BELEDİYE365 21.02.2026 16:17:50 0
Uzman Dr. Büşra Yeşil, Osteoporozun Sessiz İlerleyişine Dikkat Çekti

Uzman Dr. Büşra Yeşil, Osteoporozun Sessiz İlerleyişine Dikkat Çekti

Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği 'Kemik Erimesi ve Beslenme' söyleşisinde konuşan Uzman Dr. Büşra Yeşil, hastalığın risk faktörlerini anlatarak korunma yolları hakkında bilgi verdi.


Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği 'Kemik Erimesi ve Beslenme' başlıklı söyleşide konuşan Uzman Dr. Büşra Yeşil, osteoporozun (kemik erimesi) sessizce ilerleyen bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti. Dr. Yeşil, hastalığın önlenebilir yönlerine değinerek, beslenme ve egzersiz önerilerinde bulundu.

Nilüfer Belediyesi, halk sağlığını yakından ilgilendiren konularda bilgilendirme toplantıları düzenlemeye devam ediyor. Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi'nde gerçekleştirilen 'Kemik Erimesi ve Beslenme' başlıklı söyleşiye, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Altun ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda Uzman Dr. Büşra Yeşil, kemik sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Risk Faktörleri ve Ciddi Sonuçlar

Konuşmasında hastalığın gelişimindeki risk faktörlerine değinen Dr. Yeşil, toplumdaki yaygın kanının aksine düşük vücut kitle indeksinin kemik sağlığı için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Dr. Yeşil, 'Zayıf kişilerde kemiklere binen yük azaldığı için kemik üretimi, kilolu kişilere oranla daha az gerçekleşir' dedi.

Erken menopoz, ailede kalça kırığı öyküsü, uzun süreli kortizon kullanımı ve tütün-alkol tüketiminin riskleri artırdığını vurgulayan Yeşil, hastalığın en ağır sonuçlarının kalça kırığı ve omurga çökmesi olduğunu ifade etti. Yapılan araştırmalara göre kalça kırığı yaşayan bireylerin iki yıl içinde yüzde 12 ile 20 arasında ölüm riski taşıdığını belirten Yeşil, bu durumun yaşam konforunu tamamen yok ederek, kişiyi başkasına bağımlı hale getirdiğini ekledi.

Egzersizin Hayati Rolü

Hastalığa karşı hem korunma hem de tedavi sürecinde egzersizin hayati önem taşıdığının altını çizen Dr. Yeşil, şu tavsiyelerde bulundu:

'Sadece kardiyo gibi yük vermeyen egzersizler yeterli değil. Mutlaka ağırlık ve direnç egzersizleri yapılmalı. Kasların kemiklere bir çekme gücü uygulaması, vücuda 'daha fazla kemik üretmeliyim' mesajı gönderir. Özellikle 50-60 yaş üzerindeki bireylerde düşmeleri engellemek için denge ve koordinasyon eğitimi şart.'

Kalsiyum, Protein ve D Vitamini Üçlüsü

Beslenme düzeninde kalsiyum, protein ve D vitamini üçlüsüne de işaret eden Dr. Yeşil, günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama bin 200 miligram olduğunu hatırlattı. Yağsız süt ve yoğurt tüketiminin önemini vurgulayan Yeşil, 'Örneğin 100 gram çedar peyniri tükettiğinizde yaklaşık 720 miligram kalsiyum alırsınız. Bu da günlük ihtiyacınızın yarısından fazlasını tek başına karşılar' dedi.

Cam Arkasından Güneşlenme Yetersiz

D vitamininin besinlerle alınamayacağını, sadece cilde doğrudan temas eden güneş ışığıyla sentezlenebileceğini hatırlatan Yeşil, Türkiye'deki güneş açısı nedeniyle saat 12.00-13.00 arasının en verimli zaman dilimi olduğunu ifade etti. Yeşil, cam arkasından güneşlenmenin D vitamini üretimi için yeterli olmadığını belirtti.

Geleceğe Yatırım: Vücudumuza İyi Bakmak

Osteoporozun sessiz ilerleyen ancak önlenilebilir bir hastalık olduğunu sözlerine ekleyen Yeşil, 'Geleceğimiz için vücudumuza yatırım yapmalıyız. Bunu beslenme, egzersiz ve düzenli takiple sağlayabiliriz' diye konuştu.

Söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Dr. Yeşil'e, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Altun teşekkür etti.


Bursa,Nilüfer Belediyesi
belediye365.com


Bilecik’in İnhisar’da gönüller aynı sofrada buluştu
Alsancak’ta altyapısı tamamlanan sokaklar asfaltlanıyor
Tarihi yapı Büyükşehir’le gün yüzüne çıkıyor
Hayati Bekis’ten sanayi esnafını kucaklayan birlik hamlesi
Cengiz Koçal Caddesi'nde Trafik İşaretleme Çalışmaları Başladı
İsrail Ordusu'nda Türk vatandaş var mı?
İpekyolu'nda Düzenlenen Panelde Anadilin Korunması ve Geliştirilmesi Konuşuldu
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ile Ankara'da Görüştü
Muratpaşa’ya taze kan: Osman Kan
Karatay'da Kamu Binaları İçin Enerji Verimliliği Projesi Başladı
Balıklıgöl ve Çevresi Yenilenebilir Enerji ile Aydınlatılıyor
Maltepe Güzbel Marin Projesi başladı
Uzman Dr. Büşra Yeşil, Osteoporozun Sessiz İlerleyişine Dikkat Çekti
Büyükşehir’den “Psikolojik Sağlamlık Eğitimi”
Kayseri'de Ulaşım Yatırımları: 2,4 Milyar TL ile 5 Katlı Kavşak ve 16 Kilometre Yol Düzenlemesi
Büyükşehir Belediyesi, Arıcılık Desteğini Yeni Projeyle Sürdürüyor
Şehitkamil'de Ramazan Etkinlikleri 30 Gün Boyunca Devam Edecek
Yeni Jeep Compass e-Hybrid Türkiye’de

Bilecik’in İnhisar’da gönüller aynı sofrada buluştu

Alsancak’ta altyapısı tamamlanan sokaklar asfaltlanıyor

Tarihi yapı Büyükşehir’le gün yüzüne çıkıyor

Hayati Bekis’ten sanayi esnafını kucaklayan birlik hamlesi

Cengiz Koçal Caddesi'nde Trafik İşaretleme Çalışmaları Başladı

İsrail Ordusu'nda Türk vatandaş var mı?

  • Cumartesi 14.3 ° / 5.2 ° false
  • Pazar 6.9 ° / 2.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 8.7 ° / 2.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12