirliğini ve dayanışmasını artıran platform olması amacıyla OECD'nin hedefleri ve çalışma sistematiğinde güneye ve doğuya yönelik açılım başlattığını bildirdi.
 
Bakan Bolat, bunu olumlu karşıladıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Türkiye olarak OECD'nin İstanbul'da bir bölgesel merkezi olmasına talip olduklarını ve 2021'de kurulan bu merkezin çalışmalarına katkı sunduklarını anlattı.
 
OECD ile Ticaret Bakanlığı olarak imzaladıkları mutabakat zaptıyla işbirliği protokolünün üç yıl daha uzatıldığı bilgisini veren Bolat, "OECD'nin yeni dönemdeki bu anlayışı ve daha kapsayıcı çalışmalarının devamı için böyle bir katkı sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. İşbirliği çalışmalarımızı artırıyoruz." dedi.
 


Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com


Erzurum Halk Pazarı 4'üncü şubesini açtı
Gaziantep'ten 12 bin öğrenciye Değerler Eğitimi
IDEF 2025'te İçişleri Bakanlığımız, Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik Stantlarıyla Savunma Sanayii ve Diplomaside Yerini Aldı
Gazi Yarı Maratonu'nda kayıtlar açıldı
Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: “21 Şüpheli Tutuklandı ve 16,2 Milyon Dolarlık Mal Varlığına El Kondu”
Bakanımız Sayın ALİ YERLİKAYA'nın Özgeçmişi
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR YAZ OKULLARINDA ÇOCUKLARLA BULUŞTU
Ayşe Ünlüce'den Eskişehirlilere yeni Kent Lokantası müjdesi
ESKİ'den kırsal mahallelere su deposu
HALİLİYE’DE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR: 83 ARAÇLIK FİLO GÜNÜN İLK IŞIKLARIYLA SAHADA
Eskişehir Yaz Spor Okulu'nda su sporlarına büyük ilgi
YABANCI GASTRONOMİ ÖĞRENCİLERİNDEN BAŞKAN KILCA’YA ZİYARET
Eyyübiye Belediyesi’nden 109 Aileye Büyük Destek
Eskişehir Büyükşehir'den yollara modern dokunuş
SU JİMNASTİĞİ İLE DAHA SAĞLIKLI YAŞIYORLAR
Eskişehirli miniklerden park toplantısı
KÂĞITHANE BELEDİYESİ’NDEN ÜNİVERSİTE ADAYLARINA ÜCRETSİZ TERCİH DANIŞMANLIĞI
KÂĞITHANE’DE YAZ TEMİZLİĞİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Erzurum Halk Pazarı 4'üncü şubesini açtı
Gaziantep'ten 12 bin öğrenciye Değerler Eğitimi

Gaziantep'ten 12 bin öğrenciye Değerler Eğitimi

IDEF 2025'te İçişleri Bakanlığımız, Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik Stantlarıyla Savunma Sanayii ve Diplomaside Yerini Aldı

Gazi Yarı Maratonu'nda kayıtlar açıldı

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: “21 Şüpheli Tutuklandı ve 16,2 Milyon Dolarlık Mal Varlığına El Kondu”

Bakanımız Sayın ALİ YERLİKAYA'nın Özgeçmişi

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR YAZ OKULLARINDA ÇOCUKLARLA BULUŞTU

  • Cumartesi 38.6 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazar 39.2 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 39.6 ° / 21.3 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2