GÜNDEM 4.11.2025 11:20:58 0
YAPİDER

YAPİDER'den düşük satış bedeli uyarısı!

YAPİDER'den düşük satış bedeli uyarısı!


Gayrimenkul sektörünün ‘uzmanlık merkezi’ olmak amacıyla kurulan Yatırım Profesyonelleri ve İşbirliği Derneği (YAPİDER), aylık üye bilgilendirme toplantısında gayrimenkul hukuku uzmanı Av. Kerem Berke Vural’ı ağırladı.

BURSA (İGFA) - Av. Kerem Berke Vural, YAPİDER üyelerine, tapu işlemlerindeki düşük beyan edilen satış bedelleri başta olmak üzere gayrimenkul hukuku, kentsel dönüşüm mevzuatı, kira sözleşmeleri, sözleşmelerde tarafların hak ve sorumlulukları, tahliye davaları, kira artışları ve kira tespit uyuşmazlıkları konularında bilgiler paylaştı.

Toplantının açılışındaki konuşmasında, inşaat ve gayrimenkulün 250 yan faaliyet alanına ve 6 milyon çalışana sahip dev bir sektör olduğunu söyleyen YAPİDER Başkanı Sevcan İlici, “Bu devasa sektörün en önemli paydaşlarından biri de profesyonel gayrimenkul danışmanları, yani yatırım profesyonelleridir. Bu anlamda çok sık değişen mevzuat ve uygulamalar hakkında, bilhassa hukuki konularda üyelerimizi bilgilendirmeyi çok önemsiyoruz. Son dönemde tapu işlemlerinde düşük gösterilen satış bedelleri konusu çok sık gündeme geliyor. Tapuda düşük satış bedeli beyanı risklidir” dedi.

YAPİDER’in üye bilgilendirme toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Av. Kerem Berke Vural son günlerin gündemdeki konusu olan tapu işlemlerindeki düşük beyan edilen bedeller konusuna değinirken, “Düşük gösterilen satış bedeli, işlemin muvazaalı olduğu iddiasını güçlendirir ve satışın iptal edilmesi riskini artırır. Gerçek satış değerinin beyan edilmemesi, tarafların yasal güvenliğini ortadan kaldırır. Vergisel açıdan, düşük beyan halinde tapu harcı ve gelir vergisi için ayrı ayrı cezalar uygulanır” dedi.

Tapu harcı cezasının vergi aslına ek olarak yüzde 25 oranında, gelir vergisi cezası ise yüzde 100 oranında vergi ziyaı cezası şeklinde uygulandığını ifade eden Av. Kerem Berke Vural, “Ayrıca gecikme faizi de bu tutarlara eklenerek önemli mali yükler oluşturur. Gayrimenkul yakın dönemde alınmışsa, düşük beyan ileride satıcıya fiktif kazanç üzerinden yüksek vergi ödetebilir. ‘Alırken düşük gösterir, satarken de düşük gösteririm’ düşüncesi hukuken geçerli ve güvenli bir yöntem değildir” şeklinde konuştu.

Av. Kerem Berke Vural açıklamasını, “Banka kredisi veya ekspertiz raporları sayesinde gerçek satış değeri tespit edilip cezai işlem uygulanabilir. Vergi dairesi tarafından yapılan tarhiyatlara karşı uzlaşma başvurularak indirim talep edilebilir. Cezanın hatalı olduğu düşünülüyorsa 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Vergi cezalarını ortadan kaldırmak ya da yanlış beyanın hukuki sonuçlarınakatlanmamak için taraflar gösterdikleri bedelin düzeltilmesini talep edebilir. Taraflar, 371. madde kapsamında ‘pişmanlık’ hükümlerinden yararlanarak eksik beyanı düzeltip cezaları hafifletebilir. Sonuç olarak, tapuda satış bedelinin gerçeğe uygun şekilde beyan edilmesi hem hukuki güvenlik hem de mali sorumluluk açısından hayati önem taşır” diyerek tamamladı.

YAPİDER’in üye bilgilendirme toplantısı soru-cevap bölümüyle sona erdi.



Denizli Büyükşehir Belediyesi Spor Malzemeleri Alımı İçin İhale Açtı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu Sarıgöl'de Muhtarlar ve STK Temsilcileriyle Buluştu
Gümüşhane Belediye Başkanı'nın Yoğun Gündemi: Ziyaret, Konferans ve Saha İncelemesi
Gazi Kemal Mahallesi'ne Taksi Durağı ve Halk Ekmek Büfesi Açıldı
Yeşilyurt Belediyesi Öğretmenler Günü'nde İndirim Uygulayacak
Kütahya Belediye Başkanı ÇYDD Ziyaretinde İş Birliğini Güçlendirecek
Bolu'da Daraltılmış Muhtarlar Toplantısı'nın Üçüncüsü Gerçekleştirildi
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, çocuk oyun alanlarında sigara kullanımını yasakladı
Çal-Güney Buldan Turizm Rotası, Denizli'nin Tarihi ve Doğal Güzelliklerini Tanıtıyor
Gümüşhane Belediye Başkanı, Hayrullah Kaya'yı Son Yolculuğuna Uğurladı
Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda YRS Hedefleri Ele Alınacak
Hakkari'de Su ve Altyapı Çalışmaları Değerlendirildi
Bolu Belediyesi, 10 Kasım'da Atatürk ve Şehitler İçin Mevlid-i Şerif Programı Düzenleyecek
İstanbul Havalimanları 10 Ayda 110 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Cityline Alanya Belediyespor Plaj Futbolu Türkiye Şampiyonu Oldu
Denizli Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (DEBAK) Kuruldu
Kepez'de minikler doğa gözlemlerini resimlere yansıttı
HSG Laser SMTECH 2025'te akıllı sac ve boru kesme çözümlerini tanıttı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Spor Malzemeleri Alımı İçin İhale Açtı

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu Sarıgöl'de Muhtarlar ve STK Temsilcileriyle Buluştu

Gümüşhane Belediye Başkanı'nın Yoğun Gündemi: Ziyaret, Konferans ve Saha İncelemesi

Gazi Kemal Mahallesi'ne Taksi Durağı ve Halk Ekmek Büfesi Açıldı

Yeşilyurt Belediyesi Öğretmenler Günü'nde İndirim Uygulayacak

Kütahya Belediye Başkanı ÇYDD Ziyaretinde İş Birliğini Güçlendirecek

  • Cumartesi 21.1 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 21.3 ° / 11.6 ° false
  • Pazartesi 22.9 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
14.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4