GÜNDEM 23.05.2026 09:36:40 0
Uluslararası Türkoloji Zirvesi

Uluslararası Türkoloji Zirvesi'ne yoğun ilgi

Uluslararası Türkoloji Zirvesi'ne yoğun ilgi


Kayseri Talas Belediyesi tarafından, Bakü Türkoloji Kongresi’nin 100. yılı münasebetiyle düzenlenen Uluslararası Türkoloji Zirvesi’nin resmi açılış programı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Türk dünyasının ortak kültürü, dili ve geleceğine ışık tutan zirvede; ortak alfabe çalışmaları, dijital çağda Türkçenin korunması ve Türk dünyasının entegrasyonu gibi önemli başlıklar ele alındı. Akademisyenlerden devlet temsilcilerine, kültür insanlarından yerel yöneticilere kadar çok sayıda ismin katıldığı zirve, Türk dünyasının ortak geleceğine yönelik güçlü mesajlara sahne oldu.

KAYSERİ (İGFA) - Zirvenin sabah gerçekleştirilen açılış oturumunda konuşan Kayseri Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Belediyesi’nin yıllardır Türk dünyasıyla ilgili önemli çalışmalara imza attığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Türkoloji Kongresi’nin 100. yılında hem Türkoloji Zirvesi hem de ortak alfabe ile ilgili önemli bilgileri kıymetli misafirlerimiz paylaşacak. Bu çalışmalar, ortak kültür bilincimizin gelişmesine ve gençlerimizin bu şuurla yetişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Kültür ve medeniyet çalışmalarını belediyemizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.”

Başkan Yalçın, Türk Dünyası Şair ve Yazarlar Buluşması, Şuşa Azerbaycan Evi, Azerbaycan Kardeşlik Parkı, Kırgızistan’ın Talas şehriyle kardeşlik ilişkileri, Cengiz Aytmatov anma programları ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği çalışmalarıyla bugüne güçlü bir birikim oluşturduklarını ifade ederek, “2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı Kayseri’ye çok yakıştı.” dedi.

TÜRKSOY Kazakistan Temsilcisi Nışangül Karatayeva ise zirveye katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek bu tür toplantıların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

“KAYSERİ, TÜRKİSTAN’DAN ANADOLU’YA UZANAN KADİM KÖPRÜ”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Taha Zahid Özdemir, Talas’ın tarihi dokusunun zirve için çok anlamlı bir zemin oluşturduğunu belirterek, “Kayseri’nin Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan kadim köprü rolü bu zirveyi daha da anlamlı hale getiriyor. Ortak geçmişimizi geleceğe taşıyacak önemli bir vizyon etrafında toplandık.” ifadelerini kullandı.

TDK BAŞKANI MERT: “TÜRKÇENİN HAFIZASINI DİJİTAL ORTAMDA KORUYACAĞIZ”

Türk Dil Kurumu Başkanı Osman Mert, Türkçenin dijital çağdaki geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Mert, “Türk dünyasının ortak dil mirasını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Ortak alfabe, sözlük projeleri, dijital dil kaynakları ve büyük dil modeli çalışmaları bunun en önemli parçalarıdır.” dedi.

8. yüzyıla kadar Türkçenin ürettiği tüm bilgilerin dijital ortamda muhafaza edileceğini açıklayan Mert, “Yaşayan Türkçe Sözlüğü hazırlanacak ve dilimizle ilgili bütün çalışmalar buradan yürütülecek.” diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediyesinin önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığını belirterek Başkan Mustafa Yalçın’a teşekkür ederken, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de ortak alfabe çalışmalarının Türk dünyasını yeniden birbirine yakınlaştırdığını ifade etti.

BİNALİ YILDIRIM: “DİL, EGEMENLİKTİR”

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında ortak alfabenin Türk dünyasının geleceği açısından tarihi bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

“Talas Belediyemizin ev sahipliğinde çok önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. İlk Türkoloji Kongresi olan Bakü Türkoloji Kongresi anısına yapılan bu zirve, Türk dünyasını birbirine daha da yakınlaştıracaktır.” diyen Yıldırım, dilin bağımsızlığın temel unsuru olduğunu vurguladı.

“Dil bir anlamda egemenliktir, bağımsızlıktır. Eğer dilinizi kullanamıyorsanız egemenliğiniz de tehdit altındadır.” ifadelerini kullanan Yıldırım, dijital çağda Türkçenin korunmasının önemine dikkat çekerek yapay zekânın hem fırsat hem de tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ortak alfabenin Türk dünyasının entegrasyonunda tarihi bir rol üstleneceğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

“Bizim alfabemiz değişmedi. Aslında bu alfabeye sahip olmayanların alfabesi değişiyor. Balkanlardan Baykal Gölü’ne kadar artık birbirimizi daha iyi anlayacağız. Yazdıklarımızı okuyacak, konuştuklarımızı daha kolay kavrayacağız. Böylece hepimizin arzu ettiği büyük Türk dünyasının birleşmesini ve entegrasyonunu gerçekleştireceğiz. Yapılan bütün bu çalışmalar 2040 vizyonuna yönelik güçlü adımlardır.”

TÜRK DÜNYASININ GELECEĞİ TALAS’TA KONUŞULDU

Zirvenin öğleden sonraki bölümünde Kayseri Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Türk Dünyasında Ortak Dil ve Kültürel Gelecek” paneli düzenlendi.

Panele Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, KKTC Aksakalı Oktay Öksüzoğlu ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert konuşmacı olarak katıldı.

Yoğun ilgi gören zirve, çekilen aile fot



Eskişehir'de Poizi fırtınası esti
Balıkesir Edremit Belediyesi’nden bayram seferberliği
İstanbul Üsküdar'da bayram kutlaması
Nilüfer Belediyesi “Anne Taksi” filosunu genişletti
Sakarya Geyve'de Nehir Cafe hizmete açıldı
Kredi çekecekler dikkat! Merkez Bankası’ndan açıklama
Uluslararası Türkoloji Zirvesi'ne yoğun ilgi
Kayseri Kocasinan'da ağaçlara sıkı koruma
Kocaeli'de bayram seferberliği
Ünlüler bayramda Jolly Joker'de
Kayseri Melikgazi'den gençlerin projesine destek
Osmangazi’de üreten kadınlara tam destek
Hiç Akıllanası Yok’a Japon esintisi
Bir şampiyonluk hikayesi
Dünyanın gözü Efes-2026’da kaldı
Kayseri Büyükşehir'den gönül seferberliği
YSK, CHP’nin 'mutlak butlan' başvurusunu reddetti!
Bursa Yenişehir'de bayramlaşmada Başkan Özel'e doğum günü sürprizi

Eskişehir'de Poizi fırtınası esti

Balıkesir Edremit Belediyesi’nden bayram seferberliği

İstanbul Üsküdar'da bayram kutlaması

Nilüfer Belediyesi “Anne Taksi” filosunu genişletti

Sakarya Geyve'de Nehir Cafe hizmete açıldı

Kredi çekecekler dikkat! Merkez Bankası’ndan açıklama

  • Cumartesi 19 ° / 12.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 12.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 21.3 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30