GÜNDEM 25.02.2025 17:52:50 0
Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova TBMM

Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova TBMM'de

Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova TBMM'de


TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ile TBMM’de bir araya geldi.

ANKARA (İGFA) - Türkmenistan’ın Meclis Başkanı Gulmanova ve heyeti TBMM'de ağrılandı. Heyeti, meclistw ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ikili ve heyetler arası görüşmelerinin son derece verimli ve yapıcı bir şekilde sonuçlandığını söyledi.

Kurtulmuş, Gulmanova ve heyetinin Türkiye ve TBMM’yi ziyaretinin iki ülke arasında var olan fevkalade mükemmel ilişkilerin daha da ileriye gitmesi için önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un yakın dostluklarının, iki ülke arasındaki iş birliğini artırma kararlılığının her alanda sürdüğünü dile getiren Kurtulmuş, ülke liderlerinin bu kararlılığının hükümetler arası ilişkilere de yansıdığını bildirdi.

Gulmanova’nın ziyaretiyle birlikte parlamentolar arasında da parlamenter diplomasinin bütün imkanlarını kullanarak iki ülke arasında var olan ilişkilerin daha da güçlendirilmesi sağlayacağını vurgulayan Kurtulmuş, “Bugün, burada hükümetler arası ekonomik konsey ve eğitim konseyi iki ülke arasında gerçekleşiyor. Bu toplantıların da yapılıyor olması, Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova ve heyetinin Türkiye'de eş zamanlı olarak bulunması, esasında Türkiye-Türkmenistan ilişkilerine verilen önemi göstermesi bakımından son derece değerlidir. Geçtiğimiz sene büyük Türkmen şairi ve düşünürü Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum günü dolayısıyla, cumhurbaşkanımızı temsilen Türkmenistan'da düzenlenen törene katılma fırsatım olmuştu. O vesileyle Sayın Gulmanova’nın davetlisi olarak da ikili ziyaretimizi gerçekleştirmiştik.” dedi.

Türkiye ve Türkmenistan’ın tek millet-iki devlet anlayışıyla hareket ettiğini belirten Kurtulmuş, “Tarihimiz, kültürümüz, dilimiz, sanatımız, eserlerimiz, edebiyatımız aynıdır ve bu müşterekliğin, Allah'ın izniyle, sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak da bizlerin sorumluluğudur vazifesidir. Bu çerçevede Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazandığı andan itibaren, ilk tanıyan ülke Türkiye'dir ve Türkmenistan'da büyükelçiliğini açan ilk ülke de Türkiye'dir. Bu bizim tarihi dostluk vazifemizdi. O günden bu yana aratarak devam eden bir ilişkimiz olduğunu ifade etmek isterim. Şunu da gerçekten hayranlıkla görüyoruz. Türkmenistan, bağımsızlığından bu yana gelişmesini artırarak sürdüren bir ülkedir. İstikrar içerisinde, uzun yıllar çok daha güçlü bir Türkmenistan'ı görmek istediğimizi ifade etmek isterim. Türkiye, şimdiye kadar Türkmenistan’la her alanda ilişkilerini geliştirdi. Başta ekonomik ilişkilerimiz olmak üzere, kültürel iş birliklerimiz olmak üzere bundan sonraki süreçte de fevkalade ciddi alanların önümüzde durduğunu ifade etmek isterim. Enerjide, ulaşımda ve savunma sanayi başta olmak üzere özellikle askeri alanda yapılacak iş birliklerinin iki ülke arasında güçlü bir geleceği kuracağından eminim.” diye konuştu.

Kurtulmuş, Türk firmalarının, Türkmenistan’da şimdiye kadar yaklaşık 50 milyar dolarlık gerçekleştirdiği ve devam eden projelerin bulunduğunu, yeni projelerde de şu anda da devam eden çok sayıda projenin olduğunu ve özellikle yeni projelerde Türk şirketlerini tercih etme eğilimini gördüklerini dile getirdi. 




Yeşil Vatan için 8 bin 500 yeni istihdam müjdesi
ASELSAN'ın istikrarlı büyümesi sürüyor... 50 yılını rekorla karşıladı
Bakan Bolat: KÖİ'ler Türkiye için önemli bir kalkınma stratejisi
Bursa Büyükşehir Ramazan'a hazır
Motorlu Piyade Bölüğü Bosna Hersek tatbikatında
Külliye'de iki önemli kabul
Eş Başkanlar, itfaiyeyi ziyaret etti
Pazaryeri'nde zincir marketlere sıkı denetim
BBP 32'nci yılında Bursa'da gazetecilerle buluştu
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ TYT VE AYT DENEME SINAVI FIRSATI
Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Çalışmaları Devam Ediyor
Zorlu, CYDD Trabzon Şubesi’nin Genel Kurulu'nda konuştu
ADA SOKAK’TA YAĞMUR SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Keşan ve Trakyalılara Özdağ'ın selamını getirdi
Büyükşehir Belediyesi, Hastaların Hayatını Kolaylaştırıyor
Başkan Büyükkılıç’tan Tarımsal Üreticiye 783 Milyon TL’lik Dev Destek
Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova TBMM'de
O komisyon 28 Şubat'ta olay yerine gidiyor

Yeşil Vatan için 8 bin 500 yeni istihdam müjdesi

ASELSAN'ın istikrarlı büyümesi sürüyor... 50 yılını rekorla karşıladı

Bakan Bolat: KÖİ'ler Türkiye için önemli bir kalkınma stratejisi

Bursa Büyükşehir Ramazan'a hazır

Motorlu Piyade Bölüğü Bosna Hersek tatbikatında

Külliye'de iki önemli kabul

  • Salı 6.8 ° / -1.8 ° false
  • Çarşamba 9.1 ° / 0.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 14.2 ° / 5.3 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 24 20 0 4 36 64
2.Fenerbahçe 24 18 2 4 37 58
3.Samsunspor 24 14 6 4 13 46
4.Beşiktaş 23 11 4 8 13 41
5.Eyüpspor 24 11 6 7 12 40
6.Göztepe 23 10 8 5 12 35
7.İstanbul Başakşehir 23 9 8 6 8 33
8.Trabzonspor 23 8 7 8 11 32
9.Kasımpaşa 24 7 7 10 -5 31
10.Alanyaspor 24 8 9 7 -5 31
11.Rizespor 24 9 12 3 -11 30
12.Antalyaspor 24 8 10 6 -15 30
13.Gazişehir Gaziantep 23 8 10 5 -3 29
14.Konyaspor 24 6 11 7 -8 25
15.Sivasspor 24 6 12 6 -12 24
16.Kayserispor 23 5 9 9 -18 24
17.Bodrum FK 24 6 13 5 -12 23
18.Hatayspor 24 2 15 7 -19 13
19.Adana Demirspor 24 2 19 3 -34 3