EKONOMİ 15.10.2026 16:22:09 0
Türkiye kruvaziyer turizminde yeni döneme girdi

Türkiye kruvaziyer turizminde yeni döneme girdi

Türkiye kruvaziyer turizminde yeni döneme girdi

Reklam

Kruvaziyer turizminde bu yıl 976 kruvaziyer gemisi ile 1,6 milyon yolcu hareketliliği sağlarken, 2027 sezonu için açıklanan yeni rotalar, Türkiye çıkışlı seferler ve kış aylarına uzanan programlar sektördeki beklentileri artırdı.

İSTANBUL (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2026 yılının ocak-eylül döneminde Türkiye limanlarına 976 kruvaziyer gemisi uğrarken toplam 1 milyon 640 bin 172 yolcu hareketliliği gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam yolcu sayısında yüzde 4,1’lik bir artış yaşandı.

Kuşadası, 765 bin 400 yolcuyla en çok tercih edilen liman olurken, İstanbul 390 bin 387, Marmaris 139 bin 117, Bodrum 110 bin 235 ve İzmir 78 bin 950 yolcu hareketliliği kaydetti. Özellikle Marmaris, Antalya ve İzmir'deki artışlar, kruvaziyer turizminin farklı destinasyonlardaki gelişim potansiyelini ortaya koydu.

YERLİ YOLCU SAYISINDA ARTIŞ

Verilerde dikkat çeken bir diğer gelişme ise Türkiye limanlarından gemiye binen yerli yolcu sayısının yüzde 11 artarak yaklaşık 146 bine ulaşması oldu.

Sektör temsilcilerinden Sea Genesis Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, Türkiye'nin yalnızca gemilerin uğradığı bir destinasyon değil, aynı zamanda kruvaziyer seyahatlerinin başladığı önemli merkezlerden biri haline geldiğini belirtti.

2027'DE YENİ SEFERLER VE DESTİNASYONLAR

Kruvaziyer turizminde 2027 sezonuna yönelik hazırlıklar hız kazanırken, Türkiye çıkışlı seferlerin çeşitlenmesi ve yeni destinasyonların seyahat programlarına dahil edilmesi bekleniyor. İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bodrum gibi önemli limanların uluslararası kruvaziyer rotalarındaki konumu, Türkiye'nin yalnızca gemilerin uğradığı bir destinasyon değil, seyahatlerin başladığı ve sona erdiği bir merkez olarak öne çıkmasını sağlıyor.

KRUVAZİYER TURİZMİNİN EKONOMİK ETKİSİ

Yazıcı, kruvaziyer turizminin yalnızca deniz taşımacılığı ve tatil organizasyonlarından ibaret olmadığını, şehir ekonomilerine sağlayabileceği katkıya da dikkat çekti. “Bir kruvaziyer gemisinin limana gelmesi, o şehirde birçok sektör için ekonomik hareketlilik anlamına geliyor” diyen Yazıcı, Türkiye'nin kruvaziyer turizminde daha güçlü bir konuma ulaşabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Küresel kruvaziyer sektöründeki gelişmeler de gelecek döneme ilişkin beklentileri destekliyor. Cruise Lines International Association (CLIA) verilerine göre, 2025 yılında dünya genelinde 37,2 milyon kişi kruvaziyer seyahati gerçekleştirdi. Türkiye'nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki limanları, tarihi ve kültürel destinasyonları ile uluslararası ulaşım bağlantıları, kruvaziyer şirketlerinin yeni rota planlamalarında değerlendirebileceği önemli avantajlar arasında yer alıyor. Kruvaziyer turizminin Türkiye için sunduğu fırsatlar, sektörün geleceği açısından umut verici bir tablo çizerken, 2027 yılında yeni rotalar ve destinasyon çeşitliliği ön plana çıkacak.



Araç satışlarında Eylül’de dikkat çeken düşüş! Trafiğe 161 bin yeni taşıt çıktı
Araç satışlarında Eylül’de dikkat çeken düşüş! Trafiğe 161 bin yeni taşıt çıktı
Külliye’de diplomatik temas
Konya 13. Kitap Günleri kitapseverlerle buluşuyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dündar Ziya Gültekin için taziye
Bursa Yıldırım'da sağanak seferberliği
Zonguldak’ta sağanak: Bini aşkın personel sahada
Sakarya’da eğitime 1 gün ara! Turuncu kodlu uyarı yapıldı
Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin hayatını kaybetti! Ömer Çelik’ten taziye mesajı
OMP ve Eastman, Gartner Supply Chain Planning Summit 2026’da karar alma hızını uygulamada gösteriyor
Net 5.5G Akıllı IP Ağı Zirvesi başarıyla gerçekleştirildi
Öğretmenler kadrajlarıyla yarışacak
Türkiye kruvaziyer turizminde yeni döneme girdi
Manisa Yeşilköy’ün 40 yıllık içme suyu altyapısı yenilendi
Konya'da namazda fenalaşan genç imam yaşamını yitirdi
Trabzon'da tarihi surlara 124 milyon liralık dokunuş
Eurydice ülke temsilcileri ilk kez Türkiye'de toplandı
Ücretli çalışan sayısı 16,4 milyonu aştı! Sanayide düşüş, inşaat ve hizmetlerde artış
Erzurum'da 'ruh sağlığı' farkındalığı

Araç satışlarında Eylül’de dikkat çeken düşüş! Trafiğe 161 bin yeni taşıt çıktı

Külliye’de diplomatik temas

Konya 13. Kitap Günleri kitapseverlerle buluşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Dündar Ziya Gültekin için taziye

Bursa Yıldırım'da sağanak seferberliği

Zonguldak’ta sağanak: Bini aşkın personel sahada

  • Perşembe 15 ° / 12.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 16.1 ° / 10.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.1 ° / 8.6 ° Çok bulutlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 5 1 1 5 16
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 5 2 0 8 15
3.AMED SPORTİF FAALİYETLER 7 4 1 2 8 14
4.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 2 1 13 13
5.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 2 1 11 13
6.CORENDON ALANYASPOR 7 3 1 3 2 12
7.KOCAELİSPOR 7 4 3 0 2 12
8.ARCA ÇORUM FK 7 3 3 1 4 10
9.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 1 4 0 10
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 3 3 1 -2 10
11.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 7 2 3 2 -1 8
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 2 3 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 7 2 3 2 -8 8
14.ERZURUMSPOR FK 7 2 3 2 -8 8
15.GÖZTEPE A.Ş. 7 1 3 3 0 6
16.TÜMOSAN KONYASPOR 7 1 4 2 -4 5
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 1 5 1 -9 4
18.EYÜPSPOR 7 1 6 0 -18 3